După 15 mai, universităţile vor decide de sine stătător cum vor finaliza anul de studii

La sfârşitul stării de urgenţă, fiecare instituţie de învăţământ superior îşi va face o evaluare a situaţiei de învăţare a studenţilor, după care va decide asupra extinderii sau modificării calendarului academic.

separator
Acest lucru l-a anunţat luni, în cadrul unui briefing, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Igor Şarov, comunică Moldpres.

Potrivit oficialului, instituţiile de învăţământ superior dispun de autonomie universitară, ce ţin de domeniile conducerii, structurării, activităţii didactice şi ştiinţifice, administrării şi finanţării, stabilirea specialităţilor, elaborarea planurilor de studii şi analitice, în conformitate cu standardele de stat. „De la declararea stării de urgenţă, ministerul a emis recomandări-cadru privind organizarea activităţilor didactice în sistem online. Prin intermediul acestora a fost acordată o atenţie deosebită absolvenţilor din acest an, pe dimensiunea pregătirii tezelor de licenţă şi master, a stagiilor de specialitate, evaluărilor intermediare şi finale”, a explicat ministrul.

Astfel, senatele universitare urmează să hotărască şi asupra modalităţilor de finalizare a studiilor superioare de licenţă, care au incluse şi unele examene la anumite discipline, în afară de tezele de licenţă. „La rândul său, MECC propune ca pentru anul universitar 2019-2020, pe perioada stării de urgenţă, cu respectarea calităţii procesului educaţional, susţinerea proiectului tezei de licenţă să se poată desfăşura şi online, în baza unei metodologii aprobate de senatul universitar, cu condiţia că universitatea dispune de o platformă electronică adecvată”, a relevat Igor Şarov.

Susţinerea în varianta online trebuie să fie înregistrată integral, pentru fiecare absolvent în parte, şi arhivată la nivelul facultăţii. Totodată, senatul universitar va decide dacă păstrează sau nu examenul la programele de studii superioare de licenţă, unde este stabilit acesta, în afară de susţinerea tezei de licenţă.

„Pentru toţi studenţii, la încheierea anului şcolar 2019-2020, în funcţie de profil, program de studii şi posibilităţile instituţiei de învăţământ superior, senatul universitar poate decide asupra formelor de evaluare semestrială, organizându-le în format online, înlocuind examenele tradiţionale cu forme alternative de evaluare cum ar fi eseuri, portofolii, proiecte, studii de caz, evaluările curente, periodice, lucrul individual, activitatea ştiinţifică ş.a.”, a punctat Şarov.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a anunţat astăzi că anul de studii 2019-2020 va continua la distanţă şi va finaliza pe 29 mai.

Incendiu la un depozit din Capitală

Pompierii au reușit să salveze 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Pompierii IGSU au reușit să salveze o suprafață de 150 m2 de materie primă pentru confecționarea roletelor în urma unui incendiu izbucnit într-un depozit de pe strada Transnistriei nr. 6 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat pe 24 noiembrie 2024 la ora 05:25.

La fața locului, conform nivelului sporit de intervenție au fost îndreptate mai multe echipe de salvatori și pompieri. Ajunși la destinație, angajații IGSU au stabilit că flăcările au cuprins bunuri materiale, dar și materie primă din interiorul secției de asamblare a depozitului cu suprafața totală de circa 1400 m2. Pentru localizarea și lichidarea flăcărilor, pompierii au desfășurat mai multe sectoare de luptă.

Datorită intervenției eficiente au fost salvate de ardere 150 m2 de materie primă și două automobile aflate în apropierea depozitului. Flăcările au fost localizate la ora 05:25 și lichidate complet la ora 07:47.

În urma incendiului au fost distruse de foc secția de asamblare a roletelor cu suprafața de circa 760 m2 și bunuri materiale din încăperea învecinată cu suprafața de circa 500 m2. Totodată, flăcările au afectat în totalmente două automobile parcate în apropierea clădirii adiacente. Victime nu au fost raportate.

În total pentru lichidarea incendiului au fost antrenați 42 de salvatori și pompieri cu 8 unități de tehnică. Cauza și toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Premierul român Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de președinte al PSD, în urma alegerilor din România

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la sediul partidului, că aseară i-a predat secretarului general al partidului demisia și că este un gest unilateral.

O să rămân alături de colegii mei până duminică la alegeri, a mai spus el. Ciolacu a mai spus că nu pleacă din funcția de premier, până se termină alegerile. ”Eu aseară i-am dat secretarului general demisia, astăzi, la ora 17.00, am convocat un Consiliu Politic Național și o să venim, după Consiliul Politic, și o să comunicpm decizia pe care o să o luăm. Nu vorbim despre o acceptare a demisiei, pentru că demisia este un act unilateral, am încheiat și această discuție”, a spus Ciolacu la sediul PSD, scrie News.ro.

El a precizat că ”o să rămână alături de colegii lui, duminică, până la alegeri”. ”Sunt ferm convins că în perioada următoare o să venim și cu un calendar de alegeri în interiorul partidului. La viitoarele alegeri din interiorul PSD, eu, Marcel Cioalcu, nu voi candida pentru nicio funcție. Întrebat dacă rămâne în funcția de premier, marcel Ciolacu a spus: ”Categoric, e o funcție pe care o am până se termină alegerile și se vine cu o nouă majoritate”. Întrebat cine va veni la șefia PSD, el a spus: ”Un coleg”. ”PSD nu va face nicio contestație, chiar dacă diferența este foarte mică, regulile dmeocrației și importanța acestui tur doi este mult mai mare decât interesele noastre personale”, a mai spus Ciolacu. Liderul PSD a precizat că a sunat-o pe Elena Lasconi și i-a dat un mesaj în care o felicită pentru intrarea în turul doi. 

Incendiu într-un bloc de locuințe din Capitală: Trei persoane evacuate

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Trei persoane au fost evacuate dintr-un bloc de locuit în urma unui incendiu izbucnit în capitală. Cazul a fost înregistrat în seara zilei 24 noiembrie 2024 într-un apartament de pe bulevardul Cuza-Vodă 14 din municipiul Chișinău. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 20:07.

Potrivit primelor informații, fum dens a fost observat de la geamul etajului opt al blocului de locuit cu nouă nivele. La fața locului au fost îndreptate cinci echipe de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că flăcările au cuprins mai multe bunuri materiale dintr-un apartament de la etajul cinci.

În timpul intervenției, pompierii au evacuat în mod de urgență trei persoane de la etajele superioare, în vederea prevenirii riscului de intoxicație cu produsele de ardere.

Angajații IGSU au reușit localizarea focului la ora 20:22 și lichidarea completă la 21:14. În urma incendiului au fost afectate mai multe bunuri materiale din interiorului unei odăi a apartamentului cu suprafața totală de 72 m2. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort.

Potrivit IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 27 situații de risc.

Ploaia torențială a distrus totul în cale la Puhăceni, Bulboaca și alte localități din raionul Anenii Noi
Articolul anterior
Uniunea Europeană contribuie cu 1 miliard euro pentru găsirea unui vaccin împotriva Covid-19
Articolul următor