Eurovision 2022: Moldova va evolua în prima semifinală, pe locul 9

Organizatorii Eurovision Song Contest 2022 au stabilit ordinea în care vor urca pe scenă concurenții din cele 35 de țări, fără cele 5 state care intră automat în finală, scrie eurovision.tv. Reprezentanții Republicii Moldova, Zdob și Zdub, împreună cu frații Advahov, vor cânta în prima semifinală, pe locul 9.

România va evolua a 13-a, în a doua semifinală, iar Kalush Orchestra, reprezentanta țării favorite la câștigarea trofeului, Ucraina, va urca pe scenă în aceeași semifinală cu țara noastră, pe poziția a 7-a.

În plus, canalul oficial de YouTube al Eurovision a publicat o recapitulare a melodiilor tuturor participanților în prima și a doua semifinală.

„The Big Five” (Franța, Germania, Spania, Regatul Unit și țara gazdă, Italia) nu vor cânta în niciuna dintre semifinale, dar publicul lor intern va putea vota într-una. Astfel, în prima semifinală, își vor exprima votul Franța și Italia, iar în a doua – Germania, Spania și Regatul Unit.

Prima semifinală a Eurovision Song Contest 2022 va avea loc la PalaOlimpico din Torino, Italia, pe 10 mai. A doua semifinală se va desfășura pe 12 mai, iar finala competiției – pe 14 mai.

Nenorocire la Tohatin! Un copil de 14 ani, lovit de o mașină în timp ce traversa strada pe zebră

Un băiat de 14 ani a fost lovit pe trecerea de pietoni, în apropiere de localitatea Tohatin din municipiul Chișinău.

Imaginile au fost expediate pe un canal de telegram.

Deocamdată nu se cunoaște în ce stare este copilul, iar poliția nu a venit cu detalii.

Tradiţii şi obiceiuri în cea de-a doua zi de Paşte: finii pleacă în vizită la nași!

În cea de-a doua zi de Paşte se respectă alte tradiţii şi obiceiuri păstrate din timpuri străvechi.

În această zi se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi.

Potrivit tradiţiei, în cea de-a doua zi de Paşte, ouăle se ciocnesc „cap cu dos”.

Un alt obicei presupune stropitul cu apă, în amintirea readucerii la viaţă a fetei de evreu, care a leşinat la aflarea veştii învierii lui Iisus.

Aşadar, lunea, feciorii stropeau cu apa fetele din sat, iar marţea fetele îi udau pe feciori.

Obiceiul se păstrează şi astăzi, iar tradiţia de a stropi cu parfum rudele şi prietenii vizitaţi a doua zi de Paşte este o reminiscenţă târzie a acestei datini.

sursa

Leul moldovenesc se întărește

Leul moldovenesc a înregistrat o consolidare în fața dolarului american și euro, conform datelor publicate de Banca Națională a Moldovei pentru începutul acestei săptămâni, scrie unimedia.md.

În comparație cu sfârșitul săptămânii trecute, leul s-a apreciat față de ambele valute majore, menținându-și valoarea fără o schimbare nominală în termeni de lei sau bani. Euro se tranzacționează astăzi la valoarea de 18.9424 lei moldovenești, fără a înregistra o diferență față de valoarea de la sfârșitul săptămânii trecute. Dinamica euro a fost una descrescătoare în ultimele două zile, indicând o întărire a leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană.

Dolarul american este cotat astăzi la 17.6973 lei moldovenești, stabil față de valoarea de la sfârșitul săptămânii anterioare. Acesta a urmat o traiectorie similară cu cea a euro, marcând o tendință descrescătoare în ultimele două zile, ceea ce sugerează o consolidare a leului moldovenesc și în raport cu dolarul.

Leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusă se tranzacționează astăzi la valorile de 3.8068, 0.4477, respectiv 0.1927 lei moldovenești. Toate cele trei valute au prezentat o dinamică descrescătoare în ultimele două zile, indicând o tendință generală de întărire a leului moldovenesc în raport cu aceste monede. Fără a înregistra o schimbare nominală în termeni de lei sau bani, leul moldovenesc și-a menținut poziția consolidată față de monedele vecinilor săi regionali.

Strada pe care se află Ambasada Rusiei la București ar putea fi redenumită în Șoseaua Ucrainei
Articolul anterior
Mister înfricoșător în România: Un bolovan de circa 50 kg a căzut din cer, prin acoperișul unei case
Articolul următor