Eșec total! Cinematografe goale în toată Rusia, la un film de propagandă despre războiul din Ucraina

Lansarea primului lungmetraj despre invazia Rusiei în Ucraina, care a avut premiera în întreaga ţară la 17 august, vine în contextul în care autorităţile ruse au anunţat că intenţionează să stimuleze producţia de filme care glorifică acţiunile Moscovei în Ucraina, scrie Digi24.

Însă „The Witness” este un eşec de box-office. Cu un buget de 200 de milioane de ruble (1,5 milioane de lire sterline), filmul a avut încasări de mai puţin de 14 milioane de ruble (110.000 de lire sterline) în primele două săptămâni, iar spectatorii din întreaga ţară au raportat săli de cinema goale. În cele două ore de proiecţie, filmul acoperă un spectru larg de falsuri pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-şi justifica invazia în Ucraina.

În ajunul invaziei, Vladimir Putin a declarat că Moscova trebuie să îşi „denazifice” vecinul, minciuna că Ucraina a fost infiltrată de „nazişti” periculoşi. „The Witness” se concentrează pe un personaj fictiv numit Daniel Cohen, un apreciat violonist belgian care ajunge la Kiev pentru a concerta în februarie 2022, cu câteva zile înainte ca trupele ruseşti să intre în Ucraina.

În timp ce Rusia îşi lansează războiul, Cohen este prins în lupte, fiind martor la o serie de „crime inumane şi provocări sângeroase ale naţionaliştilor ucraineni”, potrivit sinopsisului. La un moment dat, un comandant ucrainean este văzut plimbându-se cu un exemplar „Mein Kampf”, în timp ce alţi soldaţi ucraineni îi jură credinţă lui Adolf Hitler.

În calitate de martor al acestor „orori de nedescris”, Cohen îşi propune să spună lumii „adevărul” despre acest conflict. Rusia are o lungă istorie, sub conducerea lui Putin, de promovare a filmelor de propagandă. La scurt timp după ce Moscova a anexat ilegal Crimeea, ministerul Culturii din ţară a finanţat filmul „Crimea”, care a justificat confiscarea peninsulei. Creatorii săi au declarat că ideea filmului a venit direct de la Serghei Şoigu, ministrul Apărării. Nu mult mai târziu, o comedie romantică sponsorizată de stat, „The Crimean Bridge” – despre Podul Kerci, proiectul de prestigiu al lui Putin – a fost scrisă de Margarita Simonian, redactor-şef al reţelei RT, finanţată de guvern.

La fel ca „The Witness”, ambele filme au fost dezastre de box-office şi au primit recenzii dureroase din partea criticilor independenţi, notează The Guardian, citată de Agerpres. „Cultura Z pur şi simplu nu are oameni talentaţi”, a declarat criticul Mihail Kozirev, folosind un termen popular pentru a se referi la creativii care s-au alăturat simbolului rusesc pro-război Z.

Încă de la începutul războiului Rusiei în Ucraina, sute de cineaşti, scriitori şi cântăreţi proeminenţi au părăsit ţara, un exod care a făcut o paralelă cu navele filosofilor sovietici din 1922 – bărci care au dus în exil unii dintre cei mai importanţi intelectuali ruşi. În încercarea de a descuraja nebunia „Barbie”, Ministerul Culturii din Rusia a declarat joi că nu va emite o autorizaţie specială pentru a pirata drepturile de autor ale filmului, deoarece filmul „nu este în conformitate cu obiectivele stabilite de preşedintele nostru de a consolida valorile spirituale şi tradiţionale ale cetăţenilor noştri”.

Premii pentru învingătorii olimpiadelor republicane la limbile minorităților naționale

64 de elevi au fost premiați în finala Olimpiadelor Republicane la Limba și literatura bulgară, Limba și literatura găgăuză, Limba și literatura rusă (școala națională), Limba și literatura ucraineană. Competițiile s-au desfășurat în perioada 07-09 mai, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și a întrunit 241 de participanți.

Lilia Ivanov, directoarea Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, a felicitat elevii pentru perseverență în promovarea patrimoniului cultural-lingvistic și i-a încurajat să-și continue drumul către performanță.

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura bulgară poate fi accesată – https://bit.ly/3QFyUOL

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura găgăuză poate fi accesată – https://bit.ly/3UuJTvE

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura rusă (școala națională) poate fi accesată – https://bit.ly/44F3Vsa

Lista premianților Olimpiadei Republicane la Limba și literatura ucraineană poate fi accesată – https://bit.ly/3JT0Hrt

Cei 64 de elevi premiați sunt discipoli ai unor instituții de învățământ din raioanele/municipiile: Bălți, Briceni, Cantemir, Căușeni, Chișinău, Edineț, Rîșcani, Taraclia, Ungheni și UTA Găgăuzia.

Menționăm că elevilor claselor a IX-a și a XII-a, deținători ai diplomelor de gradul I, II și III în cadrul olimpiadelor republicane la disciplinele școlare desfășurate pe parcursul anului absolvirii, li se poate acorda nota „10” (zece), din oficiu, la probele de examen la aceeași disciplină în cadrul examenelor naționale de absolvire în învățământul general din acest an.

Armata va desfășura noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii

Armata Națională va desfășura, în perioadele 20-24 mai și 27-31 mai curent, noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii, informează Ministerul Apărării al Republicii Moldova, scrie gazetadechisinau.md.

„Pentru organizarea exercițiilor, prealabil rezerviștii  sunt  chemați la Centrele Militar Teritoriale unde au viza de reședință pentru clarificarea situației militare, precum și înmânarea ordinelor pentru participare”, se precizează într-un comunicat al ministerului Apărării.

Activitatea de instruire durează cinci zile având ca scop verificarea aptitudinilor rezerviştilor și familiarizării acestora cu echipamentul și armamentul din dotarea Armatei Naționale a Republicii Moldova. Conform programului de pregătire, aceștia vor studia regulamentele militare și vor participa la ședințe de tragere.

Cele mai recente exerciții s-au desfășurat în luna martie curent, la Baza Militară de Instruire a Armatei Naționale. Următoarele instruiri vor demara în luna iunie 2024.

Instruirea rezerviștilor are loc în conformitate cu Planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2024 și Legii cu privire la rezerva Forțelor Armate.

De Paștele Blajinilor, transportul public municipal va activa în regim special

Primăria Municipiului Chișinău informează că pe 12 și 13 mai 2024, de Paștele Blajinilor, transportul public municipal va activa în regim special.

În perioada de referință, numărul de autobuze circulante pe rutele nr. 10, str. Vasile Alecsandri – sat. Grătieşti (str. Prieteniei), nr. 26, str. Liviu Deleanu – str. Doina şi nr. 28, str. Vasile Alecsandri – sat. Grătieşti – sat. Hulboaca, va fi stabilit, la necesitate.

Itinerarul rutei de autobuz nr. 19 va fi prelungit până la str. Doina, Cimitirul „Sf. Lazăr”, după cum urmează: tur – de pe bd. Moscova pe str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina, până la poarta centrală a Cimitirului „Sf. Lazăr”; retur – str. Doina, str. Socoleni, str. Studenților și în continuare pe traseul stabilit. Se stabilesc stațiile intermediare, cele situate pe acest itinerar. Ruta va activa în regim obișnuit conform orarelor de circulație aprobate.

De asemenea, pe 12 și 13 mai, va fi asigurat transport gratuit pentru călătorii rutelor de autobuz nr. 27, „C” şi „D”, după cum urmează:

Ruta suplimentară de autobuz „C”, str. Vasile Alecsandri – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”), cu următorul itinerar: tur – str. Vasile Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, str. Alexandr Puşkin, str. Ierusalim, bd. Grigore Vieru, bd. Renaşterii Naţionale, str. Poştei, str. Putnei, str. Vasile Badiu, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – str. Doina, str. Vasile Badiu, Calea Orheiului, bd. Renaşterii Naţionale, str. Albişoara, str. Vasile Alecsandri. Pe traseul rutei „C” se stabilesc în ambele direcţii staţii intermediare cele existente.

Ruta suplimentară de autobuz „D” „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, Calea Orheiului, str. Ceucari, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei se stabilesc stațiile intermediare după cum urmează: tur – str. Florilor, str. Ceucari și str. Doina 106; retur – str. Doina 106, str. Ceucari, Calea Orheiului și bd. Renașterii Naționale.

Ruta de autobuz nr. 27 „bd. Renașterii Naționale (Circul) – str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”)” cu următorul itinerar: tur – bd. Renașterii Naționale, str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, bd. Moscova, str. Studenților, str. Socoleni, str. Doina (Cimitirul „Sfântul Lazăr”); retur – pe același traseu. Pe traseul rutei se stabilesc în ambele direcții stații intermediare cele existente.

Programul de circulaţie al autobuzelor pe ruta „D” se va stabili de la ora 07:00 şi până la ora 20.00, iar pe rutele: „C”, nr. 19 și nr. 27 – conform orarelor aprobate.

Pe data de 11, 12 și 13 mai, a. c., numărul de troleibuze de pe rutele nr. 12, nr. 25, nr. 26, nr. 27 și nr. 28 va fi stabilit după necesitate.

În zilele de 12 și 13 mai 2024, circulaţia microbuzelor pe rutele nr. 134, 162 şi 184 va fi stabilită până la Cimitirul „Sfântul Lazăr” (poarta III).

În Chișinău este lansată o nouă rută de autobuz
Articolul anterior
Un adolescent și-a omorât mama după ce a urcat drogat la volan
Articolul următor