Dușuri reci, lumini stinse și poate chiar mai puțină bere. Cum se pregătește Germania să economisească energia

Orașele germane se află în prima linie a eforturilor de economisire a energiei, în plină criză europeană: se închid piscine, fântâni, se reduce iluminatul public și se ajustează temperatura în clădirile publice și cele private. Unii oficiali îndrăznesc chiar să sugereze că în caz de penurie majoră de gaz, Germania și-ar putea închide fabricile de bere și ar putea anula Oktoberfest, scriu The New York Times și The Guardian.

În plină criză energetică, europenii se tem tot mai mult că dintr-un moment în altul, poate la iarnă, Vladimir Putin ar putea decide să oprească de tot livrările de gaze către statele UE, pentru a le pedepsi că oferă ajutor Ucrainei. Și nicăieri nu este mai profundă această teamă decât în Germania, puternic dependentă de gazele rusești, scrie New York Times.

Gazele ieftine au fost timp de multă vreme un pilon al puternicei industrii germane. Oficialii de la Berlin plănuiau chiar să adauge o nouă conducă majoră – Nord Stream 2 – în această schemă aparent câștigătoare, până când războiul a forțat suspendarea proiectului.

Săptămâna aceasta, gigantul Gazprom, compania controlată de Kremlin, a redus fluxurile de gaze livrate prin conducta Nord Stream 1 la doar 20%, invocând, în mod neconvingător pentru mulți, unele probleme cu turbinele sale fabricate în Germania.

Este un semn că, la iarnă, situația ar putea fi și mai rea. Motiv pentru care statele UE au decis săptămâna aceasta să își asume un obiectiv – unul voluntar – de reducere a consumului de gaz cu 15% în următoarele luni.

Problema nu este doar lipsa gazelor, ci și prețul la care au ajuns să se comercializeze. Prin urmare, în Europa, orașele au început să găsească diferite modalități pentru a-i ajuta pe cetățeni să reducă consumul de energie.

Barcelona oferă evaluări ale eficienței locuințelor, în timp ce Varșovia subvenționează gospodăriile care înlocuiesc sobele pe combustibili fosili cu pompe de căldură. În regiunea Meurthe-et-Moselle, din estul Franței, mai multe orășele au oprit iluminatul stradal la miezul nopții.

În Germania, măsurile anunțate sunt chiar mai serioase, iar planurile sunt și mai sumbre.

Aproximativ jumătate din toate locuințele din Germania sunt încălzite cu gaz, în timp ce o treime din gazul țării este utilizat de industrie. Dacă iarna care vine va fi deosebit de friguroasă, o întrerupere a livrărilor ar fi brutală.

Dar vremea viitoare este greu de prezis – la fel și intențiile finale ale Moscovei. Economiștii se străduiesc, de asemenea, să evalueze cât de gravă ar fi recesiunea în care ar intra țara în cel mai pesimist scenariu.

Direct implicat în efortul de economisire este orașul bavarez Augsburg. În condițiile în care prețurile la energie au crescut vertiginos, municipalitatea se confruntă deja cu o creștere de 80% a cheltuielilor – aproximativ 11 milioane de euro. Oficialii se străduiesc să evite să transfere aceste costuri către rezidenți.

Primărița Eva Weber a ordonat închiderea multor fântâni din oraș și a limitat orele de funcționare pentru trei fântâni conectate la sistemul de gestionare a apei din oraș, vechi de 800 de ani, care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Prăbușirea blocului de locuințe din orașul rus Belgorod: 15 morți și peste 20 de răniți

Salvatorii au încheiat operațiunile de căutare și de curățare a resturilor de la locul prăbușirii unei porțiuni dintr-un bloc de apartamente din Belgorod, a informat Ministerul rus pentru Situații de Urgență. 17 persoane au fost salvate, iar 15 au murit.

Prăbușirea s-a produs în dimineața zilei de duminică, 12 mai. În această zi, Ministerul Apărării a anunțat distrugerea rachetelor peste Belgorod. Fragmente ale uneia dintre obuze au căzut pe o clădire de locuințe.

După cum s-a afirmat, Ucraina a lovit cu rachete Tochka-U, obuze ale sistemului de lansare multiplă Vampire și Vilkha MLRS, scrie kommersant.ru.

Toate cele 10 etaje s-au prăbușit într-una dintre cele opt intrări, care adăposteau 40 de apartamente. Ferestrele de la intrările vecine au fost sparte. În timp ce era curățat molozul, acoperișul s-a prăbușit. Trei salvatori au fost răniți. Autoritățile regionale, târziu în seara zilei de 12 mai, au raportat că 20 de persoane au fost rănite în prăbușirea clădirii.

Pe o porțiune a bulevardului Decebal va fi suspendat traficul rutier, timp de mai mult de o lună

Începând cu marți, 14 mai, traficul rutier va fi suspendat pe o porțiune de drum de pe bulevardul Decebal din capitală. Este vorba despre tronsonul cuprins între bd Dacia și str Nicolae Titulescu (partea impară).

Suspendarea traficului va fi aplicată în perioada 14 mai – 30 iunie. Potrivit autorităților locale, acțiunea are loc în legătură cu efectuarea lucrărilor de reparație a trotuarelor de pe bd Decebal. Lucrările sunt effectuate de către compania SRL „VICOLIV-GRUP”.

În acest sens, autoritățile îndeamnă cetățenii să evite zona și să opteze pentru circulația pe alte străzi.  

Rusia anunță că a ocupat încă patru sate din regiunea Harkov

Ministerul rus al Apărării a anunţat duminică ocuparea a încă patru sate în provincia Harkov în partea de nord-est a Ucrainei, după alte cinci sate ocupate cu o zi în urmă în aceeaşi provincie, relatează agenţiile internaţionale de presă, transmite Digi24.ro.

„Unităţile grupării de trupe ‘Nord’ au avansat profund în liniile inamice şi au eliberat localităţile Gatişce, Krasnoie, Morokhoveţ şi Oleinikovo în regiunea Harkov, situate aproape de frontiera cu Rusia”, a transmis Ministerul rus al Apărării într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit raportului public matinal al armatei ucrainene, trupele ruse au lansat în ultimele 24 de ore 12 operaţiuni de asalt în nordul provinciei Harkov ca parte a unei noi ofensive, despre care unii comentatori afirmă că ar avea ca obiectiv să oblige armata ucraineană să redirecţioneze resurse din alte sectoare ale frontului lung de circa o mie de kilometri.

O unitate a forţelor speciale din Garda Naţională ucraineană a anunţat sâmbătă seară că trupele ucrainene au fost nevoite să abandoneze unele poziţii, în timp ce trupele ruse au reuşit să ocupe mai multe sate. Comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a recunoscut că situaţia trupelor sale în Harkov este „dificilă”, adăugând însă că inamicul nu a reuşit să străpungă frontul în ceea ce Kievul descrie drept o mare ofensivă rusească.

Ideea lansării unei astfel de ofensive majore în Harkov este contrazisă de Institutul pentru Studiul Războiului din SUA (ISW), conform căruia trupele ruse desfăşoară doar „operaţiuni ofensive limitate” de-a lungul graniţei Rusiei cu această provincie ucraineană şi „continuă să obţină câştiguri tactice semnificative în zone probabil mai puţin apărate”.

Nici Rusia nu a confirmat lansarea unei mari ofensive pe frontul din Harkov, menţionând doar desfăşurarea unor „acţiuni ofensive” în acea direcţie, în timp ce bloggerii militari ruşi analizează pe reţelele de socializare intensificarea atacurilor armatei ruse şi posibilele obiective ale operaţiunilor acesteia.

Rușii au publicat lista morților din lagărul Olenivka, printre ei sunt și luptători Azov
Articolul anterior
Reacția Kievului după apelul rușilor de a-i spânzura pe combatanții batalionului Azov
Articolul următor