Estonia a donat Moldovei centre mobile de carantină și triaj Covid-19

Estonia, prin intermediul PNUD Moldova, a donat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) echipament necesar pentru prevenirea și controlul răspândirii noului tip de coronavirus.

separator

Lotul, în valoare de 50.000 euro, conține patru corturi de tip tunel cu o capacitate de 15 locuri fiecare, patru aeroterme și cinci toalete ecologice.

Echipamentul va fi utilizat pentru amenajarea unor centre mobile de carantină, pre-triaj sau triaj epidemiologic, în preajma unităților spitalicești sau ale altor instituții publice.

”Putem avea succes în lupta împotriva noului coronavirus numai dacă lucrăm împreună. În tradiția estonă, a lucra împreună înseamnă, în primul rând, a-ți ajuta prietenii. Moldova este o prietenă pe care am ajutat-o și o vom ajuta în continuare cu expertiza și asistența noastră atât în vremuri bune, cât și în perioade dificile”, a menționat Olga Goncearova, șefa Oficiului Ambasadei Estoniei la Chișinău, în cadrul evenimentului de transmitere a echipamentului.

Totodată, în cadrul evenimentului, Mihail Harabagiu, șef al IGSU, a declarat că depășirea pandemiei este un obiectiv comun, iar susținerea oferită va contribui la salvarea vieților omenești, dar și la prevenirea unor noi riscuri pentru cetățenii Republicii Moldova.

Și reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova a menționat că pe măsură ce pandemia accelerează și pune mai multă presiune asupra sistemului de sănătate publică și asupra instituțiilor implicate în intervențiile de urgență, trebuie acordată o atenție sporită măsurilor de prevenire și consolidare a capacităților instituțiilor din prima linie.

„Suntem încântați să predăm astăzi 4 loturi de centre mobile de triaj datorită parteneriatului și sprijinului generos al Guvernului Estoniei. Acestea sunt un instrument esențial pentru a limita răspândirea bolii și pentru a gestiona în mod adecvat fluxul pacienților în regiunile Moldovei”, a declarat Dima Al-Khatib, Reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Potrivit specialiștilor, triajul epidemiologic în perioada pandemiei de COVID-19 este esențial pentru a limita răspândirea coronavirusului. Astfel de corturi sunt folosite peste tot în lume, atât ca centre de triere a persoanelor care ar putea avea COVID-19, cât și ca puncte staționare temporare până la internarea acestora în spitalele strategice desemnate.    

Germania a donat paturi și noptiere pentru spitalul din Căușeni
Articolul anterior
Coronavirus: Donald Trump a fost transportat cu elicopterul la spital
Articolul următor
Alte articole interesante