Doliu în țara vecină! Fostul președinte al Ucrainei a murit

Fostul președinte al Ucrainei, Leonid Kravchuk, a murit la vârsta de 89 de ani. Anunțul a fost făcut în urmă cu câteva minute de către presa din Ucraina, scrie kanald.ro.

Astăzi, în jurul orelor 17:00 a încetat din viață Leonid Kravchuk, primul președinte al Ucrainei. Acesta avea 89 de ani și a murit în urma unei lungii bătălii cu boala, potrivit jurnaliștilor ucraineni.

Anunțul morții a fost făcut de către un membru al familiei, citat de Agenția de Presă Ucraineană.

Leonid Kravchuk a fost primul președinte al Ucrainei începând cu anul 1991, după ce țara si-a câștigat independența față de Uniunea Sovietică.Acesta a îndeplinit funcția de președinte în perioada 5 septembrie 1991- 19 iulie 1994 (data la care și-a depus demisia). 

Între 1988–1990, înainte de a fi președinte, Leonid Kravchuk a fost secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Ucraina. 

În 1990-1991 a fost președintele Radei Supreme a Ucrainei și a jucat un rol important în obtinerea independenței Ucrainei.

Împreună cu Boris Elțîn, președintele Rusiei și Stanislav Șușkevici, primul lider al Belarusului independent, care a murit săptămâna trecută, Kravchuk a luat parte la semnarea Acordurilor Belovezhskaya, care au pus capăt existenței URSS.

În iulie 2020, Leonid Kravchuk a condus delegația ucraineană la Grupul de contact trilateral pe Donbass.

El l-a înlocuit pe cel de-al doilea președinte al Ucrainei, Leonid Kucima, în această funcție.

Kravciuk a demisionat din funcţia de președinte, dar a candidat pentru un al doilea mandat în 1994. A fost învins de fostul său prim-ministru Leonid Kucima, care a fost președinte timp de două mandate. După președinția lui Kravciuk, el a fost activ în politica ucraineană, fiind deputat al Poporului Ucrainei în Rada Supremă și lider al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Ucraina (din 2002 până în 2006).

Ce părere avea primul președinte al Ucrainei despre anexarea Crimeei la Federația Rusă 

Primul preşedinte al Ucrainei, Leonid Kravciuk, a recunoscut Crimeea ca parte a Rusiei. „De fapt, Crimeea este deja a Rusiei” – a declarat Kravciuk, într-un interviu acordat UNN, răspunzând la întrebarea cât ar mai trebui aşteptată revenirea peninsulei şi a întregii regiuni Donbas sub controlul Kievului.

Două dive ale muzicii au lansat o piesă împreună! Prima colaborare între Delia și Antonia

Delia și Antonia au lansat un videoclip întâmpinat cu entuziasm de fani. „eRai” a fost compusă de Delia și Alex Cotoi, cu versuri scrise de artistă.

Piesa „eRai” face parte de pe albumul Deliei care se numește „Flex“ și care include 13 piese: „Gustul care te fură”, „OTZL GLTZ”, „Lololo”, „Sirena Apelor”, „Nu pot”, „Flex”, precum și colaborările cu HVNDS pentru „SKNDL”, „Tot ce vrei” cu Adrian Despot”, „Jimmy Samurai” cu Oana Matache, „Fără Te merau” cu Connect-R, „Cum am știut” cu Killa Fonic și „Cum era” cu NANE.

Interpreta Iuliana Beregoi, în culmea fericirii! Surpriza pe care i-a făcut-o Alla Pugaciova

Interpreta Iuliana Beregoi, cu peste un milion de urmăritori pe Instagram, are un nou fan și nu este vorba despre unul obișnuit. Mai nou, comunității sale s-a alăturat legenda muzicii din Rusia, Alla Pugaciova. Artista din Moldova a rămas impresionată și a venit cu un mesaj de mulțumire către celebra cântăreață.

Legenda muzicii ruse Alla Pugaciova a apreciat piesa „Снег”, compusă de Ірина Білик, această melodie fiind interpretată și de Filip Kirkorov.

„Incredibil, vă mulțumesc mult! Vă ador și vă apreciez”, este mesajul Iulianei Beregoi pentru legenda muzicii ruse. Vezi momentul video mai jos!

Olena Zelenska și Dmitro Kuleba, în vizită în Serbia

Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, a sosit duminică într-o vizită în capitala Serbiei, Belgrad, împreună cu ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, aceasta fiind prima dată când o delegație ucraineană la nivel înalt vizitează Serbia de când Rusia a lansat campania militară împotriva Ucrainei.

Alături de prima doamnă a Serbiei, Tamara Vucic, și de ministrul Kuleba, Olena Zelenska a făcut un tur al Belgradului și a vizitat fortăreața medievală Kalemegdan, relatează agenția Tanjug, citată de Reuters, notează Agerpres.

De asemenea, soția președintelui Volodimir Zelenski a asistat la semnarea unui acord de cooperare între universitățile din Belgrad și Kiev.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrității teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancțiunilor contra Rusiei, țară cu care menține legături tradiționale de prietenie.

În schimb, Serbia a preluat mii de refugiați ucraineni, a oferit Kievului ajutoare umanitare și a promis asistență pentru operațiunile de deminare a teritoriului ucrainean în cadrul viitoarelor eforturi de reconstrucție post-război.

Potrivit unui raport al Pentagonului declasificat anul trecut, Serbia ar fi furnizat de asemenea arme și muniții Ucrainei, în pofida relațiilor sale apropiate cu Rusia.

În perioada scursă din 2022, președintele sârb Aleksandar Vucic s-a întâlnit cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski de trei ori în cadrul unor reuniuni internaționale, ultima lor întâlnire având loc la Tirana (Albania) în februarie.

„Șobolanii părăsesc barca”. Val neobişnuit de demisii printre guvernatorii regionali din Rusia
Articolul anterior
Zdubii și frații Advahov au reușit să aducă Moldova în marea finală Eurovision 2022
Articolul următor