Estonia va dona 100.000 doze de vaccin pentru Republica Moldova

Estonia va dona 900.000 de doze de vaccin AstraZeneca pentru ţările care luptă împotriva coronavirusului.

Dintele acestea, 400.000 vor fi distribuite prin intermediul platformei globale COVAX, vor fi oferite ţărilor Parteneriatului pe o bază bilaterală.

După cum comunică Infotag cu referire la site-ul web al Ministerului de Externe al Estoniei, această decizie a fost luată ieri de guvernul eston.

În urma unei hotărâri guvernamentale, Estonia va furniza câte 100.000 de doze de vaccin pentru Moldova şi Georgia, 200.000 pentru Ucraina şi câte 50 mii pentru Azerbaidjanul şi Armenia. Costurile pentru transportarea vaccinurilor vor fi acoperite de Ministerul Apărării din Estonia.

Alte două cutremure mari au lovit din nou Myanmar, unde sunt peste 1.700 de morți după seismul de vineri

Aflat în ruine, statul Myanmar a fost zguduit de alte două cutremure majore. Potrivit oficialilor de la Serviciul Geologic al SUA (USGS), unul a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter, iar altul a fost de 4,2. Șeful juntei militare din Myanmar a anunţat că decesele provocate de seismul devastator de vineri a depăşit 1.700, iar 300 de oameni sunt încă daţi dispăruţi la mai bine de 48 de ore de la producerea seismului de 7,,7 grade pe Richter, al cărui epicentru a fost localizat în apropierea oraşului Mandalay, scrie antena3.ro.

UPDATE 17:30 –Potrivit BBC, numărul morților din Bangkok a crescut la 18, iar 76 de muncitori care lucrau la un zgârie-nori, aflat în construcţie, sunt încă daţi dispăruți.

UPDATE 16:16 – O echipă de salvare chineză din provincia Yunnan a reușit duminică să salveze un supraviețuitor în vârstă. Bărbatul a fost găsit în viaţă sub o clădire prăbuşită în capitala Myanmarului, la 40 de ore de la seismul de 7,7 grade pe scara Richter.

Echipa chineză a ajuns în Naypyidaw, capitala statului Myanmar în cursul zilei de sâmbătă şi s-a alăturat imediat autorităţilor locale care caută neîncetat supravieţuitori sub clădirile transformate în mormane de moloz.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter a avut loc duminică, la ora locală 15:38 (09:08 GMT), în centrul Myanmarului. Epicentrul său a fost localizat de Institutul geologic american (USGS) la 28 de kilometri distanţă Mandalay, al doilea oraș ca mărime din Myanmar, după Yangon.

Un locuitor din Amarapura, un oraş aflat lângă Mattara a povestit într-un interviu că a fost cel mai mare cutremur după cel de vineri, 28 martie. 

Potrivit sursei citate, un alt cutremur care a avut o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter s-a înregistrat noaptea trecută în Myanmar, în jurul orei locale 00:00. Autorităţile au anunţat că noile seisme mari complică misiunile de căutare a oamenilor care au supravieţuit seismului de vineri şi care sunt încă prinşi sub dărâmături.

Pe social media au apărut imagini surprinse din satelit în mai multe oraşe din Myanmar înainte de dezastrul natural de vineri, dar şi după prăbuşirea a numeroase clădiri şi distrugerea mai multor drumuri. Seismul care a avut o intensitate de 7, 7 grade pe scara Richter a adâncit și mai mult criza statului devastat de războiul civil; Myanmar a fost izolat de restul lumii după ce junta militară a preluat puterea în 2021.

Șeful juntei militare din Myanmar, generalul Min Aung Hlaing, a vorbit la telefon cu premierul Malaeziei, Anwar Ibrahim, căruia i-a spus că numărul morţilor a crescut la 1.700 şi, în continuare, 300 de persoane sunt dispărute. BBC a mai relatat că generalul Min Aung Hlaing a declarat că sunt 3.400 de răniţi în urma seismului devastator de vineri şi se aşteaptă ca numărul morţilor să crească în orele următoare. 

Autorităţile din Mandalay au anunţat că au reuşit să găsească în viaţă 29 de oameni, aflaţi sub dărâmăturile unui bloc de apartamente. Din păcate, ei au găsit nouă persoane decedate. 

În cursul zilei de sâmbătă, o echipă de căutare a scos o supravieţuitoare de sub o clădire transformată în moloz.

Franța//Marine Le Pen şi opt eurodeputaţi de extremă dreapta, găsiţi vinovaţi de deturnare de fonduri publice. Acuzarea cere închisoare și plata unei amenzi

Şefa extremei drepte franceze Marine Le Pen şi opt eurodeputaţi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta), inculpaţi în dosarul asistenţilor parlamentari, au fost găsiţi vinovaţi, luni, de către un Tribunal Corecţional, la Paris, relatează AFP.

Cei 12 asistenţi, judecaţi împreună cu aceştia, au fost găsiţi vinovaţi de tăinuire.

Tribunalul estimează prejudiciul total la 2,9 milioane de euro, prin ”plătirea de către Parlamentul Euroepan (PE) a unor persoane care munceau în realitate pentru Partidul” Rassemblement National.

Preşedinta tribunalului a precizat că suma deturnată de către Marine Le Pen este de 474.000 de euro, aferentă posturilor a patru asistenţi parlamentari.

”Marine Le Pen este găsită vinovată de derurnare de fonduri publice în valoare de 474.000 de euro”, a declarat preşedinta.

Şedinţa verdictului se desfășoară într-o sală plină de jurnalişti şi public.

Justiţia o suspectează pe şefa extremei drepte de faptul că se află în centrul unui vast sostem de deturnare de fonduri publice.

Acuzarea a cerut ca Marine Le Pen să fie condamnată la cinci ani de ineligibilitate cu execuţie provizorie, adică aplicată imediat, inclusiv în cazul unui apel, la cinci de închihsoare, dintre care doi cu executare, şi la plata unei amenzi în sump de 300.000 de euro.

Finalista înfrântă în alegerile prezidenţiale din 2017 și 2022 şi alţi 24 de inculpaţi sunt acuzaţi de remunerarea cu fonduri de la Parlamentul European a unor asistenţi parlamentari ai unor eurodeputaţi din partidul de extremă dreapta, un prejudiciu estimat de acuzare la 3,2 milioane de euro.

Marine Le Pen şi cei 24 de inculpaţi au contestat mereu această deturnare de foncuri publice.

Fotbalist moldovean de la echipa oligarhului fugar Ilan Șor, suspectat de implicare într-un protest plătit la Moscova

Radu Cosciug, fost jucător la Milsami Orhei, a fost asociat cu organizarea unui protest plătit la Moscova. Manifestația a fost organizată pentru susținerea Evgheniei Guțul (38 de ani), bașcanul Găgăuziei, aflată în arest preventiv, scrie presa de peste Prut.

Clubul Milsami Orhei este deținut de Ilan Șor, un om de afaceri fugit din Republica Moldova după ce a fost acuzat de fraudă și spălare de bani.

Protestul ar fi fost organizat printr-un grup de WhatsApp, unde participanții erau recrutați și li se propunea o sumă de 2.000 de ruble rusești (circa 450 MDL), potrivit unei investigații realizată de echipa ONE TV.

Jurnaliștii postului susțin că s-au infiltrat în conversațiile online, unde Cosciug le-ar fi oferit instrucțiuni protestatarilor.

Manifestațiile au avut loc inclusiv în fața Ambasadei Republicii Moldova la Moscova.

Mai mult, organizatorii ar fi permis și prezența copiilor de la vârsta de șapte ani, cu promisiunea că și aceștia vor fi remunerați.

În contextul acestor acuzații, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău a reacționat printr-un comunicat.

Evghenia Guțul, başcana Găgăuziei, este acuzată de finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2023, fals în acte publice, declarații false și manipularea raportului financiar al campaniei. A fost reținută pe 25 martie pe Aeroportul Internațional Chișinău, autoritățile suspectând că încerca să părăsească țara. 

Până în acest moment, Radu Cosciug nu a oferit o reacție oficială cu privire la aceste acuzații, iar ancheta este în desfășurare.

Norrsken- Îmbrăţişează-ţi energia feminină!
Articolul anterior
Uniunea Europeană relaxează treptat, începând de astăzi, restricţiile de intrare pe teritoriul său. Cetățenii căror țări sunt vizați
Articolul următor
Close menu