Iana Bețișor, despre pasiunea vieții sale! Creează manual coșulețe din hârtie de ziar

Iana Bețișor este o tânără mămică din Capitală, pasionată de frumos, din mâinile căreia ies adevărate opere. A copilărit și a învățat în orașul Biruința din raionul Sîngerei. Iar pasiunea pentru hand-made o are încă de mică, când îi plăcea să picteze, să croșeteze sau să facă diverse lucrări manual. La școală mereu participa la expozițiile tematice cu desene sau gazete de perete, pe care le executa noaptea în liniște, iar mama sa era cea care cu nerăbdarea se trezea dimineața să vadă ce a ieșit. Chiar dacă a absolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale de la ASEM, aceasta și-a urmat pasiunea pentru hand-made. Fiind în concediu de maternitate i-a venit ideea să înceapă să confecționeze bentițe, papioane pentru copii și bijuterii, după care a urmat și fondarea brandului Nuielusha.

separator

Am fost curioasă să aflu totuși, mai multe despre pasiunea Ianei Bețișor. De aceea, am provocat-o la un interviu despre creativitate și împlinire sufletească.

 • unicamdunica.mdDe unde a venit ideea de a face aceste coșulețe hand-made?

 • Iana B.În perioada cât stăteam cu fetița în concediu de maternitate, mă tot gândeam cu ce aș putea să mă ocup, am început să fac bentițe, papioane, chiar și bijuterii… dar nu mă încânta prea mult această activitate. Într-o zi, pe când eram în ospeție la niște rude, am văzut câteva coșulețe la ei acasă din hârtie de ziar. Erau stilate și se încadrau perfect în interiorul lor, plus erau funcținale. Eu am rămas destul de impresionată, nu mai văzusem până atunci așa ceva. Și am început să caut mai multă informație, tehnici, modele. Plus era important dacă mai face cineva la noi așa lucrări. Erau persoane care făceau coșulețe din ziar, dar foarte puține și asta m-a motivat și mai mult. Căci nu doream să copiez pe nimeni, îmi doream să fac altceva.
 • unicamdunica.mdCe materiale folosești la crearea acestora?

 • Iana B.Am căutat informații, diverse tehnici de vopsire, împletire… mi-a luat ceva timp să învăț toate acestea, dar cel mai important era că îmi plăcea activitatea. Primele lucrări nu au ieșit bine deloc, dar am continuat și am văzut progrese. Un alt aspect destul de important pentru mine este că la crearea acestor lucrări folosesc doar materiale naturale, precum hârtia de ziar de origine Belorusă, lacuri, vopsele, lipici doar pe bază de apă, fără substanțe toxice. Ceea ce oferă siguranță atât mie la crearea lor, cât și clienților la utilizarea ulterioară.
 • unicamdunica.mdCine te ajută în această pasiune?

 • Iana B.Desigur că mă ajută familia, fără ei nu aș fi reușit nimic. Fetița mea, prin faptul că mi-a oferit șansa să stau acasă și să încerc ceva nou. Soțul meu, care este cel ce mi-a dat curajul, mă susține, este primul critic dar și generatorul de idei. Sora mea, la fel mă susține mult prin sfaturi și idei. Și desigur, ceilalți membri și prieteni care mă susțin și apreciază ceea ce fac. Sunt recunoscătoare și fericită că am alături așa persoane.
 • unicamdunica.mdCum arătau primele lucrări. Și în cât timp au fost confecționați?

 • Iana B.Primele lucrări erau destul de caraghioase, cât timp am lucrat la ele? Nu pot să spun, nu am cronometrat. Dar desigur, mult mai mult decât acum, că îmi era greu să confecționez nuielile, pentru asta tot este necesară dibăcia, ca ele să iasă subțiri, căci de asta depinde aspectul coșului de mai departe. Acum, la fel este nevoie de timp pentru a confecționa un coșuleț, dar acesta variază în dependență de complexitatea lui. Pentru cel mai simplu coșuleț este nevoie de cel puțin o zi, confecționarea numărului necesar de nuiele, apoi vopsirea lor. După este necesar timp, ca ele să se zvânteze, împletirea propriu-zisă a coșulețului, finalizarea cu câteva straturi de lac, pentru duritate și rezistență, accesorizarea și ambalarea. Cele mai complicate sunt coșurile cu diametru mare în bază, acolo este nevoie de lucrat în picioare. Au fost lucrări la care am lucrat și șase ore, în picioare, practic fără întrerupere…
 • unicamdunica.mdFiecare coșuleț este unic sau le faci în serie?

 • Iana B.De regulă, fiecare coș este unic. Clienții vin cu dorințele proprii ce ține de culoare, dimensiune sau accesorii. Desigur, că sunt și clienți care doresc un coș la fel ca într-o poză, dar oricum ceva este diferit la el, dantelă sau accesoriu…Acesta e și farmecul lucrărilor create manual.
 • unicamdunica.mdCât costă o lucrare by Iana Bețișor?

 • Iana B.Prețul lucrărilor by Nuielusha, variază în dependență de mai mulți factori, model, dimensiune, accesorii… și începe de la 75 lei. Cea mai scumpă lucrare pe care am creat-o, este un coș la care am depus foarte mult efort, prețul lui a fost de 2500 lei.
 • unicamdunica.mdCine sunt clienții tăi? Ai solicitări și de peste hotarele țării?

 • Iana B.Clienții mei sunt persoane minunate și asta o zic sincer, unii dintre ei îmi sunt prieteni. Am avut norocul să cunosc oameni frumoși, pozitivi, care mi-au apreciat lucrările și mi-au dat curajul să continui, le mulțumesc mult pentru asta. Ei fac diferența dintre lucrările create manual și cele produse în China, spre exemplu. Uneori mai am și solicitări de peste hotare.
 • unicamdunica.mdAm văzut, că confecționezi și compoziții tematice. Povesteș-ne și despre acestea.

 • Iana BPractic fiecare lucrare este tematică, în dependență de ce solicită clientul. Dar creez lucrări pentru Sărbătorile de Iarnă, cum ar fi, brăduți, jucării pentru brad, coronițe pentru ușă sau alte obiecte de decor. La fel și pentru Dragobete, 1 Martie, Sărbătorile de Paște, Nunți, Cumetrii și alte evenimente. Asta totul depinde de ce idei îmi vin la moment sau ce doleanțe am din partea clienților.

 • unicamdunica.mdCrezi în destin?

 • Iana B.Nu pot să zic că cred în destin, cred că omul singur este responsabil de ceea ce i se întâmplă. Anthony Robbins spunea : „Destinul prinde formă în momentul în care iei o decizie!” și sunt deacord cu asta.
 • unicamdunica.mdCare este motto-ul tău, după care te conduci în viață?
 • Iana B.„Singurul mod de a realiza lucruri minunate este să iubești ceea ce faci!”
 • unicamdunica.mdCe planuri de viitor ai?

 • Iana B.Îmi doresc ca familia mea să fie sănătoasă, să cunosc mai mulți oameni frumoși și să creez lucruri și mai deosebite.
Dacă doriți să descoperiți mai multe modele de coșuri și lucrări din nuiele de hârtie, accesați aici.

#stilunic – Marcela Godina alias (Marcela 93) și Ala Zasmenco:”Cum să combini un costum sportiv cu pantofi?”

Deși sunt două caractere diferite, se înțeleg foarte bine. La acest episod #stilunic am vrut să vedem cât de bine se cunosc aceste două prietene, dându-le sarcina de a se îmbrăca una pe alta.

Marcela Godina alias (Marcela 93) și Ala Zasmenco sunt invitatele Nicoletei Adam la acest episod. O ediție cu mult umor, sfaturi de stil, distracție, dezbateri – multă nebunie!

Vă mulțumim că ne sunteți alături!

VOX POPULI: Produsele autohtone versus cele de import: ce aleg să pună pe masă moldovenii?

Salutare. La ediția de astăzi #voxpopuli vorbim despre produsele autohtone versus cele de import: ce aleg să pună pe masă moldovenii?

#mamasita: Ana Cernicova – “Nimeni nu știe prin ce am trecut atunci!”

În acest episod #mamasita ne-am propus să aflăm de la Ana Cernicova cum este când ai o adolescentă acasă, însă pe parcursul interviului am atins niște teme foarte vulnerabile. Violența în familie, frica femeilor și dependența multor femei de agresorul său – o temă care de multe ori se consideră una tabu.

Aveți parte de un interviu sincer și puternic emoțional, despre cum viața ți se poate schimba spre bine dacă te înveți să ceri ajutor și să te informezi.

Mulțumim Ana pentru deschiderea cu care ai vorbit în acest episod!

Eroină! Această femeie a adus la sol avionul cu 149 de oameni, după ce un motor a explodat la 11 km înălțime
Articolul anterior
A murit cel mai bătrân om din lume
Articolul următor