Preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureşan, afirmă că UE va fi alături de noul Guvern pentru implementarea reformelor pe care oamenii le așteaptă.
Potrivit lui, este vorba despre reformarea administrației publice, lupta împotriva corupției și spălării banilor, reformarea justiției și întărirea statului de drept.
Totodată, oficialul european susține că alegerile parlamentare anticipate au fost libere și democratice, iar procesul electoral s-a desfășurat fără incidente semnificative.
„În ziua alegerilor, am monitorizat desfășurarea procesului electoral în secții de votare din toate colțurile R. Moldova, inclusiv în secții de votare de pe ambele maluri ale Nistrului.
Procesul electoral s-a desfășurat bine, fără incidente semnificative. Alegerile au fost libere și democratice. Autoritățile au organizat alegerile în mod corect, cu respectarea măsurilor anti-COVID-19.
Vreau să felicit cetățenii R. Moldova, atât cetățenii din interiorul granițelor, cât și pe cei din Diaspora, care au mers duminică la urne și și-au exercitat dreptul la vot în aceste alegeri foarte importante pentru viitorul țării lor”, a declarat Mureșan.Publicitate
Potrivit europarlamentarului, forțele europene vor fi alături de de noul Guvern pentru implementarea reformelor pe care oamenii le așteaptă.
„Ca președinte al Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu R. Moldova, mă bucur că avem acum un nou Parlament legitim, care respectă voința oamenilor și în care se regăsește o majoritate transparentă.
Mă bucur cu atât mai mult cu cât această majoritate este una proeuropeană, care își dorește întărirea și reformarea R. Moldova și își dorește legături strânse cu Uniunea Europeană. Avem acum oportunitatea de a ajuta și mai mult cetățenii R. Moldova în perioada următoare.
Vom fi alături de noul Guvern pentru implementarea reformelor pe care oamenii le așteaptă: reformarea administrației publice, lupta împotriva corupției și spălării banilor, reformarea justiției și întărirea statului de drept”, a conchis Mureșan.
După procesarea tuturor proceselor verbale, rezultatele preliminare arată că în Parlament acced trei formațiuni politice.
Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate care a acumulat 52,8% din sufragii (63 de deputați), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,1% (32 de deputați) și Partidul politic Șor – 5,7% (6 deputați).
sursa: www.deschide.md