Eroină! Această femeie a adus la sol avionul cu 149 de oameni, după ce un motor a explodat la 11 km înălțime

Clipe de panică uriașă la bordul unui avion Boeing 737 care se întorcea ieri de la New York la Dallas. Cei 149 de oameni au trecut prin momente groaznice. La 11.000 de metri înălţime un motor a explodat și a spars o fereastră.

separator

Pasagera Jennifer Riordan, de 43 de ani, din Albuquerque, este trasă în afara aeronavei pe fereastra minusculă. Aceasta a fost aspirată în exteriorul aeronavei şi jumătate din corpul ei a respimţit în plin viteza incredibilă a avionului: aprixomativ 800 km/h. Ceilalți pasageri au tras-o înapoi în avion, însă rănile suferite au fost incompatibile cu viaţa.

“Am văzut cu aerul o suge afară din avion pe pasagera de la geam. Până să apuc să reacţionez, femeia ieşise de la brâu în sus în exteriorul aeronavei. În aceeaşi clipă, din tavan au căzut măştile de oxigen. Ni le-am pus cu toţii pe faţă. Printre scaune zburau diferite obiecte. Şapte persoane au fost rănite”, a declarat pentru NBC unul dintre pasageri, Alfred Tumlinson, din Corpus Christi, Texas.

Toţi cei 149 de oameni din avion se aşteaptă la ce e mai rău. O singură persoană şi-a păstrat însă sângele rece. Și aceasta e povestea ei.

Cursa aeriană a avut parte de un înger păzitor. Acesta a fost Tammie Jo Shults, comandantul aeronavei, care a fost primul pilot de sex feminin care a zburat pe un avion de luptă F-18. La câteva secunde după explozia motorului aeronava a căzut în gol aproape 50 de metri.

Însă Tammie Jo Schults nu şi-a pierdut cumpătul, a reuşit să redreseze aeronava şi să reia legătura cu turnul de control. “Deci, am pierdut o parte din avion”, au fost cuvintele ei. Între timp, în spate, în rândul pasagerilor se instituise panica.

Pilotul Tammy Jo Schults a continuat să le vorbească pasagerilor spunându-le să nu se panicheze. “Nu, nu avem nici un incendiu la bord. Avem mai mulţi răniţi aşa că am nevoie de mai multe ambulanţe la aterizare”, a spus către turnul de control pilotul.

După ce a cerut permisiunea de ateriza de urgenţă la Philadelphia, Schults a început lent coborârea. La 11.30, uriaşa aeronavă Boeing 737-700, aparţinând Southwest Airlines a aterizat în siguranţă.

“Este o adevărată eroină, însă e prea modestă pentru a spune că a participat la realizarea unui miracol”, a declarat Diana McBride Self, unul dintre pasageri.

Schults a fost prima femeie care a pilotat un F-18. După ce s-a retras din armată a devenit instructor, dar pentru că Armata nu i-a permis să participe la operaţiuni militare, a demisionat în 1993. S-a angajat apoi la Southwest Airlines. A devenit mamă a doi copii între timp, s-a stabilit în Fair Oaks Ranch, Texas împreună cu soţul ei Dean, care e pilot şi el.

Singura victimă a tragediei aviatice este însă vice-directoarea de bancă Jennifer Riordan, de 43 de ani, din Albuquerque. Riordan era căsătorită şi avea doi copii. Femeia fusese la New York la un curs de instrucţie profesională şi se pregărea să ajungă acasă. Destinul însă a fost crud cu ea. Compania aeriană şi-a exprimat condoleanţele şi regretul pentru incident. Inspectorii de la autoritatea aviatică americană cred că este vorba de uzura motorului şi de o defecţiune care a trecut neobservată la ultima revizie tehnică.

sursa

Accident grav în apropiete de Bălți: Cinci oameni au ajuns la spital

Accident grav în apropiete de Bălți. Cinci persoane au fost transportate de urgență la spital, după ce șoferul unui Hyundai a pierdut controlul volanului, a intrat pe contrasens și s-a lovit frontal cu un Renault. Potrivit oamenilor legii, accidentul a avut loc pe data de 13 ianuarie, unimedia.info.

„Pe data de 13 ianuarie, în jurul orei 20:00, Poliția din Rîșcani a fost sesizată despre producerea unui accident rutier pe traseul M-5, în apropierea satului Corlăteni, soldat cu persoane traumatizate.  

Din cercetările preliminare efectuate de polițiști, s-a stabilit că un automobil de model „Hyundai Sonata”, condus de un bărbat de 46 de ani, având ca pasageri o tânără de 18 ani, un minor de 7 ani și un băiat de 19 ani, a derapat de pe carosabilul umed, șoferul pierzând controlul volanului. 

Vehiculul a ieșit pe contrasens și a intrat în coliziune frontală cu un automobil de model „Renault Megane”, condus regulamentar de un bărbat de 44 de ani.  

În urma impactului, ambii șoferi și cei trei pasageri din „Hyundai Sonata” au fost transportați de urgență la spital pentru îngrijiri medicale. Poliția continuă cercetările pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii accidentului”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate. Va fi discutată situația din sectorul energetic

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a convocat ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru marți, 14 ianuarie, la care se va discuta despre situația din sectorul energetic și măsurile de asistență pentru populație, informează unica.md. 

Ulterior, Maia Sandu va susține o conferință de presă, precizează Președinția R. Moldova.

Fără telefoane în școlile din Republica Moldova

Ministerul Educației și Cercetării a aprobat un regulament-cadru privind utilizarea telefoanelor mobile în școli, care va intra în vigoare în semestrul II al anului școlar 2024-2025. Conform noului regulament, elevii nu vor mai putea utiliza telefoanele mobile în timpul orelor, cu excepția situațiilor educaționale sau de urgență, precum problemele de sănătate sau nevoia de a monitoriza starea elevilor cu dizabilități, scrie voceabasarabiei.md.

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a menționat că această practică era deja aplicată în unele școli din țară, dar Ministerul a decis să adopte o reglementare oficială, ca urmare a solicitărilor venite din partea instituțiilor de învățământ.„Unele școli au implementat această practică de mai mulți ani. Cu toate acestea, am primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de învățământ de a consolida această practică printr-o reglementare legală”. a spus ministrul Dan Perciun.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat un sondaj public cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat 13 086 respondenți, inclusiv 28,2% – cadre didactice, 55,5% – părinți și elevi – 16,3%. Concluziile sondajului denotă faptul că utilizarea telefonului mobil în instituția de învățământ, fără anumite restricții, distrage atenția la ore și sporește dependența copilului de telefon, fapt care determină o creștere a oboselii și neliniștii, influențând sănătatea mintală a acestuia. De asemenea, Ministerul Educației a realizat un sondaj public pentru a înțelege mai bine impactul utilizării telefoanelor mobile asupra elevilor. Totodată, reglementarea urmărește și reducerea fenomenului de hărțuire cibernetică în școli, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației.

Vezi rezultatul analizelor! Legumele din comerț care conțin cantități mari de pesticide
Articolul anterior
Iana Bețișor, despre pasiunea vieții sale! Creează manual coșulețe din hârtie de ziar
Articolul următor