Doi soți cu nevoi speciale au devenit recent părinți. Cum îi putem ajuta

Elena și Alexandru sunt doi tineri cu nevoi speciale, care au găsit curajul de a întemeia o familie. Din cauza deficitului locomotor, femeia se deplasează cu două cârje pe care își sprijină coatele, iar bărbatul trage după el un picior.

Elena are o deficiență locomotorie de la 6 ani, când a suferit o fractură la coloana vertebrală. El, tot la 6 ani a căzut de la etajul 3. Atunci și-a fracturat piciorul, care nu s-a mai putut reface ulterior. Din cauza unei patologii înnăscute, mai are deficiență în vorbire și auz. Alexandru aude doar cu aparat auditiv.

Ambii s-au cunoscut mulți ani în urmă la o școală specială pentru copii cu dizabilități. Abia 20 ani mai târziu s-au regăsit prin intermediul social media și s-au căsătorit. De 7 ani sunt împreună și după nenumarate greutăți și impedimente, Elena a născut un baiețel. L-a numit Mihail pentru că e unicul nume pe care soțul ei îl poate rosti clar: „Mișa”.

Singura lor sursă de existență este pensia de invaliditate. ,,Au o modestie ieșită din comun care îi face să se simtă fericiți pentru că sunt împreună, pentru că sunt o familie și au un copil absolut sănătos. Unica și cea mai stridentă problemă a momentului este că nu au colțișorul lor. Nu este nevoie de mult. De asta îmi asum curajul și vă îndemn să faceți un bine”, se arată pe pagina de facebook deschisă în scopul colectării de fonduri.

Elena, Alexandru și Mișca au nevoie de o locuință mica la parter. Dacă îți dorești să ajuți această familie poți face o donație AICI

Un bărbat de 42 de ani, suspectat de comiterea unui omor în timp ce se afla la braconaj

Un bărbat de 42 de ani din capitală a fost reținut pentru 72 de ore, fiind suspectat de comiterea unui omor, în timp ce se afla la braconaj, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Polițiștii Inspectoratului de la Buiucani au fost alertați puțin după miezul nopții de către suspect, acesta comunicând că a împușcat o persoană. La fața locului, oamenii legii au stabilit că suspectul împreună cu victima, un bărbat de 56 de ani, vânau ilegal în extravilanul comunei Trușeni. În cadrul acțiunilor procesual penale, suspectul a comunicat că a efectuat o împușcătură, ulterior constatând că în acea direcție se afla victima. Bărbatul a decedat la fața locului.             

Polițiștii au ridicat arma de model TOZ 122, deținută legal de către suspect, fiind inițiată o cauză penală pentru omor. Acțiunile de investigare și urmărire penală continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

ATENȚIE! O femeie, dispărută în ajun de Crăciun, este căutată de apropiați și poliție

Inspectoratul de Poliție Cantemir a fost sesizat de rudele unei femei de 75 ani, care la data de 6 ianuarie curent a plecat într-o direcție necunoscută de la domiciliul său din satul Baimaclia și până în prezent nu se cunoaște locul aflării sale, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Semnalmente: păr cărunt și înălțimea de 1,65 m. În momentul dispariției purta o bluză albă, batistă verde pe cap, pantaloni cafenii și încălțăminte violetă.

Rugăm orice persoană care deține informații despre locul aflării femeii să apeleze de urgență la numerele de telefon 112 sau 027322980.

Mai multă autonomie pentru instituțiile publice din R. Moldova pentru a-și instala centrale pe biomasă

Școlile, grădinițele, primăriile și alte instituții publice din R. Moldova ar putea avea mai multă autonomie pentru a-și instala centrale pe biomasă, astfel încât să nu fie afectate de eventuale crize energetice și să-și reducă facturile la energie, scrie ziarulnational.md.

Anunțul a fost făcut astăzi la Varnița, raionul Anenii Noi, de către președinta Maia Sandu, după o discuție cu și mai mulți șefi de raioane și primarii localităților afectate de criza energetică generată de Federația Rusă în regiunea transnistreană, după sistarea livrărilor de gaze de la 1 ianuarie 2025.

Fără gaze și fără energie electrică timp de opt ore pe zi au rămas și 14 localități aflate sub controlul autorităților constituționale, dar care au infrastructura conectată la cea gestionată de regimul separatist de la Tiraspol.

„Am ascultat situația din fiecare localitate și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de lemne, peleți, e nevoie de generatoare în plus și am discutat o soluție care nu poate fi realizată imediat, dar care este foarte importantă și anume să oferim mai multă autonomie instituțiilor publice – asta înseamnă centrale pe biomasă. Așteptăm acum ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și primăriile să pregătească aceste proiecte pentru mai multe instituții publice, așa încât să putem oferi autonomie pentru mai multe școli, grădinițe, primării și alte instituții publice”, a declarat Maia Sandu.

O copilă de 13 ani a născut în timp ce susținea un examen la școală. De vină a fost carantina
Articolul anterior
Angajații Ambasadei Republicii Moldova s-au vaccinat în România cu prima doză de ser Pfizer
Articolul următor