Elveția și PNUD oferă echipamente de protecție pentru cadrele medicale din Moldova

Prima tranșă de echipamente medicale de importanță vitală a fost livrată autorităților din Republica Moldova, ca parte a eforturilor Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și ale Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) de a susține țara în lupta cu pandemia de COVID-19. Uniformele medicale de protecție vor ajuta personalul medical din prima linie să contracareze noul coronavirus.

separator
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a recepționat o parte din echipamentul de protecție, procurat grație unui prim acord de 200.000 de dolari încheiat între SDC și PNUD. Restul echipamentului va fi livrat în curând. Acesta va fi distribuit instituțiilor medicale care au rămas fără stocuri din cauza cererii fără precedent, determinată de izbucnirea pandemiei. Uniformele medicale de protecție sunt extrem de necesare pentru a reduce riscul infectării personalului medical din prima linie.

„Echipamentele de protecție personală, asigurate de Guvernul Elveției, vor fi distribuite spitalelor care au în sarcină tratarea cazurilor de COVID-19 din Moldova,” a spus Caroline Tissot, Directoarea Biroului de cooperare al Elveției din Republica Moldova. „Ele vor ajuta angajații medicali din prima linie în munca pe care o fac zi de zi pentru a izola și a nimici virusul care provoacă boala COVID-19. Este un efort pentru care le suntem extrem de recunoscători.”
„În aceste vremuri grele, PNUD sprijină Moldova,” a spus Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, Dima Al-Khatib. „Lucrăm împreună cu autoritățile Republicii Moldova, ca parte a unui răspuns comun al ONU și al partenerilor de dezvoltare, pentru a sprijni procurarea echipamentelor și dispozitivelor medicale, pentru a evalua necesitățile de recuperare pe termen lung și pentru a ajuta țara să elaboreze o strategie multi-sectorială de răspuns la pandemie, pentru a-și proteja cetățenii și economia, fără a lăsa pe nimeni în urmă.”

Primul caz de COVID-19 a fost înregistrat în Republica Moldova pe 7 martie, iar de atunci s-au confirmat 298 de cazuri. Sistemul ONU în Moldova susține răspunsul național la pandemie prin activități coordonate, care au drept scop protejarea oamenilor, creșterea capacităților sistemului de ocrotire a sănătății și reducerea șocurilor economice și sociale.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Un bebeluș de doar o lună suspect de Covid-19, în stânga Nistrului
Articolul anterior
Ajutor pentru bolnavii cu Covid-19! E nevoie stringentă de dispozitive de aspirație ermetice pentru colectarea secrețiilor bronșice
Articolul următor