Escrocherie în proporții deosebit de mari, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede. Ce spune Poliția

Ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice și ai Direcției urmărire penală a INI au documentat activitatea ilicită a unui grup de persoane, care, în perioada anilor 2023 – 2024, au comis o escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari, sub pretextul depunerii unor investiții în criptomonede, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Membrii grupării, fiecare cu rol bine determinat, având scopul sustragerii bunurilor altor persoane, prezentându-se din numele unor companii și burse de valori, au apelat cetățeni ai Republicii Moldova, prin intermediul aplicațiilor de mesagerie rapidă, inclusiv „Viber”, „WhatsApp” și „Telegram”, după care prin inducere în eroare, sub pretextul investițiilor și asistenței în tranzacționare a criptomonedelor, au obținut prin înșelăciune mijloace financiare de la mai mulți moldoveni, cauzând victimelor prejudicii materiale în proporții deosebit de mari.

Guvernul va investi alte 70 de milioane de lei în sporirea calității serviciilor din centrele sociale

Guvernul va investi încă 70 de milioane de lei în reforma „Re­start”. Banii vor fi utilizați pen­tru sporirea calității serviciilor din centrele sociale, reparația și dotarea acestora cu echipamen­te necesare, dar și îmbunătățirea serviciilor sociale oferite la do­miciliu pentru persoanele în etate. Până la sfârșitul acestui an, urmează să fie extinse și serviciile echipelor mobile în toate raioanele țării, scrie vocea.md.

„De asemenea, vom achiziționa echipament esențial pentru echi­pele mobile și serviciile de îngrijire socială la domiciliu, care sunt atât de necesare pentru beneficiari”, a menționat Alexei Buzu, minis­trul Muncii și Protecției Sociale. La efectuarea reparațiilor capitale, accentul s-a pus, în special, pe re­pararea căilor de acces,  adaptarea și repararea blocurilor sanitare, re­pararea sistemelor de canalizare, încălzire, electricitate, repararea sistemelor de încălzire, repararea saloanelor, bucătăriilor și a birouri­lor, schimbarea pardoselilor, repa­rarea acoperișurilor și altele.

Șapte din cele 10 Agenții Teri­toriale de Asistență Socială au lan­sat deja procedura de licitație, iar lucrările de reparație vor începe deja în luna octombrie anul curent. Lucrările de reparație vor dura aproximativ șase luni de la de­mararea acestora, în funcție de complexitatea lor, dau asigurări autoritățile.

„Avem 20 de beneficiari ai cen­trului nostru și urmează să primim investiții de peste 450 de mii de lei pentru lucrări de extindere a nive­lului întâi al centrului, fapt care va permite mărirea capacității servi­ciului social suplimentar cu 20 de beneficiari, ceea ce reprezintă + 100% din capacitatea centrului. De asemenea, va fi adaptat și moder­nizat sistemul de încălzire, va fi re­parat capital sistemul de sanitație și vor fi reparate capital dormitoarele beneficiarilor și dotat cu mobilier adaptat nevoilor”, a menționat Ve­ronica Garaba, managera Centru­lui de plasament pentru persoane vârstnice și cu dizabilități din satul Sadaclia, raionul Basarabeasca.

De asemenea, Ministerul Mun­cii și Protecției Sociale planifică să investească încă 20 de milioane de lei pentru îmbunătățirea celor 33 de echipe mobile cu circa 900 de beneficiari actuali și a celor 33 de Servicii de îngrijire socială la domi­ciliu cu  peste 13 mii de beneficiari. Reamintim că de la începutul anu­lui existau echipe mobile în doar 18 raioane ale țări, iar până în luna septembrie au fost inaugurate în alte 15 raioane, unde lipsea acest serviciu.

În Republica Moldova activează 93 de centre sociale, care oferă ser­vicii pentru 2400 de beneficiari. Mi­nisterul Muncii și Protecției Sociale speră că, datorită investiției, va pu­tea ajuta mai mulți beneficiari. Re­forma „Restart” a intrat în vigoare la 1 ianuarie anul curent.

Târg de cariere, la Chișinău. Mii de locuri de muncă puse la dispoziție

ANOFM organizează joi, 19 septembrie 2024, Târgul Locurilor de Muncă, între orele 10:00-14:00, la Palatul Republicii (mun. Chișinău, str. Maria Cebotari,16), scrie tvrmoldova.md.

La Târg  sunt invitate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, inclusiv refugiații din Ucraina, unde 60 angajatori vor oferi peste  3000 locuri de muncă libere. Cu studii sau fără, cu experiență sau fără, fiecare va găsi oferta potrivită, precizează un comunicat al ANOFM.

În cadrul evenimentului  angajatorii, care activează în diferite ramuri ale economiei: servicii, comerț, transport și depozitare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială, administrare publică și asigurări sociale obligatorii, construcții  vor prezenta ofertele de muncă libere.

Persoanele aflate în căutarea  unui  loc de muncă vor negocia direct cu angajatorii privind locurile de muncă libere și condițiile de ocupare a lor, vor prezenta angajatorilor CV-ul şi vor stabili interviuri de angajare.

Direcția generală ocuparea forței de muncă municipiul Chişinău va pune la dispoziție celor prezenți la Târg, informația a peste 6000 oferte de muncă libere înregistrate în baza de date și va acorda servicii de intermediere.

Nouă din zece părinți din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp

Nouă din zece părinți și îngrijitori din Republica Moldova își vaccinează copiii la timp: rezultatele studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează vaccinarea copiilor, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Peste 88% dintre părinți și îngrijitori au vaccinat copiii la timp conform calendarului de imunizare, 7,6% au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin. Sunt rezultatele Studiului privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în Republica Moldova, realizat de Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Sănătate Publică și UNICEF. Lideri de opinie, experți în domeniul sănătății și membri ai comunității s-au adunat marți, 17 septembrie, în cadrul unui eveniment public pentru a analiza și discuta provocările și soluțiile legate de vaccinare.

Conform datelor, majoritatea părinților (74,4%) au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor (81,1%), iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

Mai mult de două treimi dintre părinți consideră că au primit informațiile necesare despre vaccinare, însă 24,6% cred că lipsa informațiilor a fost un obstacol în luarea deciziilor. Totodată, părinții și îngrijitorii au mai multă încredere în recomandările pediatrilor și medicilor de familie și cele oferite direct de Ministerul Sănătății.

De mai puțină încredere se bucură liderii religioși (8,3%), rețelele sociale (14,9%) și mass-media (8,3%), atunci când vine vorba de vaccinare.

Cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au membrii familiei (52,1%), medicii (62,1%) și membrii comunității (30,9%). Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% consideră că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întodeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată. De asemenea, atunci când vine vorba de vaccinare, lucrătorii medicali au manifestat un grad înalt de încredere în informațiile oferite de autoritățile în sănătate și în programele de educație medicală continuă.

Concluziile studiului demonstrează că îngrijorările privind siguranța și eficiența vaccinurilor au fost printre cei mai influenți factori determinanți psihologici ai comportamentului de vaccinare în rândul părinților și îngrijitorilor, iar părinții ezitanți au fost mai predispuși să aibă convingeri și viziuni alternative asupra sănătății copilului. Influența socială a membrilor familiei determină în mod semnificativ acceptarea vaccinării de către părinți/îngrijitori și că membrii familiei au fost printre cele mai de încredere și utilizate surse de informații.

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă  înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87%  în Republica Moldova. Deci avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Sănătății Angela Paraschiv.

În cadrul unui panel de discuții, moderat de directorul Agenției Naționale de Sănătate Publică, Nicolae Jelamschi, jurnaliști, medici și membri ai societății civile au abordat soluțiile pentru schimbarea comportamentelor legate de vaccinare, venind cu recomandări și propuneri inclusiv pentru eliminarea barierelor și combaterea stereotipurilor în acest domeniu. Toate soluțiile discutate se vor regăsi într-un Plan de intervenții de lungă durată de schimbare socială și comportamentală în imunizare, integrat în Programul Național de Imunizare 2023-2027.

Menționăm că Studiul este unul transversal, realizat prin intermediul rețelei de cercetare colaborativă a echipei Euro Health Group, al Biroului de Țară al UNICEF în Moldova și al echipei CIVIS, sub supravegherea Biroului Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală și a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Sondajul a inclus 1053 de părinții/îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în Moldova și 1023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.

Târg de cariere, la Chișinău. Mii de locuri de muncă puse la dispoziție
Articolul anterior
Guvernul va investi alte 70 de milioane de lei în sporirea calității serviciilor din centrele sociale
Articolul următor