Durerea unei mame cu doi copii din Râșcani, alungată de fostul soț în stradă

O mamă cu doi copii din satul Văratic, raionul Râșcani, a fost alungată de fostul soț în stradă după ce aceasta i-a cerut divorțul, pentru că nu mai suporta violențele la care era supusă. Bărbatul a decis să se răzbune și a schimbat lacătul de la ușa apartamentului în care până nu demult locuiau Doina Miron și copiii săi de doi și șase ani, transmite www.nordnews.md.

Râșcani: O mamă cu doi copii, alungată de fostul soț în stradă

– Mamă, vreau acasă!

– E încuiat, draga mea, nu se deschide. 

Micuțul Darius și-a sărbătorit ziua de naștere împreună cu mama și sora sa în frig și întuneric.

Pentru că femeia a refuzat să părăsească locuința, fostul soț a deconectat apartamentul de le energia electrică. Iar după o săptămână de la divorț, a scris locuința pe numele tatălui său.

„Aici sunt câteva lucruri pe care am reușit să le luăm din fugă. Aici sunt hainele copiilor, încălțăminte, tot ce am reușit să luăm în acea dimineață din apartament”, a povestit Doina Miron.Publicitate

„Venea tatăl lui la mine, îmi arăta actele și îmi spunea că trebuie să plec din casă. Am venit de la grădiniță și când am încercat să deschidem ușa, nu mi-a reușit”, a mai spus femeia.

Doina Miron susține că apartamentul a fost cumpărat din banii pe care i-au agonisit împreună, iar o parte din sumă a fost achitată de părinții ei. Greșeala cea mare a fost să cumpere locuința pe numele viitorului soț, când încă nu erau căsătoriți oficial.

„M-am adresat de mai multe ori la instituțiile competente, inclusiv la serviciul asistență socială, la primar, Poliție. Poliția a refuzat categoric să-mi accepte plângerile pentru că apartamentul aparține fostului meu socru și eu nu am niciun drept. M-am adresat și la Procuratura Generală, la Ministerul Afacerilor Interne, la Președinție, la FEE-Nord, dar mi-au refuzat cererea.”

Femeia regretă că a tăcut prea mult timp și a îndurat umilințele soțului. Acum, grija cea mare sunt copiii ei, care au văzut toate violențele din familie.

„Eu mă temeam de el. El era cuminte și calm, dar erau perioade în care devenea agresiv și îmi spunea că mă va bate măr”, a mărturisit mama celor doi copii.

– Tata a bătut-o pe mama.

– Ce ai vrea să-i spui lui?

– De ce ai stins lumina? De ce ai încuiat ușa și ne-ai dat afară din casă?  

Vecinii spun că familia părea una exemplară și nu-și pot explica cum s-a ajuns la o asemenea situație.

„Pare bun, e meșter, e gospodăros. Dar știți cum se spune, nu trebuie să apreciezi cartea după coperta frumoasă și fără a-i ști conținutul. Este foarte rău. Dacă nu s-a împăcat cu soția, copiii nu sunt de vină. Pentru ce le-a deconectat lumina? De ce le-a luat totul? Nu e bine ce a făcut.”

Tată copiilor, Gheorghe Miron, a refuzat să discute cu jurnaliștii NordNews. Acesta doar a menționat că a cumpărat apartamentul din banii proprii până a se însura. Nici avocatul bărbatului nu a vrut să discute la acest subiect. Am încercat să obținem o reacție de la Poliție, dar și aici am primit refuz din motiv că ancheta este în desfășurare.

Potrivit Biroului Național de Statistică, anul trecut, 648 de persoane au devenit victime ale violenței în familie, dintre care 70% au fost femei.

Cifra reală este mult mai mare, deoarece multe femei nu solicită ajutor, ci suportă bătăi și umilințe ani la rând, de frica societății și a prejudecăților.

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

Putin a ordonat deschiderea granițelor Rusiei și eliminarea vizelor chiar și pentru turiștii din ,,țările neprietenoase”
Articolul anterior
O tânără din Anenii Noi a decedat la câteva zile după ce a născut
Articolul următor