Drama femeii care poate muri dacă nu mai naște. La cei 38 de ani ai săi are 38 de copii

După o viață de amărăciune, o femeie din Uganda a găsit prilejul de a-și spune povestea dramatică ce a uimit o lume întreagă. Forțată să se mărite pe când avea doar 12 ani, ea suferă de o afecțiune genetică ce o face să se confrunte periodic cu supra-ovulația. Viața ei ar putea fi pusă în pericol dacă încetează să mai procreeze.

separator

Este drama lui Mariam Nabatanzi, care locuiește în Kabimbiri, un sat aflat la vreo 50 de kilometri de Kampala, capitala Ugandei. Nabatanzi a fost obligată să se mărite de copil, dar nimeni nu avea nici cea mai vagă idee că suferă de o afecțiune extrem de rară, care îi dă abilitatea de a duce foarte multe nașteri. În doar 38 de ani, Nabatanzi a născut de șase ori gemeni, de patru ori tripleți, de trei ori cvadrupli și alte două nașteri obișnuite. Dintre cei 38 de copii, zece sunt fete, iar restul băieți. Cel mai mare are 23 de ani, iar cel mai mic, puțin peste un an.Nabatanzi are o viață demnă de transpus într-un film. Când era copil, a scăpat ca prin urechile acului de moarte, după ce mama sa vitregă i-a pus gând rău și le-a dat, ei și fraților săi, mâncare în care a pus sticlă pisată. În acea zi, Mariam nu a fost acasă și nu a degustat mâncarea mortală, dar cei trei frați ai ei nu au avut același noroc și au murit. La vârsta de 12 ani, tatăl ei a decis că era pregătită să-și înceapă viața de familie și a dat-o imediat unui bărbat care avea 40 de ani la acea vreme.

„Nu știam că aveau de gând să mă căsătorească. Au venit la noi și i-au adus câteva lucruri tatălui meu. Când a venit momentul să plece, m-am gândit că o conduc pe mătușa mea, dar când am ajuns la ușă, m-a dat bărbatului.”, povestește Mariam, conform Daily Monitor.

Nu a avut parte nici măcar de un mariaj fericit.

„Soțul meu a fost poligam, cu mulți copii din relațiile anterioare pe care trebuia să îi îngrijesc pentru că mamele lor erau împrăștiate peste tot. Era violent și mă bătea cu orice ocazie, chiar și atunci când simplele mele sugestii nu-i erau pe plac.”

Nabatanzi a dat prima naștere în 1994, când avea 13 ani. De atunci, lucrurile au început să ia o întorsătură și mai nefericită. Mulți o văd ca pe o abilitate, dar pentru ea a devenit un blestem: „Tatăl meu a avut 45 de copii, cu mai multe femei și toți au fost cvindrupli, cvadrupli, gemeni sau tripleți.” Nabatanzi a moștenit această „predispoziție genetică”, dar pentru ea, ca femeie, oprirea supra-ovulației ar putea să-i cauzeze moartea, după cum spune un medic ginecolog, care a consultat-o. Nabatanzi a mărturisit că a încercat unele metode de contracepție, dar i-au făcut rău, iar o dată, a intrat în comă din această cauză. Fertilizarea multiplelor ovule pe care aparatul ei reproducător le produce, e singura metodă de scădere a riscului.

Acum, cea mai mare problemă a lui Mariam ține de creșterea celor 38 de copii, pe care îi întreține cu greutate, dar se descurcă.

„Dumnezeu a fost bun cu mine pentru că nu au rămas nicio zi fără mâncare.”

Mulți dintre cei care s-au făcut mari,  au ambiții mari și vor să devină doctori, profesori sau avocați. O altă sursă de presă, news24,  precizează că Nabatanzi a avut, de fapt, 44 de copii, dar a pierdut șase dintre ei. Prima dată când a fost publicată povestea ei, a fost acum un an. Nu sunt precizate prea multe detalii despre viața ei din perioada scursă până în acest moment, dar este posibil ca de atunci să mai fi născut câțiva copii.

Sursa

Mesajul Maiei Sandu de Ziua Profesorului

Președintele Maia Sandu a venit cu mesaj adresat tuturor dascălilor cu ocazia Zilei Profesorului, marcată în data de 5 octombrie, informează unica.md.

”Dragi profesori, la mulți ani! Pe umerii voștri stă, la drept vorbind, viitorul Moldovei – viitorii medici, ingineri, economiști, artiști, brutari, viitorii profesori!

Ca dumneavoastră să puteți crește acest viitor, noi, statul, comunitatea și părinții, trebuie să fim alături de voi în prezent. Să vă oferim venituri pe merit, respectul cuvenit și toată colaborarea necesară pentru a ridica un copil.

doresc să intrați cu dragoste și răbdare în clasă. De dragostea pe care o simt elevii, de disciplina de lucru pe care le-o insuflați și valorile democratice pe care le transmiteți depinde ce fel de generație creștem.

Dragi educatori, învățători, profesori, bibliotecari, directori, psihopedagogi, logopezi, cadre didactice de sprijin, angajați din sistemul educațional din toată Moldova, plecăciunile noastre!”, a scris președintele într-o postare.

Numărul de profesori a scăzut cu 3.000 în ultimii trei ani

Numărul cadrelor didactice care activează în sistemul de învățământ a scăzut în ultimii trei ani cu mai bine de 3.000. În anul de studii 2023-2024, în Moldova activau 45.800 de profesori, dintre care 86% femei și 14% bărbați, asta pe când în 2018-2019 numărul pedagogilor depășea 49.000, scrie safenews.md.

Salariul mediu brut al unui profesor a fost, în anul trecut, de 12.094, ceea ce înseamnă circa 98% față de câștigul mediu pe economie, arată datele Biroului Național de Statistică.

Cei mai mulți pedagogi sunt în învățământul primar și secundar general – circa 57%, urmat de domeniul de educație timpurie – 27,4%, învățământul superior – 8% și cel profesional tehnic – 7,8%.

În instituțiile de învățământ primar și secundar general, cei mai mulți profesori, – 1.600,  predau limba și literatura română, 2.500 – limbile străine, 1.700 – predau matematica, 1.300 – istoria și 1.100– limba și literatura rusă.

Lemne transportate ilegal în microbuze

În zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Leova au fost înregistrate trei cazuri de transport ilegal de lemne, în care cetățeni moldoveni transportau masă lemnoasă fără documente justificative. În total, în trei microbuze se aflau 11 m³ de lemn. Cazurile au avut loc în ultimele 48 de ore, pe direcția localității de frontieră Tochile-Răducani, raionul Leova, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În primul caz vizează doi locuitori ai satului Lozova, raionul Strășeni, cu vârste de 30 și 31 de ani. Aceștia au fost șoferii a două microbuze încărcate cu 6 m³ de masă lemnoasă din ștejar. Tinerii nu au putut prezenta niciun document de proveniență pentru lemnul transportat.

Într-un alt incident, pe traseul dintre localitățile Tomai și Cupcui, o echipă mixtă formată din polițiști de frontieră, reprezentanți ai Serviciului Vânătoresc și Piscicol, precum și cei din Inspectoratul de Protecția Mediului, a oprit un microbuz condus de un locuitor din Hâncești. În vehiculul acestuia erau găsiți 5 m³ de lemn tare despicat, tot fără acte de proveniență.

Conform legislației în vigoare, microbuzele încărcate cu lemne au fost indisponibilizate și transmise Inspectoratului Ecologic Leova și Inspectoratului de Protecția Mediului. Cercetările continuă.

Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Apei!
Articolul anterior
A vrut să se îmbogățească, dar nu i-a mers. Un bărbat a fost reținut pe Aeroportul din Chișinău
Articolul următor