Eficiență energetică: Moldova își propune să reducă dependența de importurile de combustibili fosili și de energie electrică

Unde țintește Republica Moldova în proiectele de eficiență energetică?

Criza energetică, preturile înalte la resurse energetice fosile, împinse în sus de războiul din Ucraina, chiar și  schimbările climaterice care afectează producția agricolă, toate împreuna au adus în prim plan subiectul privind eficiența energetică. Reducerea consumului și a risipei de energie este din ce în ce mai importantă pentru Republica Moldova, devenind o prioritate majoră, de rând cu țările Uniunii Europene. 

Prin pachetul „Energie curată pentru toți europenii” s-a stabilit un obiectiv de reducere a consumului de energie la nivelul Uniunii Europene cu cel puțin 32,5 % până în 2030. Obiectivele țării noastre privind securitatea și eficienţa energetică sunt reflectate în Strategia națională de dezvoltare „Moldova Europeană 2030”.

Măsurile de eficiență energetică sunt recunoscute tot mai mult ca un mijloc de a ajunge la aprovizionarea sustenabilă cu energie, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, de a îmbunătăți securitatea aprovizionării, de a reduce costurile la import și de a deveni mai competitivi. Preocuparea de eficiența energetică vine însă nu doar din considerentul depășirii crizei energetice actuale. Este mai degrabă o încercare a oamenilor să reducem presiunea pe mediu, emisiile de gaze cu efect de seră. 

În același timp, pentru cetățeni, eficiență energetică înseamnă să asiguri un nivel de confort decent, cheltuind mai puține resurse. În pofida unor stereotipuri, să fii eficient energetic nu înseamnă să stingem lumina, să ne dezicem de internet, energie electrică, să trăim ca în secolul XIX, ca să nu cheltuim energie. Asta înseamnă să ducem un mod de viață la fel de dinamic, să ne menținem confortul de zi cu zi, dar să cheltuim cât mai puțină energie.

Moldova își propune să reducă dependentă de importurile de combustibili fosili și de energie electrică

Provocările în domeniul energetic din ultima perioadă determină autoritățile să schimbe abordarea în domeniul securității energetice, pentru a fi mai rezilienți și mai independenți de resursele energetice livrate din Rusia.

Datele arată că cel mai mare consum de energie se atestă în clădiri, în sectorul rezidențial. Sectorul transporturilor este al doilea cel mai mare consumator de energie, astfel încât produselor petroliere le revine a treia parte din consumul nostru energetic. O altă caracteristică cheie – suntem dependenți sută la sută de importul de gaze naturale, dat fiind că nu avem resurse fosile.

De aceea, o atenție deosebită va fi acordată infrastructurii energetice, optând pentru o mai mare interconectivitate, atât pe segmentul energiei electrice, cât și al gazelor naturale. Republica Moldova își dorește crearea centrelor regionale eco-energetice prin utilizarea resurselor energetice regenerabile, dar și interconectarea sistemelor electroenergetice Moldova-România și crearea depozitelor de gaze naturale comune.

„Eficiența energetică – pe primul loc”

Eficiența energetică determină reducerea necesităților globale în utilizarea energiei. O eficiență energetică mai mare poate fi atinsă printr-o utilizare circulară a resurselor disponibile și prin trecerea la tehnologii energetice mai eficiente.

Instituțiile publice trebuie să fie cele care, în primul rând, să-și ajusteze consumul, și modul de a funcționa în așa fel încât să facă mai puțină presiune pe mediu, ca să dea un exemplu celor din jur, inclusiv oamenilor care poate nu cunosc, pentru că e vorba și de niște tehnologii.

Pentru a crea exemple la nivel local, în fiecare localitate, ca fiecare om să vadă că eficiența energetică nu este un concept abstract, dar presupune niște lucruri foarte practice, pe care le putem face toți, instituțiile publice sunt cele care vor pilota proiecte și vor da un exemplu tuturor celor din jur. Este și motivul pentru care, în Republica Moldova, atunci când se vorbește despre eficiență energetică, se vorbește despre instituții publice.

Pe lângă proiectele actuale de eficiență energetică în sectorul public, Guvernul își propune să dezvolte un nou Fond de Eficiență Energetică pentru clădirile rezidențiale, precum și extinderea lui viitoare pentru business și alte sectoare economice de importanță regională. Un pas important spre atingerea acestui obiectiv a fost realizat prin Semnarea Acordului de grant dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții, care este o componentă în realizarea Proiectului ,,Eficiența energetică în Republica Moldova”.  Proiectul vizează îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice. Prin implementarea unui program național de reabilitare energetică a clădirilor publice la nivel central, cât și local, va fi îmbunătățită temelia și anvelopa clădirilor, sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat, sistemele de iluminat, distribuția energiei termice și integrarea resurselor de energie regenerabilă.

Pe termen scurt însă prioritară rămâne asigurarea furnizării stabile a resurselor de energie și susținerea populației pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la energie. Concomitent, o țintă importantă este creșterea gradului de conștientizare în rândul populației pentru a adopta cele mai bune practici și măsuri de economisire a energiei.  În acest scop, va fi promovat în continuare comportamentul responsabil, pentru a îmbunătăți și reduce consumul de energie și pentru a încuraja utilizarea surselor regenerabile. 

Cu ce oficiali americani s-a întâlnit președintele Maia Sandu la Washington

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reușit să se întâlnească la Washington cu mai mulți oficiali americani. Primii cu care a avut îndrevederi și duscuții au fost Samantha Power, Nancy Pelosi și Kristalina Georgieva.

”Mi-am început vizita în Statele Unite cu o întrevedere cu Samantha Power, Administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA și o bună prietenă a țării noastre. Am mulțumit Statelor Unite pentru că, timp de peste 30 de ani, au susținut și susțin, inclusiv prin programele USAID, eforturile noastre de a transforma viața oamenilor spre mai bine.Începând cu anul 1992, datorită fondurilor de peste 1,7 miliarde de dolari oferite țării noastre, Statele Unite ajută Republica Moldova să-și modernizeze economia, creând întreprinderi mici și mijlocii; agricultura – în special, sectorul vitivinicol; să-și dezvolte turismul, industria ușoară și cea creativă. Partenerii americani ne susțin în angajamentul nostru de a scăpa de corupție și de a reforma justiția, în consolidarea societății civile și a presei independente. Am mulțumit și pentru ajutorul angajat, de 75 de milioane USD ca asistență umanitară și aproape 124 de milioane USD ca asistență economică și de securitate, pentru a gestiona consecințele războiului din vecinătate și a face față celei mai grave crize energetice de până acum.”

”Am fost onorată să mă întâlnesc astăzi, la Washington, cu Nanci Pelosi, Președinta Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite. Am avut o discuție deschisă despre dificultățile pe care le întâmpină Moldova și întreaga noastră regiune din cauza războiului Rusiei contra Ucrainei, și despre soluțiile pe care încercăm să le găsim pentru a face față actualelor crize. Am subliniat importanța sprijinului SUA pentru consolidarea democrației în țara noastră și pentru avansarea reformelor, în special după ce am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.Am vorbit, de asemenea, despre riscurile de securitate regională și despre impactul crizei energetice asupra cetățenilor noștri și a economiei țării, și am spus că parteneriatul american este esențial pentru a le face față. Pe finalul întrevederii, i-am transmis Președintei Nanci Pelosi aprecierea mea pentru experiența sa de peste trei decenii în politică, pe care și le-a dedicat protecției și consolidării democrației în lume.”, scrie președintele Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În cadrul vizitei la Washington, Maia Sandu s-a întâlnit și cu Kristalina Georgieva, cu care a vorbit importanța cooperării cu FMI, pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina.

Maia Sandu a subliniat că, în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar „scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie”.

„E nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie”, a remarcat Sandu.

La rândul ei, Kristalina Georgieva a spus că FMI rămâne deschis colaborării cu Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea actualei crize.

Președintele Maia Sandu și-a început luni, 5 decembrie, vizita oficială la Washington. 

Șefa statului a fost întâmpinată personal de administratoarea USAID la sediul administrației. 

Franța, pentru a opta oară în sferturile de finală ale Cupei Mondiale

Naționala de fotbal a Franței a învins reprezentativa similară a Poloniei, scor 3-1 (1-0), duminică, și s-a calificat în sferturile de finală a Cupei Mondiale din Qatar, scrie jurnal.md.

Este pentru a opta oară în istorie când ”Cocoșul Galic” a atins această fază a competiției, iar statistica este de partea sa.

Istoria arată că francezii se descurcă foarte bine atunci când ajung în sferturile de finală ale Cupei Mondiale. Au ajuns în această fază de șapte ori, iar de cinci ori s-au impus.

Există și excepția ediției din 1982, când Franța a ajuns direct în semifinale, după ce a trecut de cele două faze ale grupelor, așa cum era formatul respectiv.

Victoriile Franței din ”sferturi”, de la Cupa Mondială:

CM 1958: Franța – Irlanda de Nord 4-0. (Franța, locul 3)

CM 1986: Franța – Brazilia 1-1, 4-3 pen. (Franța, locul 3)

CM 1998: Franța – Italia 1-1, 4-3 pen. (Franța, campioană)

CM 2006: Franța – Brazilia 1-0. (Franța, vicecampioană)

CM 2018: Franța – Uruguay 2-0. (Franța, campioană)

Înfrângerile Franței din ”sferturile” Cupei Mondiale:

CM 1938: Franța – Italia 1-3. Italienii câștigau titlul

CM 2014: Franța – Germania 0-1. Nemții câștigau titlul.

Așadar, de fiecare dată când Franța își câștigă duelul din sferturile de finală ale Cupei Cupei Mondiale termină competiția pe podium.

În schimb, ambele formații care au reușit să o elimine pe Franța în ”sferturi”, Italia și Germania, au cucerit, apoi, trofeul Cupei Mondiale, în edițiile respective.

FMI, gata să crească asistența pentru a ajuta Republica Moldova să depășească ”cea mai severă criză energetică din istoria sa”

Fondul Monetar Internațional (FMI) rămâne deschis colaborării cu Republica Moldova și este gata să crească asistența, pentru a ajuta la depășirea celei mai „severe crize energetice din existența sa”, a dat asigurări Kristalina Georgieva, directoarea generală a FMI, la întâlnirea cu președinta Maia Sandu, care întreprinde o vizită la Washington.

Președinția transmite că Maia Sandu a menționat, în cadrul discuției, importanța cooperării cu FMI pentru a atenua consecințele economice și sociale provocate de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Ziarul Național.

Maia Sandu a subliniat că în prezent Republica Moldova trece prin cea mai severă criză energetică din existența sa, iar scopul autorităților este să ajute oamenii și businessul să facă față prețurilor ridicate la energie.

La fel, e nevoie de programe care să sporească reziliența sectorului și să contribuie la diversificarea surselor de energie.

Tot la Washington, președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu Michael McCaul, membru al Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților din Congresul SUA. Oficialii au discutat despre relațiile moldo-americane și sprijinul oferit de partenerii din Statele Unite pentru agenda noastră de reforme.

Maia Sandu și-a exprimat recunoștința pentru adoptarea de către Congresul SUA, în aprilie 2022, a unei rezoluții prin care este reafirmat sprijinul pentru suveranitatea, integritatea teritorială și parcursul democratic al Republicii Moldova. La fel, ea a apreciat decizia SUA de a trece pe lista de sancțiuni nouă persoane și 12 entități pentru acte grave de corupție, prejudicierea averii statului și promovarea influenței Rusiei în republica noastră. Lidera de la Chișinău a subliniat că asemenea acțiuni ne ajută să continuăm efortul de eradicare a corupției și de consolidare a instituțiilor statului.

Șefa statului a mai menționat că R.Moldova mizează și mai departe pe sprijinul Statelor Unite în realizarea reformelor, inclusiv în procesul de aderare la UE a republicii. De asemenea, Republica Moldova are nevoie de susținere pentru asigurarea independenței energetice.

Black Friday la Top Shop -25% REDUCERE la absolut toate produsele!
Articolul anterior
OIM ȘI Marea Britanie sprijină campania pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și fetelor în Moldova
Articolul următor