Dragalin: „Mi s-a spus direct să plec (…) Sunt gata să trec testul poligraf pentru a demonstra că spun adevărul

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, continuă să aducă acuzații grave privind influența politicului asupra sistemului de justiție din R. Moldova, susținând existența unor legături periculoase între conducerea statului și instituțiile judiciare.

Într-o postare pe rețelele sociale, Veronica Dragalin a scris că își susține poziția și a menționat că „deține dovezi clare ale întâlnirilor sale cu oficiali de rang înalt”, transmite Știri.md.

„Am semnat scrisoarea cu toată conștiința și responsabilitatea. Sunt gata să trec testul poligraf pentru a demonstra că spun adevărul. Data, ora și conținutul ședințelor mele cu conducerea țării le am documentate și pot fi confirmate de registre, înregistrări video și mărturii ale altor persoane”, a scris Veronica Dragalin.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție susține că a informat constant autoritățile despre nereguli și că a transmis mai multe scrisori – unele publice, altele încă confidențiale – în care a detaliat modul în care presiunile politice afectează activitatea procurorilor. Dragalin a subliniat că în mandatul său au fost trimise în judecată 25 de procurori și judecători, inclusiv pentru corupție, iar mai mulți magistrați au fost condamnați.

Din nou, Veronica Dragalin a atras atenția asupra modului în care s-a desfășurat procedura de pre-vetting, despre care afirmă că ar fi fost aplicată selectiv. Potrivit acesteia, toți cei patru procurori anticorupție care au candidat pentru funcții în Consiliul Superior al Procurorilor nu au promovat testul de integritate, în timp ce alți candidați cu probleme disciplinare au fost acceptați.

„Am început să critic public această procedură după ce procurori care instrumentau dosare pe numele lui Ilan Șor, Veaceslav Platon și alții nu au trecut pre-vettingul. Între timp, persoane cu dosare și suspiciuni au fost promovate”, a punctat Dragalin.

Totodată, Veronica Dragalin afirmă că a fost forțată să plece din funcție după ce a refuzat să cedeze presiunilor politice.

„Mi s-a spus direct să plec. Când am refuzat, 61 de deputați PAS au votat o lege care a dus la plecarea mea din funcție și la destructurarea Procuraturii Anticorupție. Această lege avea un singur scop: să mă înlăture și să oprească anchetele sensibile.”

Ea afirmă că ar fi putut denunța public aceste probleme încă din 2022, însă a ales să rămână în funcție pentru a finaliza dosare de importanță majoră.

„Printre acestea se numără: sechestrarea a peste 80 de milioane de dolari în dosarul fraudei bancare, înghețarea a peste 100 de milioane în Laundromat, stoparea schemei Interpol, condamnarea deputaților din partidul lui Șor și a unor funcționari de rang înalt”, susține Dragalin.

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Dragalin a amintit de o ședință a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 5 septembrie 2022, în care un oficial din conducerea CSM ar fi afirmat că „el și Eugen Rurac controlează justiția”, sub privirile întregii elite politice. Ea susține că s-a opus acestor afirmații și că a avertizat că va iniția dosare penale împotriva celor implicați.

În încheiere, Dragalin a scris că a acționat corect în fiecare moment și că adevărul va ieși la iveală.

„Poate altcineva în locul meu ar fi acționat altfel. Dacă considerați că puteți mai bine, aplicați la această funcție vacantă. Ceea ce ține de acțiuni, declarații, reputația și credibilitatea mea, am acționat corect și am respectat legea de fiecare dată, în circumstanțe simple dar mai ales în cele complicate. Sunt sigură că, mai devreme sau mai târziu, adevărul mereu ajunge la suprafață”, a conchis Veronica Dragalin.

Amintim că, recent, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a adresat o scrisoare judecătoarei Mariana Ursachi. În scrisoare, Dragalin scria că premierul Dorin Recean și președintele Maia Sandu i-ar fi solicitat o listă de procurori, pe care Dragalin i-ar fi considerat integri și care ar trebui să treacă Pre-Vettingul.

Președinția a calificat acuzațiile drept false, iar Guvernul nu a comentat acea scrisoare.

Ulterior, Maia Sandu a explicat că discuțiile avute cu fostul procuror-șef al PA se refereau la prioritizarea evaluării procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție. Potrivit Maiei Sandu, Veronica Dragalin a exprimat îngrijorarea că procesul de Vetting ar putea duce la blocarea activității procurorilor care se ocupă de dosare de importanță națională. Astfel, autoritățile au recomandat ca acești procurori să fie evaluați mai rapid, pentru a putea continua lucrul pe dosarele importante.

Republica Moldova și India vor încheia un Acord pentru a preveni și a combate migrația ilegală și traficul de ființe umane

Republica Moldova și India vor încheia un Acord care are drept scop prevenirea și combaterea migrației ilegale, a traficului ilegal de migranți și a traficului de ființe umane. Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat avizul consultativ pentru inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului privind parteneriatul pentru migrațiune și mobilitate dintre Guvernul țării noastre și al Indiei, scrie radiochisinau.md.

Potrivit legislativului, în tratat se vor regăsi proceduri rapide, transparente și eficiente de identificare și returnare, precum și de readmisie a persoanelor care nu îndeplinesc condițiile de intrare sau de ședere pe teritoriul Republicii Moldova sau al Indiei.

Documentul va conține prevederi care se vor referi la drepturile cetățenilor imigranți. Este vorba despre dreptul la studii / educație, cercetare și formare profesională, sau dreptul de a ocupa un loc de muncă. La fel, prevederile se vor referi și la o serie de obligații a statelor semnatare, printre care cel de a furniza asistență privind reintegrarea propriilor cetățeni.

În procesul de negocieri vor fi implicați reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

În prezent, Republica Moldova are încheiate acorduri similare cu Republica Federală Germania și Comunitatea Europeană.

Polițiștii l-au localizat și reținut pe Vitalie Sușițchi, eliberat recent din detenție deși primise condamnare pe viață

În contextul anulării, de către Curtea de Apel Chișinău, a deciziei de eliberare din detenție a condamnatului Sușițchi, informăm cǎ polițiștii l-au localizat și în acest moment l-au reținut, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Acesta intenționa sǎ-și ridice pașaportul străin.

Poliția precizează cǎ Sușițchi, în 2002, a fost condamnat la detenție pe viață, iar anul trecut pedeapsa i-a fost comutată la 30 de ani. Acesta a fost eliberat din detenție în februarie anul curent.

Urmeazǎ sǎ fie întors în penitenciar.

Crimă șocantă la Ciocana: O femeie a fost omorâtă în propria casă. Poliția caută făptașul

O crimă șocantă a avut loc noaptea trecută în sectorul Ciocana al capitalei, pe strada Ratuș. O femeie ar fi fost ucisă în propria locuință de către persoane necunoscute. Crima ar fi avut loc în jurul orei 02:35, scrie PulsMedia.MD.

Potrivit surselor, victima s-a dovedit a fi o femeie în vârstă de 60 de ani. Medicul-legist venit la fața locului a depistat pe suprafața cadavrului o plagă în regiunea capului, care ar fi fost provocată cu un obiect contondent dur.

Aceleași surse menționează că soțul victimei se află în locuință, însă ar fi dormit în altă odaie când a fost comis omor și ar fi declarat că nu a văzut și nici nu ar fi auzit nimic.

Totodată, în afara casei cu două nivele, oamenii legii au depistat o scară pe care făptașii ar fi urcat până la etajul 2, unde au dat buzna în locuință prin geam.

La ora actuală poliția nu are niciun suspect și demarează acțiuni speciale de investigații pentru a stabili identitate făptașului, cu ulterioara reținere a acestuia.

Vremea în Republica Moldova se încălzește treptat: Ce spun meteorologii
Articolul anterior
Roman Babuțchi, dezvăluiri despre a doua persoană învinuită în dosar. ”Oamenii legii fac acum un lucru mare, lucrează chiar foarte bine”
Articolul următor
Close menu