Guvernul elvețian a aprobat vineri un nou mandat de negociere pentru a discuta cu Bruxelles-ul modernizarea relației țării cu Uniunea Europeană și speră la un rezultat „echitabil”. Elveția vrea, în principal, acces nerestricționat la piața UE, informează Reuters.
Elveția consideră că accesul nerestricționat la piața UE este piatra de temelie a planului, care urmărește să actualizeze acordurile existente cu piața unică și să încheie noi acorduri sectoriale în domenii precum electricitatea și siguranța alimentară.
„Negocierile urmăresc stabilizarea și dezvoltarea în continuare a relațiilor bilaterale dintre Elveția și Uniunea Europeană”, a transmis guvernul într-un comunicat.
Ministrul de Externe Ignazio Cassis a declarat în cadrul unei conferințe de presă că speră că discuțiile vor putea începe luna aceasta și că guvernul său dorește un rezultat „echitabil”. Calitatea unui acord nu va fi sacrificată în fața vitezei de negociere, a spus el.
Ambele părți au petrecut anterior ani buni pentru a încheia un nou acord bilateral, dar criticii au susținut că acesta a încălcat excesiv suveranitatea Elveției, ducând la prăbușirea planului în 2021.
Elveția bogată și neutră a avut multă vreme o rezistență internă puternică la integrarea mai strânsă cu UE, chiar dacă susținătorii legăturilor mai strânse avertizează că țara nu se poate aștepta să beneficieze de la blocul european fără a face concesii.
Înainte de a conveni asupra mandatului de negociere, Elveția a întreprins un proces de consultare cu grupuri de interese puternice, inclusiv cu cantoanele sale, și orice acord cu Bruxelles-ul ar putea în continuare să se confrunte cu un test sever într-un referendum tradițional elvețian.
Cassis a spus că o „majoritate clară” a părților interesate a susținut discuțiile cu Bruxelles-ul, dar a remarcat că majoritatea propunerilor prezentate sunt pentru „clarificarea” mandatului legat de electricitate, călătorii internaționale pe calea ferată, imigrație și protecție salarială.
„Cu cât ne atingem obiectivele cu UE, cu atât mai puțin va trebui să ne schimbăm pe frontul politic intern”, a spus el.
Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar are multe acorduri cu blocul comunitar european.