Doi morţi în Rusia, în atacuri cu drone în patru regiuni ruseşti, Belgorod, Kursk, Pskov şi Tver

Două persoane au fost ucise sâmbătă în Rusia, în atacuri în regiuni situate la frontiera cu Ucraina, anunţă autorităţile regionale, în contextul în care teritoriul rus este vizat într-o serie fără precedent de atacuri, relatează AFP.

Doi militari din Rusia au revenit acasă după ce mamele lor s-au plâns  ombudsmanului din Sankt Petersburg - Realitatea.md

”O persoană a murit. Este vorba despre un agent de securitate, într-o întreprindere din oraş. La momentul atacului, el se afla pe stradă”, a anunţat pe Telgram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

”Doi adolescenţi, o fată de 15 ani (…) şi un băiat de 17 ani” au fost răniţi în acest atac, în satul Şebekino, situat lângă frontiera cu Ucraina, şi au fost ”transportaţi la un spital de copii”, anunţă el.

Altă persoană a fost rănită, fără să fie spitalizată, potrivit guvernatorului.

El precizează că atacurile din regiunea Belgorod au cauzat pagube unor linii electrice, au atins ”două întreprinderi mari” şi au cauzat un incendiu.

În regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina, a avut loc, la începutul acestei săptămâni, o incursiune armată spectaculoasă, de pe teritoriul ucrainean, iar ulterior a fost ţinta unor atacuri regulate.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a anunţat moartea unui muncitor, în urma unui tir de mortier, în apropiere de satul Pehovo.

Acest bărbat lucra la ”fortificaţii” de apărare în apropiere de Ucraina, precizează guvernatorul.

În Rusia, două drone au avariat o clădire din care este administrat un oleoduct, în regiunea Pskov (vest), a anunţat sâmbătă guvernatorul acesteia, Mihail Vedernikov.

Nicio victimă nu a fost semnalată, iar o anchetă era în curs.

Potrivit unor informaţii neconfirmate, difuzate de Baza, o publicaţie rusă prezintă pe Telegram care are surse în rândul serviciilor secrete, dronele vizau o staţie de pomparea petrolului Transneft din Pskov.

Baza anunţă un atac cu dornă şi asupra altei staţii petroliere, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova.

Guvernul regional din Tver menţionează într-un comunicat ”căderea unei drone” în apropiere de satul Erohino, care nu s-a soldat cu victime.

El nu oferă alte detalii despre circumstanţele acestui incident.

În ultimele săptămâni, atacuri cu drone în Rusia s-au multiplicat, în general în regiuni limitrofe Ucrainei.

Moscova acuză Kievul şi pe susţinătorii acestuia din Occident de numărul tot mai mare al unor atacuri şi operaţiuni de sabotaj.

În general, Ucraina respinge aceste acuzaţii.

Un sat din stânga Nistrului, terorizat de vulpi. Se ascund în case abandonate și au pui

Satul Cioburciu din stânga Nistrului este invadat de cel puțin 300 de vulpi, scrie presa din regiune, citată de TV8.md. Potrivit acesteia, vulpile se ascund în case abandonate și au și pui.

Animalele se strecoară în hambare și fură găini, pui, inclusiv atacă pisici. Pe 19 mai ar fi furat 100 de găini din curtea preotului satului.

Animalele prădătoare pot fi observate și pe acoperișurile clădirilor din sat. 

De ce s-ar fi prăbușit elicopterul în care a murit președintele iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit în catastrofa aviatică petrecută într-o zonă muntoasă din nord-vestul țării. În aeronavă se afla și ministrul său de Externe, scrie stirileprotv.ro.

Dacă inițial s-a vorbit despre o aterizare forțată, oficalii iranieni au confirmat ulterior că aparatul de zbor s-a prăbușit. Funeraliile președintelui vor avea loc marți (21 mai), iar în țară au fost decretate cinci zile de doliu național.

Slujitorul poporului iranian, președintele Republicii Islamice Iran Ayatollah Dr. Ebrahim Raisi a atins rangul înalt al martiriului pe calea slujirii poporului”.

Aparatul de zbor în care se afla președintele făcea parte dintr-un convoi de trei elicoptere care duceau oficiali iranieni într-o vizită în nord-vestul ţării. Doar două dintre aeronave au aterizat la destinație, în oraşul Tabriz.

Ce susține presa din Iran

Zeci de echipaje de salvare au început de îndată căutările. Specialiști din Turcia, Rusia, Armenia și Azerbaijan au fost trimiși în Iran pentru a ajuta la localizarea elicopterului dispărut. Dar condițiile meteo – ceața, temperaturile aproape de pragul de îngheț și lapovița – au creat condiții extrem de dificile.

După o noapte întreagă de căutări, autoritățile iraniene au confirmat dimineață că toți cei aflați la bordul elicopterului au murit.

Farshid Abdi, reporter IRIB News: „După cum vedeți, sunt exact unde s-a prăbușit elicopterul în care se afla domnul Raisi. După cum știți, ieri, după inaugurarea barajului Qiz Qalasi, pe drumul de întoarcere spre Tabriz, elicopterul s-a prăbușit din cauza vremii, a ceții și a ploilor aici, în pădurea din Arasbaran”.

Presa de stat, citată de Reuters, a raportat că imaginile de la fața locului arată că elicopterul Bell 212, fabricat în SUA, s-a izbit de un vârf de munte, deși nu există nicio informație oficială cu privire la cauza prăbușirii. Printre cei decedați se numără și guvernatorul provinciei Azerbaidjanului de Est și un imam de rang înalt din orașul Tabriz.

Liderul iranian participase împreună cu omologul său, Ilham Aliyev, la inaugurarea unei centrale electrice comune.

Alături de președintele Iranului în elicopter se afla și ministrul de Externe al țării, Hossein Amir-Abdollahian. Totodată, la bord erau guvernatorul Azerbaidjanului de Est Malek Rahmati, general-major Seyed Mehdi Mousavi, șeful echipei de securitate a președintelui pilotul, copilotul și un tehnician.

Raisi, personaj controversat

Dr. Sanam Vakil – Chatham House: „Raisi nu era un lider carismatic sau o persoană puternică în stat, dar era extrem de important datorită loialității sale față de sistem. Era un apropiat al liderului suprem și al Corpului Gărzii Revoluționare Islamice. Iranul abia a avut alegeri parlamentare, iar prezența la vot a fost extrem de scăzută, mai scăzută ca niciodată în întreaga istorie de 45 ani a republicii islamice”.

Raisi, în vârstă de 63 de ani era cunoscut drept un protejat al liderului suprem iranian, Ali Khamenei, și era văzut drept un potențial înlocuitor al ayatollahului, care are 85 de ani.

Totodată, era un personaj controversat, criticat și acasă, dar mai ales peste hotare, pentru linia dură, antioccidentală, pe care a susținut-o de-a lungul timpului.

Jon Gambrell, director de știri AP pentru Golf și Iran: „(Raisi) a susținut eforturile Iranului de a îmbogăți uraniu până la pragul de armă nucleară. Numele lui e legat și de represiunile forțelor de securitate după moartea Mahsei Amini, în 2022, care a scos sute de mii de protestatari pe străzi, apoi a dus la sute de morți și zeci de mii de arestări. Raisi este cunoscut și pentru execuția a mii de prizonieri în 1988, la sfârșitul războiului dintre Iran și Irak”.

Potrivit presei de la Teheran, există un protocol de succesiune clar în ceea ce-l privește pe Ebrahim Raisi. Documentul prevede că vicepreședintele Mohammad Mokhber va prelua atribuțiile sale și va organiza alegeri prezidențiale anticipate, în termen de cel mult 50 de zile.

Mașinile de epocă, cu care se deplasau foștii demnitari, expuse astăzi la Parlament

Mașinile de epocă ale legislativului vor fi expuse în scuarul Parlamentului de astăzi, 21 mai și până la data de 23 mai.

Legislativul vă invită să vedeți mijloacele de transport cu care se deplasau foștii demnitari ai țării:

Limuzina „Gaz-14”, anul producerii 1987, și „ZIL 41047”, anul fabricării 1989.

Pentru ce au fost amendați zeci de șoferi din nordul țării
Articolul anterior
Cozi la tarabe! Cele mai căutate produse la târgul producătorilor locali din Parcul ”Alunelul”
Articolul următor