Tragedie fără margini pentru o familie din Chișinău. Un copil de doar 15 ani a murit, după ce s-a împușcat în cap.
Totul a avut loc astăzi, în jurul orei 17:00, în sectorul Râșcani al Capitalei, transmite știri.md.
Oamenii legii au stabilit că minorul s-a împușcat singur, cu arma tatălui său din safeu, deținută legal. Copilul a decedat pe loc.
Alte semne de moarte violentă medicul legist nu a găsit. Aparent ar fi vorba despre un caz de suicid. Totuși, cei apropiați spun că adolescentul s-a comportat normal ieri și azi, nu au observat nimic suspect în comportamentul său. Păriții sunt devastați de durere, cu ei lucrează un psiholog.
Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele care au dus la moartea minorului.
Furturi în serie din automobile! Un individ, reținut de oamenii legii
Polițiștii din Drochia și Bălți au reținut un bărbat de 32 de ani, originar din stânga Nistrului, suspectat de comiterea mai multor furturi din automobile, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Investigațiile desfășurate de oamenii legii au stabilit că, în perioada 2023-2024, individul ar fi comis mai multe furturi din vehicule, sustrăgând bani și alte bunuri materiale.
Oamenii legii au reținut suspectul pentru 72 de ore.
Bărbatul riscă o pedeapsă cu până la 4 ani de închisoare.
Poliția continuă investigarea cazului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și recuperarea prejudiciilor cauzate.
Captură de narcotice de peste un milion de lei
Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu ofițerii de urmărire penală ai Inspectoratului de Poliție Strășeni și Procuratura din Strășeni, au destructurat activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor sintetice în mun. Chișinău, raioanele Strășeni și Orhei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.
Timp de o lună polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui bărbat de 29 de ani din capitală, care activa în calitate de depozitar curier în interesul unei grupări infracționale specializate în contrabandă cu droguri, cu ulterioara distribuire a acestora prin intermediul aplicației Telegram.
În urma investigațiilor, la sfârșitul lunii octombrie, în capitală, oamenii legii l-au reținut în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri.
În aceeași zi, în raionul Strășeni au fost reținuți alți doi complici ai acestuia, de 27 și 28 de ani, care activau în calitate de curieri.
În cadrul acțiunilor, polițiștii au stabilit că suspectul de 29 de ani primea prin contrabandă droguri în cantități angro, după care erau preluate de curieri și divizate în cantități a câte un gram și plasate în ascunzișuri.
În urma perchezițiilor desfășurate la domiciliile figuranților au fost depistate și ridicate telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, pachețele zip-lock pentru ambalarea drogurilor, bandă adezivă de diferite culori, cântare electronice de înaltă precizie, 1 kg de marijuana, 400 de grame de cocaină, precum și amfetamină, mefedron și hașiș.
Valoarea drogurilor scoase din circuit depășește suma de un milion de lei.
Pe numele acestora au fost eliberate mandate de arest pe un termen de 30 de zile.
Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 7 la 15 ani.
Voucherele culturale: care au fost preferințele tinerilor
Peste 7 200 tineri au folosit „Voucher cultural” în cei doi ani de la lansarea proiectului. În acest scop, statul a bugetat cca 6,5 mln de lei,informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Banii au au mers către câțiva prestatori de servicii culturale: rețeaua de librării „Librarius”, platformele de vânzare de bilete la spectacole și concerte: iTiket, Afisha și Aalto.
Majoritatea beneficiarilor au cumpărat cărți. Cele mai solicitate titluri au fost „Arta manipulării”, „Atomic Habits”, „Limba română, Teste pentru examenul de BAC profil real” și mai multe cărți de geografie.
Dintre evenimente, beneficiarii au ales să meargă mai degrabă la concerte și la cinema dar și la spectacole de teatru. Printre producțiile autohtone vizionate de ei se numără filmul „Carbon”, mai multe concerte ale artiștilor autohtoni sau festivaluri de muzică, dar și premierele teatrale se bucură de solicitări .
Responsabilii de proiect din cadrul Ministerului Culturii consideră că interesul și numărul beneficiarilor din rândul celor potențiali, ar putea spori, dacă mecanismul va fi simplificat și diversificată lista de prestatori.
Programul național „Voucher cultural” a fost lansat în noiembrie 2022, după exemplul altor țări europene. Voucherul reprezintă un „bilet digital nerambursabil” în valoare de 1.000 de lei, cu care posesorii pot merge la concerte, spectacole de teatru sau la cinema și să-și cumpere cărți, până la epuizarea sumei, în decurs de un an.
Voucherul poate fi folosit doar online, în librării și pe platforme specializate ca iTicket, Mticket sau Afisha. De voucher cultural pot beneficia tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani și dețin o semnătură digitală, necesară pentru autentificare. Ministerul Culturii examinează posibilitatea extinderii programului și pentru pensionari.