Doi polițiști au refuzat mita de 20 de mii lei. Șoferul s-a ales cu dosar penal

Un bărbat  de 53 de ani, locuitor al satului Molovata, din Dubăsari, este cercetat penal  după ce a încercat să mituiască  doi polițiști de patrulare.

La 16 aprilie,  pe traseul național Chișinău-Hîncești-Cimișlia,  în orașul Cimișlia,   un echipaj  al Inspectoratului Național de Securitate Publică, aflându-se în exercitarea atribuțiile de serviciu, au stopat un automobil de marca ”Audi 100” .  La solicitarea de a prezenta actele, șoferul  nu deținea revizia tehnică și polița de asigurare obligatorie, fapt pentru care i s-a întocmit un proces verbal.

Totodată, polițiștilor li s-a părut suspectă o pungă aflată pe bancheta din spate, fiind plină cu pachete de tigări. Ca urmare a verificării mașinii, polițiștii au depistat trei genți pline cu pachete de țigări fără careva acte de proveniență.

Astfel,  pentru nu a fi documentat contravențional, șoferul  a propus polițiștilor mijloace bănești  în sumă de 20 000 de lei.

Oamenii legii au refuzat tentativa de mituire și au avertizat repetat șoferul cu privire la răspunderea penală de care este pasibil în legătură cu acțiunile sale, însă șoferul a insistat.

Toate acțiunile ilegale ale acestuia au fost înregistrate, iar la fața locului a fost solicitat grupul operativ de urmărire penală de la Inspectoratul de Poliție  Cimișlia.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art.325  Cod Penal (corupere activă), iar bărbatul riscă până la șase ani de închisoare sau amendă de la 100 000 până la 200 000 lei.

Pe întreg parcursul procesului penal, bănuitul  beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția nevinovăției.

De la începutul anului 2021 au fost înregistrate 21 cazuri de corupere denunțate de către angajații IGP, drept urmare fiind intentate mai multe cauze penale în privința cetățenilor.

Poliția Republicii Moldova  îndemnă cetățenii să manifeste responsabilitate și să evite implicarea în orice activitate ilegală.

Grav accident la Fălești: O persoană a murit, iar alta a ajuns cu răni la spital

O persoană și-a pierdut viața, iar alta a fost transportată la spital după un accident rutier care a avut loc în raionul Fălești. Informația ne-a fost confirmată de ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție din Fălești, Eugenia Molceanov, scrie moldova1.md.

Accidentul s-a produs în dimineața zilei de luni, la ora 09:45, la ieșirea din satul Răuțel. Un șofer în vârstă de 61 de ani, având în calitate de pasageră o femeie de 56 de ani, a pierdut controlul automobilului după ce a ieșit pe contrasens, s-a lovit în copac, după care a derapat în canalul de scurgere.

În urma impactului, șoferul a decedat la fața locului, iar pasagera a fost transportată pentru investigații medicale la Spitalul municipal Bălți.

Circumstanțele cazului urmează să fie stabilite.

Peste 500 mii cereri pentru compensație la energie depuse în sistem

Până în prezent, au fost depuse 506.621 de cereri pentru compensații la energie în sezonul rece 2024-2025, dintre care 255.967 au fost completate cu ajutorul registratorilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

De asemenea, prin intermediul Liniei verzi a programului, a fost oferită asistență la 33.660 persoane. Pentru întrebări legate de procesul de înregistrare, cetățenii pot contacta gratuit Linia verde la numărul 0 8000 5000 (luni-vineri între 08:00 și 18:00 și sâmbătă între 10:00 și 16:00).

Pentru a beneficia de compensațiile pentru luna noiembrie, persoanele interesate trebuie să se înregistreze pe platforma compensatii.gov.md până pe 28 noiembrie.

Pe parcursul sezonului rece, cererile pot fi depuse în orice moment, însă compensațiile nu vor fi acordate retroactiv pentru lunile anterioare. Dacă cererea este depusă după data de 28 a lunii, compensațiile vor fi acordate începând cu luna următoare.

CARBON a făcut istorie! Cea mai mare premieră online a unui film moldovenesc a fost vizionată de aproximativ 100 de mii de oameni din peste 82 de țări ale lumii 

Peste 30000 de persoane din 82 de țări ale lumii au cumpărat bilete și au vizionat concomitent filmul CARBON, alături de familii și prieteni, în cadrul unei premiere online fără precedent în industria cinematografică din Moldova. Filmul, care a cucerit publicul cu povestea sa autentică și plină de umor, a fost difuzat online pe 16 noiembrie și a stabilit 2 recorduri mondiale dintre cele 3 propuse.

În urma vânzării biletelor pentru premiera online, numele spectatorilor care au procurat bilet până la data de 12 noiembrie au fost incluse în titlurile de final, ajungând la o cifră impresionantă – 21559. Datorită acestui număr, genericul de final al filmului are o durată de 1.5 ore. Astfel, au fost doborâte recordurile mondiale pentru „Cele mai multe nume în titlurile de final” și „Cele mai lungi titluri de final”. 

Cei care nu au reușit să-și vadă numele în titlurile filmului, vor putea urmări genericul de final în secvențele plasate pe paginile de socializare ale proiectului.

„Nu ne-am imaginat vreodată că un film poate readuce acel spirit de comunitate, dar spectatorii noștri ne-au surprins încă o dată. Văzând cum oamenii se adună pentru a împărtăși această experiență, ne-am dat seama că a fost creat un moment cu adevărat special. Fiecare bilet cumpărat a fost un mic pas către un mare viitor pentru cinematografia moldovenească”, a menționat Ion Borș, regizorul filmului CARBON. 

Suntem extrem de recunoscători tuturor celor care au cumpărat bilete și au participat la stabilirea recordurilor. Deși am bătut doar 2 dintre cele 3 recorduri propuse, ne bucurăm că am reușit să mobilizăm atât de mulți oameni din țară și din diasporă. Luând în considerare totuși că majoritatea persoanelor înregistrate au privit filmul alături de familie și prieteni, putem cu siguranță spune că premiera online a adunat minim 100 de mii de spectatori.

De altfel, vrem să mulțumim partenerilor media, creatorilor de conținut și tuturor celor care au contribuit la promovarea acestei producții”, a declarat Sergiu Cumatrenco, producătorul filmului CARBON. 

CARBON a fost motivul pentru care familiile, prietenii și vecinii s-au reunit ca altădată și au transformat o seară obișnuită într-o experiență memorabilă. Paginile de socializare ale filmului au fost împânzite de comentariile spectatorilor, care s-au arătat încântați de ce au văzut pe micile ecrane, iar bucuria a fost cu atât mai mare când și-au văzut numele în titlurile de final ale filmului. 

Mi-a plăcut foarte mult, bravo! Am râs mult, iar la un moment dat, parcă m-am reîntors în acei ani. Nu știu când au trecut… Mai așteptăm așa istorii interesante”, a spus Lidia Caliga.

„Am privit filmul și numele mi l-am găsit în titlurile de final. Atât pe al meu, cât și pe cel al fiului meu. Bravo!”, a scris Angela Balan. 

Ce întoarcere în trecut. Mulțumim pentru această capodoperă. Un film bun, cu simțul umorului și actori de nota 10”, a declarat Elena Pavalachi Prisnei. 

Am privit filmul împreună cu părinții. În unele momente ne-am teleportat în 1992, în unele am râs cu poftă. Sunteți minunați, echipa CARBON”, a menționat  Ecaterina Vieru.

CARBON a fost lansat pe 4 octombrie 2022, iar de atunci, filmul a avut cele mai multe proiecții în cinematografele din țară – peste 1500, cel mai mare număr de spectatori de la independență încoace – peste 150 de mii și cea mai lungă perioadă de proiecție în cinematografe – 24 de luni. De asemenea, producția cinematografică a fost proiectată în cele mai multe orașe din Republica Moldova, 50 la număr.  CARBON este o coproducție la care au lucrat profesioniști din Republica Moldova, România și Spania.

Producția cinematografică, în regia lui Ion Borș, relatează povestea unui tânăr tractorist pe nume Dima, care pornește într-o aventură absurdă, plină de situații penibile. Acțiunea are loc în Moldova anului 1992, în nemijlocita apropiere de zonele fierbinți ale conflictului de pe Nistru, unde tânărul se ciocnește de indiferența, goana după profit și prostia oamenilor care îl înconjoară. Din toată această poveste, Dima învață un lucru important –„să fie om!”, o lecție care, în cele din urmă, reușește să-i schimbe viața.

Acest articol este publicat în cadrul unui parteneriat gratuit de promovare a evenimentelor culturale.

Cercetare la 35 de ani de la explozia de la Cernobîl: Urmașii celor implicați în curățarea zonei, nu prezintă modificări ale ADN-ului
Articolul anterior
Edward Sanda îl numește deja ,,cumnățel” pe mezinul familiei Stratan
Articolul următor