Elon Musk: „O Inteligență Artificială mai inteligentă decât orice om de pe Pământ, ar putea exista chiar anul viitor”

O Inteligență Artificială supraomenească, mai inteligentă decât oricine de pe Pământ, ar putea exista anul viitor, a declarat Elon Musk, cu excepția cazului în care cererile de energie și de calcul ale sectorului nu vor deveni nesustenabile până atunci, scrie The Guardian.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo

Părerea mea este că vom avea o Inteligență Artificială care este mai inteligentă decât orice om, probabil pe la sfârșitul anului viitor”, a declarat Musk într-un interviu transmis în direct pe rețeaua sa de socializare X. Această predicție a fost făcută cu avertismentul că cererile tot mai mari de energie și lipsa celor mai puternice cipuri de antrenament pentru inteligența artificială ar putea limita capacitatea acestora pe termen scurt.

Anul trecut a fost o problemă cu cipuri”, a spus el. Oamenii nu puteau obține suficiente cipuri Nvidia. Anul acesta se face tranziția către o alimentare cu transformatoare de tensiune. Într-un an sau doi, este vorba doar de alimentarea cu energie electrică.”

În 2023, când a prezis o pistă de cinci-șase ani pentru superinteligență, Musk a fost îngrijorat în mod vocal de ramificații. Vorbind alături de lansarea startup-ului său de inteligență artificială, xAI, în acel an, el a spus: Dacă aș putea să apăs pe pauză pe A.I. sau pe superinteligența digitală A.I. cu adevărat avansată, aș face-o. Nu se pare că acest lucru este realist, așa că xAI va construi în esență o inteligență artificială. Într-un mod bun, într-un fel de speranță. De fapt, este important să ne facem griji cu privire la un viitor Terminator pentru a evita un viitor Terminator”, a adăugat Musk, făcând referire la filmul în care un sistem informatic conștient de el însuși pornește un război împotriva umanității.

Un an mai târziu, iar xAI încearcă cu fermitate să conducă dezvoltarea superinteligenței. Într-un interviu recent, Musk a declarat că cea mai recentă versiune a robotului său de chat Grok AI este la egalitate cu GPT-4, principalul model de la OpenAI. GPT-4 are mai mult de un an, iar concurenții i-au atins sau depășit deja capacitățile, Claude 2 Sonnet de la Anthropic fiind considerat în general noul lider de piață.

sursa: www.alephnews.ro

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA, va vizita miercuri țara noastră

Primăria Municipiului Chișinău informează că, mâine, 29 mai, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală. Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a E.S. dl. Antony J. Blinken, Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, care va vizita Guvernul și Parlamentul.

„În aceste condiții, miercuri, 29 mai 2024, între orele 08:00-21:00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală, din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv desfășurarea manifestărilor în masă, lucrărilor de reparație a drumurilor/a rețelelor electrice/termice, apeduct/canalizare și tăiere a arborilor, în perimetrul străzilor pe unde se va deplasa coloana oficială. 

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere”, se arată în comunicatul emis de reprezentanții de la Primăria Chișinău.

Ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, confirmă vizita secretarului de Stat al SUA, Antony Blinken, anunțată pentru miercuri, în Republica Moldova. „Această vizită este dovada relațiilor noastre strategice și mizăm, în continuare, pe o colaborare strânsă, iar această vizită va fi o piatră importantă în această construcție a relațiilor noastre bilaterale”, a declarat Popșoi.

Doliu la Academia „Ştefan cel Mare”. Fostul prorector al instituției s-a stins din viață la doar 54 de ani

Colonelul de poliţie în rezervă, Ghenadie Chiriţa, fost prorector al Academiei „Ștefan cel Mare” a Ministerului Afacerilor Interne, s-a stins din viață, la doar 54 de ani.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții instituției de învățământ, care au transmis un mesaj de condoleanțe, scrie unimedia.info.

„În aceste clipe de tristețe profundă, colectivul Academiei „Ştefan cel Mare” cu regret trăieşte trecerea în nefiinţă a colonelului de poliţie în rezervă Ghenadie Chiriţa.

Luarea de rămas bun va fi organizată miercuri, 29 mai, între orele 13.00 – 15.00, în incinta Complexului „Ritus” (sala nr. 3) str. Doina 193, din adiacentul cimitirului „Sfântul Lazăr” (colocvial – „Doina”), ulterior regretatul va fi petrecut în ultimul său drum.

Ghenadie Chiriţa s-a născut în oraşul Chişinău la 17 octombrie 1970. În 1987 a absolvit Şcoala militară Suvorovistă din Leningrad, iar în 1991 – Şcoala superioară militară de comandă „S.M. Kirov” din Leningrad. Totodată, pe parcursul activității profesionale a absolvit și Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI în 2000, iar în 2004 a obținut titlul de master în drept în cadrul aceleiaşi instituţii.

Fiind un specialist militar de înaltă calificare, Ghenadie Chiriţa, în anul 1992, a participat la operaţiunile de luptă în războiul de pe Nistru, pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. 

În diferite perioade a activat în mai multe funcții importante de conducere, printre care: Comandant-adjunct de companie al unităţii militare 1022 a Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Comandant de batalion al subdiviziunii batalioane a statului major al Academiei de Poliţie „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef al catedrei „Pregătire militară şi operativ-tactică” a Colegiului de Poliţie „Dimitrie Cantemir” al MAI; Şef stat major al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Şef-adjunct Direcţie generală pază de stat a MAI; Prim-adjunct al comandantului, şef stat major al Departamentului trupelor de carabinieri al MAI; Prorector pentru instruirea combatantă al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI; Prorector pentru cooperare internaţională al Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI.

Ghenadie Chiriţa a fost prima persoană care a format şi a instruit, în perioada 1997-1998, Garda de Onoare a MAI. 

Succesele sale obţinute pe tărâmul profesional au fost apreciate printr-o mulţime de menţiuni, premii, cadouri de preţ, diplome, distincţii departamentale și de stat, printre care: „Colaborator eminent”, 1999; „Pentru serviciu impecabil”, gr. III, 1999; „Vulturul de Aur”, 2000; „Pentru serviciu impecabil”, gr. II, 2004; „Crucea pentru merit”, cl. II, 2007; „Pentru serviciu impecabil”, gr. I, 2009; „Crucea pentru merit”, cl. I, 2011; Medalia „Meritul Militar” 2012.

Este autorul şi coautorul studiilor ştiinţifice îmbrăcate în diverse forme precum: articole ştiinţifice, monografii, manuale.

Fiind profund marcaţi de pierderea ex-colegului și veteranului Ghenadie Chirița, întregul colectiv al instituţiei exprimă condoleanţe familiei îndurerate, rudelor şi tuturor celor care l-au cunoscut în clipele apogeului profesional.

Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în mesajul instituției.

Cod galben de averse puternice, emis în Moldova

Meteorologii au emis un cod galben de instabilitate atmosferică pentru astăzi, 28 mai 2024, în intervalul orar 13:50 – 24:00.

În țară, se prevăd descărcări electrice, ploi de scurtă durată Izolat, averse puternice (15-25 l/m²), grindină slabă, Intensificări ale vîntului în rafale de până la 15-18 m/s.

Cum arată Andreea Marin după ce a slăbit 20 de kilograme. „Am învățat să mănânc într-un anume fel”
Articolul anterior
O localitate din Europa vine cu o ofertă atrăgătoare pentru vizitatori
Articolul următor