Elon Musk este prima persoană din lume care pierde 200 de miliarde de dolari

Șeful Tesla și al Twitter a fost a doua persoană care a adunat o avere de peste 200 de miliarde de dolari, depăşind acest prag în ianuarie 2021, la câteva luni după directorul Amazon Jeff Bezos, dar în mai puțin de doi ani Elon Musk a devenit singura persoană din istorie care a și pierdut 200 de miliarde de dolari, relatează Bloomberg, citat de libertatea.

Judge Grants Elon Musk's Request to Delay Trial With Twitter - The New York  Times

Musk, în vârstă de 51 de ani, și-a văzut averea prăbușindu-se la 137 de miliarde de dolari după ce acțiunile Tesla au scăzut în ultimele săptămâni. Averea lui a atins un vârf de 340 de miliarde de dolari pe 4 noiembrie 2021 și a rămas cea mai bogată persoană din lume până a fost depășit de Bernard Arnault, magnatul francez din spatele companiei de lux LVMH.

Tesla, condusă de Musk, a depășit pentru prima dată o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari în octombrie 2021, alăturându-se unor companii precum Apple, Microsoft, Amazon. și Alphabet, compania mamă a Google, chiar dacă vehiculele electrice ale lui Musk reprezentau doar o mică parte din piața auto globală.

Acum, poziția dominantă a Tesla în domeniul automobilelor electrice este în pericol, deoarece concurenții o ajung din urmă. În acest context, Tesla oferă americanilor o reducere rară de 7.500 de dolari la două modele, dar, notează Bloomberg, producția la uzina sa din Shanghai este în scădere.

În timp ce presiunea asupra Tesla se intensifică, Musk a fost preocupat de platforma Twitter, pe care a cumpărat-o cu 44 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii octombrie. El a aplicat apoi măsuri nepopulare, precum concedierea angajaților, cerându-le acestora apoi să se întoarcă. De asemenea, a aplicat politicile de conținut ale Twitter la întâmplare pentru a justifica interzicerea conturilor unor jurnaliști importanți, scrie Bloomberg.

La rândul său, Musk a respins îngrijorările legate de Tesla şi a criticat Rezerva Federală pentru că a crescut ratele dobânzilor într-un ritm rapid. „Tesla performează mai bine ca niciodată!”, a scris Musk pe Twitter, pe 16 decembrie, adăugând că „noi nu controlăm Rezerva Federală. Aceasta este adevărata problemă aici”.

Miliardarul, care a împrumutat anterior foarte mult pentru participația sa la Tesla, a avertizat însă recent și asupra pericolelor pe care le reprezintă banii împrumutați pe piețele panicarde. „I-aș sfătui cu adevărat pe oameni să nu aibă datorii în marjă pe o piață bursieră volatilă. Se pot întâmpla lucruri extreme pe o piață în scădere”, a declarat Musk.

Recent, Elon Musk a anunțat că va demisiona de la conducerea Twitter după ce va găsi pe cineva „suficient de nebun” să-l înlocuiască.

În total, miliardarii lumii, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos și Changpeng Zhao, au pierdut aproximativ 392 de miliarde de dolari, mai arată datele publicate de Bloomberg. Totodată, nici afaceriștii Ucrainei n-au dus-o mai bine. Potrivit Forbes Ucraina, averea celor mai bogați 20 de ucraineni a scăzut cu peste 20 de miliarde de dolari, la 22,5 miliarde de dolari, din februarie și până acum.

Ca urmare a încălzirii rapide a apei, Italia vrea să înceapă cultivarea perlelor în Marea Mediterană

Crescătorii italieni de stridii se pregătesc să înceapă cultivarea perlelor în Marea Mediterană, ca urmare a încălzirii rapide a apei. La sfârșitul anului 2023, stridia perlată Pinctada radiata a fost observată în Golful Poeților din Italia, unde a început să se înmulțească. Producția ar putea deveni o nouă oportunitate economică pentru regiunea, cu primele recolte așteptate în aproximativ un an, precizează Reuters.

Acest fenomen este parte a unei tendințe mai largi, în care specii exotice migrează spre nord în urma schimbărilor climatice. Producția de perle, are o cifră de afaceri globală de 11 miliarde de dolari anual. Totodată, în mai puțin de un an, aceste stridii au început să se înmulțească în regiunile care erau anterior cunoscute ca fiind printre cele mai reci din Marea Mediterană, zone asociate de obicei cu stridii destinate consumului alimentar, nu cu cele pentru bijuterii.

Mai mult, Pinctada radiata este ultima dintr-o serie de specii exotice de apă caldă care intră în Marea Mediterană pe măsură ce aceasta se încălzește din cauza schimbărilor climatice.

Sursa transmite că, dacă totul merge bine, primele perle ar putea fi culese în aproximativ un an.

Program artistic la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

Pe data de 28 septembrie, începând cu ora 12:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală organizează un concert susținut de interpreții: Ioana Căpraru, artistă a poporului, Veronica Văluță-Bantaș, Arsenie Botnaru, Viorel Zaporojan și Valeriu Rîșniță, Marina Dumbrăveanu și Ansamblul Folcloric „Dumbrăvița”, precum și Ansamblul de Fluierari, conducător artistic Nicolae Levința (Centrul Educației Estetice „Lăstărel”), informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Evenimentul este dedicat Zilelor Europene ale Patrimoniului și împlinirii a 135 de ani de la fondarea muzeului.

Totodată, în curtea muzeului, se va desfășura Târgul Meșterilor Populari din diverse domenii: ceramiști, lemnari, țesători, pielari, meșteri care împletesc fibre vegetale, precum și cei care confecționează salbe și instrumente muzicale, iar în Grădina Botanică a muzeului copiii vor putea participa la un atelier de creație, cu genericul „Toamna de aur”. Unica.md este partener media al evenimentului!

Intrarea liberă!

mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu, nr. 82

Vă așteptăm cu drag!

O nouă nișă de afaceri în Moldova apărută în urma unei provocări: Soluție bună pentru producătorii locali

Pistilul de fructe: o nouǎ nişǎ de afaceri. Cum este să cultivi fructe și legume, dar să nu le poți vinde pe toate, văzându-le cum se usucă și nu îndulcesc pe nimeni? De ani de zile, Viorica Verlan din satul Pîrîta, raionul Dubăsari, a fost martoră a acestei provocări cu care se confruntă producătorii locali, cărora le oferea servicii de contabilitate. Atunci i-a venit ideea de a lansa o afacere cu pistil, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În căutarea mai multor informații și perspective, a aflat despre Ludmila Castraveț din Criuleni, antreprenoare cu opt ani de experiență în domeniul producției de pistil. Liudmilei i-a fost greu la început, fiindcă atunci piața nu era pregătită pentru deserturi naturale și neobișnuite. Dorința ei de a produce dulciuri sănătoase a devenit și mai puternică odată cu apariția nepoților săi, când a observat lipsa alternativelor sănătoase pe piața locală, într-o țară altfel abundentă în fructe și pomușoare. A fost nevoie totuși de ceva timp pentru a „fabrica” pistilurile și a le promova prin vânzări directe, considerând nișa redusă de consumatori. 

„Visam la produse noi, sănătoase, fără aditivi și zahăr adăugat și am început să produc pistiluri din fructe și pomușoare. Unora le-au plăcut, altora mai puțin. Am realizat că acesta este un produs care nu se vinde ca pâinea caldă, ci are un segment de piață specific. Afacerea mea se dezvolta lent și din cauza prețului relativ înalt al produsului; nu toată lumea își putea permite. Acum, mai mulți oameni le cumpără, pentru că beneficiile depășesc costurile”, spune Ludmila.

Viorica a vizitat de câteva ori unitatea de producție a Liudmilei, observând numărul de angajați implicați, procedurile de depozitare a fructelor, tehnicile de curățare și ambalare a produsului final. Procesul de producție al Liudmilei include tehnologii pentru ambalarea atât a loturilor mici pentru consumatorii individuali, cât și a cantităților mai mari, potrivite pentru export sau restaurante.

„Am fost profund impresionată de minuțiozitatea și de dedicarea față de calitate la fiecare pas al procesului de producție. De la selecția și depozitarea atentă a fructelor până la tehnicile moderne de curățare și ambalare, totul are loc cu o precizie și grijă deosebită. M-a inspirat motivația echipei de a livra produse de cea mai înaltă calitate, potrivite atât pentru piața internă, cât și pentru export”, spune Viorica.

Pistilul din fructe – beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru buget

Pistilul din fructe este produs și consumat la nivel global de secole. Prin uscarea piureului de fructe pentru a obține o consistență asemănătoare cu cea a unei fâșii, culturile timpurii au reușit să creeze o gustare portabilă și durabilă care ajută la conservarea excesului de fructe, mai ales în timpul sezonului de recoltare.

În Moldova, producția de pistil este în prezent o industrie în expansiune care valorifică producția unei mari varietăți de fructe, inclusiv mere, prune și pomușoare. În plus, gospodăriile din Moldova au o tradiție veche de uscare a fructelor ca metodă de conservare, adesea producând pistil în condiții casnice.

Procesul modern de producție începe cu selectarea fructelor proaspete și coapte, care sunt apoi spălate, curățate de coajă și de sâmburi. Fructele sunt amestecate până ating consistența unui piure omogen, la care se pot adăuga îndulcitor și suc de lămâie. Piureul este întins uniform pe tăvi acoperite cu hârtie de copt sau pe tăvile unui deshidratator și uscat în cuptor sau în deshidratatorul de alimente, devenind o gustare sănătoasă, fără conservanți și ingrediente artificiale.

Lansarea unei afaceri de la zero

Înarmată cu cunoștințe valoroase și un plan de afaceri bine pus la punct, Viorica a participat la un concurs de idei de afaceri organizat de PNUD și Japonia și a obținut astfel echipament de bază, modern și eficient energetic în valoare de 20.000 USD pentru a înființa o unitate de producție: deshidratator, un cuptor, precum și mese din oțel inoxidabil.

Ludmila a beneficiat și ea de sprijin pentru afaceri din partea Guvernului Japoniei prin PNUD. Ea a primit echipament pentru eliminarea sâmburilor din cireșe, caise și alte fructe, precum și un aparat care separă pulpa de sâmburi, fiind utilizată și pentru a face piure din fructe, cum ar fi mere și prune. Cu ajutorul său, pot fi eliminați și cei mai mici sâmburi, cum ar fi cei de la căpșuni și zmeură. Din fondurile japoneze, Ludmila a achiziționat, de asemenea, o mașină de spălat fructe, un transportor de sortare și o mașină de ambalare pentru fructele uscate.

„Acest sprijin este foarte important pentru afacere. Întreprinderile mici, în special cele dezvoltate de femei în zonele rurale, au nevoie vitală atât de sprijin financiar, cât și informațional pentru a putea prospera. Ne simțim încurajate să ne îmbunătățim productivitatea, competitivitatea și durabilitatea, fie că este vorba de un start-up sau de o afacere cu experiență”, spune antreprenoarea.

„Dacă ne unim forțele și folosim echipamente complementare, putem asigura produselor noastre un loc pe piață”

Acum, Ludmila și Viorica au același parcurs în afaceri.

„Ludmila este foarte activă la târguri și mă întreabă periodic despre progresul procesului nostru de producție și echipare, deoarece există cerere atât pe plan local, cât și internațional. Odată ce intrăm pe piață, trebuie să livrăm calitatea și cantitățile convenite,” explică Viorica.

Ambele femei antreprenoare fac parte din același micro-cluster turistic – „Inima Nistrului” – înființat cu sprijinul PNUD și al Elveției pentru a facilita specializarea inteligentă a economiilor locale. Viorica a fost aleasă ca manageră a clusterului turistic, care include 52 de membri.

„Nu suntem în competiție, obiectivul nostru este să colaborăm și să exportăm volume mari de producție de înaltă calitate. Echipamentele performante necesită investiții semnificative, dar dacă ne unim forțele și folosim echipamente complementare, putem asigura pentru produsele noastre un loc pe piață și continuitatea afacerii. Implicarea într-o astfel de afacere pe cont propriu, mai ales cu ambiții de export, poate fi foarte dificilă”, spune Viorica Verlan.

În prezent, în timp ce Viorica planifică să deschidă un restaurant și o brutărie adiacentă unității sale de producție, Ludmila depune eforturi pentru a stabili parteneriate cu rețele locale de supermarketuri și pentru a certifica producția, astfel încât să poată exporta în Uniunea Europeană. Între timp, micro-clusterul a ajutat-o să identifice un nou partener de afaceri, pentru a testa o nouă linie de pistil din coarne de pădure și pepene verde.

Adolescenta care și-a pierdut ambele brațe în accidentul din Pașcani, externată după intervenția de replantare
Articolul anterior
Poliția germană s-a chinuit minute în șir să-l trezească pe un șofer care a adormit la volanul mașinii sale Tesla pe autostradă
Articolul următor