Donează și tu! Strângere de fonduri pentru personalul medical din Moldova, implicat în lupta Covid-19

În aceste momente dificile pentru țara noastră, sistemul medical ține piept acestei epidemii, dar soldații din linia întâi – medicii – au nevoie de suport. Și psihologic și material. Un mic grup de inițiativă, format din Anatol Untura, Ana Racu și Victoria Dunford a inițoat o campanie de colectare de fonduri care vor fi redirecționate pentru a procura ce este nevoie pentru personalul medical din țară care fac față Covid-19.

separator
Grupul de inițiativă:

,,Am discutat cu medicii, cu șefii de spitale și cu conducerea Ministerului Sănătății pentru a identifica necesitățile lor de moment. Și dacă pe partea de medicamente totul e în regulă, oamenii, medicii au nevoie de noi! Vrem să le facem viața un pic mai ușoară celor care stau în ture de 12 ore, prinși în costume incomode, măști sufocante și în mașini mereu pe drum.

Unii din ei nu manâncă câte 10 ore la rând, sau nu dorm câte 24. Vrem să le trimitem ce putem – cafea, ceai, biscuiți, apă, consumabile, orice va fi nevoie și desigur multă grijă de la noi. Deja am discutat cu @Valeriu Arnaut de la Metro, ei ne vor ajuta cu procurarea celor necesare în regim automat, să exlcudem contactul cu prea mulți oameni și vor livra aceste produse la depozitele (CNAMUP) de unde vor fi repartizate organizat la toate unitățile de urgență și spitalele strategice. În Moldova sunt cîteva mii de medici, asistenți medicali și lucrători tehnici ai sistemului de medicină de urgență și spitale care sunt implicați acum pe linia întîi de combatere a epidemiei.

Toți ei acum sunt pe teren, lucrând în condiții grele și cu risc pentru propria viață. Medicii, personalul medical din laborator, asistenții și asistentele, infirmieri și infirmiere, șoferi de ambulanțe, operatori de la serviciul 112 și tehnicieni – specialiști care au grijă de tratamentul celor internați! Cu toții am vrea să ajutăm mai mult. Și o putem face! Asta e doar prima fază a proiectului. Dacă se colectează suficiente fonduri, putem încerca să ajutăm și sistemul medical. La fel, mâine vom încerca să discutăm cu operatorii de telefonie mobilă, să îi rugăm să ofere o lună gratis de convorbiri pentru telefoanele medicilor.

Mai avem și alte idei, dar trebuie să pornim de la ceva. Pe parcurs la sigur vor apărea încă multe idei. Dar fără voi nu ne descurcăm. Acum putem dovedi că suntem mai buni decât credem și că nimeni și niciodată nu ne va putea împărți sau dezbina. Mai ales la greu… E vorba de noi toți, de oameni, de suflete – acum mai mult ca niciodată avem nevoie unul de celălalt. Italienii cântă de pe balcoane medicilor lor, spaniolii îi aplaudă pe eroii lor, noi vrem să venim cu suport pentru toți cei care sunt pe linia întîi. Spunem Mulțumesc cu recunoștință, ne mobilizăm și susținem toți lucrătorii sistemului medical în munca nobilă și eroică pe care o îndeplinesc. Ei trebuie să simtă susținerea noastră, a tuturor. Donăm 5 minute de pauză pentru încă 12 ore de muncă a unui medic și #Stamacasă – Pentru că ne pasă!

Lista de necesități va fi actualizată zilnic:
¨ Apă
¨ Ceai
¨ Cafea
¨ Produse alimentare
¨ Albituri
¨ Măști
¨ Mănuși
¨ Maști oxygen
¨ Dezinfectant
¨ Săpun

Donează aici!

Festivalul Tradițiilor Românești la Chișinău! Evenimentul va dura trei zile, în Grădina Botanică

Ediția a II-a a Festivalului Tradițiilor Românești aduce anul acesta, în capitala Republicii Moldova, un program bogat, cu muzică și meșteșuguri din toate comunitățile istorice ale României. Organizat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, Festivalul Tradițiilor Românești va avea loc în perioada 17 – 19 mai 2024, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va avea acces gratuit la evenimentele cuprinse în program: expoziții de obiecte tradiționale, ateliere de meșteșug, dansuri populare, muzică tradițională și concerte ale unor trupe consacrate, dar și din noul val al muzicii românești. 

Astfel, patrimoniu din regiuni precum Moldova, Transilvania, Dobrogea, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Bucovina va fi prezentat și explicat publicului din Republica Moldova într-un cadru de voie bună și prietenie. În cele trei seri de Festival, pe scenă vor urca Ovidiu Lipan Țăndărică, împreună de Fanfara Zece Prăjini, Stelu Enache și Diana Bucșa, Robin and The Backstabbers, cu Domino în deschidere, și Direcția 5. 

Alături de cei peste 30 de artizani din România, la Grădina Botanică din Chișinău vor fi prezenți și artiști populari din Republica Moldova. 

Tehnica meșteșugurilor, obiceiurile populare, caracteristicile zonelor istorice românești și alte detalii despre programul Festivalului pot fi găsite pe site-ul evenimentului, www.festivalultraditiilorromanesti.md, și pe paginile dedicate acestuia pe rețelele de socializare. 

Proiectul inițiat și finanțat de DRRM are drept scop promovarea valorilor românești în Republica Moldova și consolidarea dialogului cultural la nivelul celor două țări.

Celine Dion surprinde cu o apariție fenomenală pe coperta Vogue. Artista a făcut dezvăluiri despre starea ei de sănătate

Celine Dion arată fenomenal, la 55 de ani, pe coperta revistei Vogue. Apariția vine la câteva luni după ce sora ei a spus că starea de sănătate a artistei este gravă.  Legendara cântăreață a vorbit într-un interviu despre sindromul persoanei rigide, boala autoimună rară si incurabilă care i-a pus stop carierei, scrie digi24.ro

Totuși, artista este optimistă și speră că va găsi un tratament miracol cu ajutorul cercetărilor științifice. „Nu am învins boala, este încă în mine și va fi mereu. Sper că vom găsi un miracol, o modalitate de a o vindeca prin cercetare științifică, dar deocamdată trebuie să învăț să trăiesc cu ea. Deci asta sunt eu acum, cu sindromul persoanei rigide. Cinci zile pe săptămână fac terapie atletică, fizică și vocală. Lucrez degetele de la picioare, genunchii, gambele, degetele de la mâini, cânt, lucrez vocea… Trebuie să învăț să trăiesc cu asta acum și să nu mă mai întreb de ce. La început mă întrebam: de ce eu? Cum s-a întâmplat asta? Ce am făcut? Asta e din vina mea? Viața nu îți dă niciun răspuns. Trebuie doar să o trăiești!”, a spus ea într-un interviu pentru Vogue.

Un bărbat din Hâncești, reținut după ce și-ar fi omorât fratele

Procuratura raionului Hâncești informează despre reținerea, în comun cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Hâncești, a unui bărbat, acuzat de omorul fratelui său, scrie punctul.md.

Suspectul, în vârstă de 47 de ani, este bănuit de faptul că, la data de 25 aprilie 2024, în intervalul de timp cuprins între orele 15:00 – 17:00, aflându-se la domiciliul său situat în satul Buțeni r-nul Hîncești, pe fonul consumului băuturilor alcoolice, în urma unei cerți ce s-a iscat între el și fratele său în vârstă de 51 de ani, care treptat a trecut în bătaie, acționând cu intenție directă, i-a aplicat lovituri cu pumnii peste diferite părți ale corpului. Ulterior, l-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie. În urma leziunilor suportate, victima a decedat. 

Potrivit oamnilor legii, după comiterea faptei, bănuitul a încercat să ascundă urmele infracțiunii prin spălarea sângelui de la fața locului, precum și ascunderea cadavrului în beciul dintr-o locuința părăsită. 

Pe fapt, a fost pornită o cauză penală conform bănuielii rezonabile de comitere a omorului intenționat (art. 145 alin. (2) Cod penal al RM).

Procurorii urmează să înainteze în instanța de judecată un demers de aplicare a măsurii preventive – arestarea preventivă pe un termen de 30 de zile, în privința persoanei reținute.

Mănăstirea Neamț s-a transformat în spații pentru carantină. Sunt cazați cei veniți din Italia
Articolul anterior
Studiu: bolnavii fără simptome pot răspândi Covid-19 mai mult decât se credea iniţial
Articolul următor