Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, continuă să aducă acuzații grave privind influența politicului asupra sistemului de justiție din R. Moldova, susținând existența unor legături periculoase între conducerea statului și instituțiile judiciare.

Într-o postare pe rețelele sociale, Veronica Dragalin a scris că își susține poziția și a menționat că „deține dovezi clare ale întâlnirilor sale cu oficiali de rang înalt”, transmite Știri.md.
„Am semnat scrisoarea cu toată conștiința și responsabilitatea. Sunt gata să trec testul poligraf pentru a demonstra că spun adevărul. Data, ora și conținutul ședințelor mele cu conducerea țării le am documentate și pot fi confirmate de registre, înregistrări video și mărturii ale altor persoane”, a scris Veronica Dragalin.
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție susține că a informat constant autoritățile despre nereguli și că a transmis mai multe scrisori – unele publice, altele încă confidențiale – în care a detaliat modul în care presiunile politice afectează activitatea procurorilor. Dragalin a subliniat că în mandatul său au fost trimise în judecată 25 de procurori și judecători, inclusiv pentru corupție, iar mai mulți magistrați au fost condamnați.
Din nou, Veronica Dragalin a atras atenția asupra modului în care s-a desfășurat procedura de pre-vetting, despre care afirmă că ar fi fost aplicată selectiv. Potrivit acesteia, toți cei patru procurori anticorupție care au candidat pentru funcții în Consiliul Superior al Procurorilor nu au promovat testul de integritate, în timp ce alți candidați cu probleme disciplinare au fost acceptați.
„Am început să critic public această procedură după ce procurori care instrumentau dosare pe numele lui Ilan Șor, Veaceslav Platon și alții nu au trecut pre-vettingul. Între timp, persoane cu dosare și suspiciuni au fost promovate”, a punctat Dragalin.
Totodată, Veronica Dragalin afirmă că a fost forțată să plece din funcție după ce a refuzat să cedeze presiunilor politice.
„Mi s-a spus direct să plec. Când am refuzat, 61 de deputați PAS au votat o lege care a dus la plecarea mea din funcție și la destructurarea Procuraturii Anticorupție. Această lege avea un singur scop: să mă înlăture și să oprească anchetele sensibile.”
Ea afirmă că ar fi putut denunța public aceste probleme încă din 2022, însă a ales să rămână în funcție pentru a finaliza dosare de importanță majoră.
„Printre acestea se numără: sechestrarea a peste 80 de milioane de dolari în dosarul fraudei bancare, înghețarea a peste 100 de milioane în Laundromat, stoparea schemei Interpol, condamnarea deputaților din partidul lui Șor și a unor funcționari de rang înalt”, susține Dragalin.
Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Dragalin a amintit de o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 5 septembrie 2022, în care un oficial din conducerea CSM ar fi afirmat că „el și Eugen Rurac controlează justiția”, sub privirile întregii elite politice. Ea susține că s-a opus acestor afirmații și că a avertizat că va iniția dosare penale împotriva celor implicați.
În încheiere, Dragalin a scris că a acționat corect în fiecare moment și că adevărul va ieși la iveală.
„Poate altcineva în locul meu ar fi acționat altfel. Dacă considerați că puteți mai bine, aplicați la această funcție vacantă. Ceea ce ține de acțiuni, declarații, reputația și credibilitatea mea, am acționat corect și am respectat legea de fiecare dată, în circumstanțe simple dar mai ales în cele complicate. Sunt sigură că, mai devreme sau mai târziu, adevărul mereu ajunge la suprafață”, a conchis Veronica Dragalin.
Amintim că, recent, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a adresat o scrisoare judecătoarei Mariana Ursachi. În scrisoare, Dragalin scria că premierul Dorin Recean și președintele Maia Sandu i-ar fi solicitat o listă de procurori, pe care Dragalin i-ar fi considerat integri și care ar trebui să treacă Pre-Vettingul.
Președinția a calificat acuzațiile drept false, iar Guvernul nu a comentat acea scrisoare.
Ulterior, Maia Sandu a explicat că discuțiile avute cu fostul procuror-șef al PA se refereau la prioritizarea evaluării procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție. Potrivit Maiei Sandu, Veronica Dragalin a exprimat îngrijorarea că procesul de Vetting ar putea duce la blocarea activității procurorilor care se ocupă de dosare de importanță națională. Astfel, autoritățile au recomandat ca acești procurori să fie evaluați mai rapid, pentru a putea continua lucrul pe dosarele importante.