Eutanasierea unei femei care ceruse să moară la 51 de ani, a fost anulată în ultimul moment

Martha Campo Sepulveda urma să devină duminică prima persoană din Columbia eutanasiată la cerere, fără să fie într-un stadiu terminal de boală. Într-o răsturnare de situație, după ce femeia chiar sărbătorise momentul cu familia, eutanasierea ei a fost anulată în ultimul moment.

Martha Sepulveda are 51 de ani și a hotărât să apeleze la această procedură, deși ar fi putut avea încă mulți ani de trăit, după ce a fost diagnosticată în 2019 cu o boală degenerativă, care deja i-a afectat mobilitatea. Ea a vrut să-și curme încă de acum suferința, prin eutanasie.

Columbia a legalizat procedura eutanasierii în 1997, dar de curând a extins-o și la persoanele care nu sunt într-un stadiu terminal de boală, dar care au leziuni corporale sau boli grave și incurabile. Este o țară considerată pionier în ceea ce privește dreptul la o moarte demnă, atât în America Latină, cât și la nivel mondial.

Își anulase și numărul de telefon, convinsă că va muri

Martha Sepúlveda Campo urma să moară duminică, 10 octombrie, la ora locală 7:00.

Procedura a fost anulată, a anunțat sâmbătă Institutul columbian pentru Durere, centrul clinic unde urma să fie efectuată eutanasierea. Potrivit unui comunicat, Comitetul științific interdisciplinar pentru dreptul de a muri cu demnitate „a ajuns la concluzia unanimă de a anula procedura”, după ce a stabilit că femeia „nu mai îndeplinește criteriile pentru finalizarea procedurii”, așa cum considerase prima dată comisia ce evaluase cazul Marthei Sepulveda. Aparent, potrivit comisiei, starea femeii s-ar fi îmbunătățit.

Martha Sepúlveda a fost trezită de avocații ei cu vestea scrisorii prin care era anunțată că procedura de eutanasiere programată pentru duminică dimineața la ora 7:00 a fost anulată. Decizia de a anula procedura a venit ca o surpriză totală, potrivit avocaților ei. Femeia habar nu avea că oficialii din domeniul sănătății se întâlnesc pentru a-i revizui cazul. Își trăise în liniște ultimele ore de viață și nu a mai ascultat știrile despre cazul său. Decizia de a fi anulată eutanasierea a fost luată cu 11 ore înainte de ora la care era programată.

„Și-a anulat până și numărul de telefon, pentru că a crezut că va muri mâine”, a declarat sâmbătă seară avocata ei, Camila Jaramillo.

Biserica este împotriva eutanasierii

Decizia femeii de a alege să moară stârnise critici vehemente într-o țară majoritar catolică, în care Biserica nu acceptă eutanasia. Conferința Episcopală columbiană ceruse de curând ca decizia să fie reconsiderată.

„Sper că va avea loc o reflecție, dacă circumstanțele o vor permite, departe de hărțuiala presei, care nu a ezitat să exploateze durerea ei și a familiei sale, pentru a face un fel de propagandă pentru eutanasie”, a declarat monseniorul Francisco Antonio Ceballos Escobar, președintele Comisiei episcopale pentru promovarea și apărarea vieții.

„Spiritual, sunt total calmă”, declara Martha Campo Sepulveda într-un interviu acordat televiziunii columbiene Noticias Caracol. Femeia, catolică, recunoștea că este o persoană foarte credincioasă. „Dumnezeu nu vrea să mă vadă suferind și cred că nimeni, niciun părinte nu vrea să își vadă copiii suferind la rândul lor”, a declarat Martha.

De ce boală suferă Martha Sepulveda

Diagnosticul ei este scleroză laterală amiotrofică, ALS, o boală a sistemului nervos care afectează în timp mobilitatea. Este considerată o boală fatală, deși moartea poate surveni după luni sau chiar ani.

„Sunt mai liniștită de când a fost autorizată procedura. Râd mai mult, dorm mai liniștită”, declara femeia.

Ea a fost sprijinită în decizia sa de cea mai mare parte a familiei. Cei 11 frați ai ei au fost de acord cu procedura, iar fiul i-a fost alături în ultimele zile. „Am nevoie de mama mea, o vreau lângă mine, aproape în orice condiții, dar știu din cuvintele ei că ea nu mai trăiește, ci doar supraviețuiește”, a declarat Federico Redondo Sepulveda.

Martha știa că Biserica nu e de acord cu eutanasierea, dar spunea că a discutat cu preoții. „Știu că proprietarul vieții este Dumnezeu, da. Nimic nu se mișcă fără voia lui”, a spus ea. Femeia era însă încredințată că Dumnezeu „ar permite acest lucru” în cazul unei suferințe ca a ei.

„Lupt pentru dreptul de a mă odihni”

Eutanasia a fost legalizată în Columbia în 1997 în cazul bolilor terminale, atunci când pacientul trece prin multă durere, solicită voluntar eutanasierea, iar această procedură este efectuată de un medic. Guvernul a reglementat însă procedura abia la 20 aprilie 2015, iar de atunci au fost duse la îndeplinire doar 157 de cereri, potrivit datelor Ministerului Sănătății. În medie, la fiecare cinci cereri de eutanasie, doar două sunt autorizate.

Primul pacient eutanasiat din țară a fost Ovidio González Correa, un bărbat de 79 de ani cu fața deformată de o tumoare, care a devenit un simbol al luptei pentru acest drept. Acum, era rândul Marthei Sepulveda să intre în istorie, fiind prima persoană fără o boală terminală care ar fi obținut dreptul la o moarte demnă.

„Pentru că mergem întotdeauna la biserică duminica, la slujbă, am ales această zi”, a spus ea. Când a fost întrebată despre cei care cred că ar fi trebuit să lupte pentru a trăi în loc să ceară moartea asistată, Martha Sepúlveda a răspus că deja a trecut printr-o luptă. „Voi fi o lașă, dar nu vreau să mai sufăr. Să mă lupt? Eu lupt pentru dreptul de a mă odihni”, a declarat ea.

sursa: www.digi24.ro

Catastrofă ecologică la Drăsliceni! Mii de pești au murit în iazul din localitate după caniculă. Apel către localnici pentru a ajuta la strângerea acestora

După canicula care a durat mai bine de o săptămână, mii de pești au murit în iazul din satul Drăsliceni, raionul Criuleni! Primăria comunei a venit cu un apel către localnici în care îi roagă să se mobilizeze pentru a ajuta la strângerea acestora, informează unica.md.

”APEL la mobilizare. Stimați locuitori ai comunei Drăsliceni, în legătură cu situația excepțională creată la iazul din s. Drăsliceni, unde arendașul iazului nu mai face față de unul singur volumului de pește decedat, deja nici nu mai raspunde la apeluri (a reușit să strângă doar peștele cel mare, acum a murit și pestele mic), apelăm la ajutorul fiecăruia dintre Dumneavoastră care aveți posibilitate, de a ne mobiliza împreună forțele la strângerea peștelui decedat.

Vă așteptăm mâine 24.07.2024, ora 08.00, partea iazului spre Drăsliceni cu găleți, cizme de cauciuc, mască și alte unelte care credeți că vor fi de ajutor. Peștele strâns va fi îngropat.”, anunță primăria comunei.

Un moldovean a murit în condiții misterioase în Italia. Corpul acestuia a fost găsit în locuința sa, chiar de mama acestuia

Presa italiană scrie despre moarea în condiții misterioase a unui cetățean moldovean, găsit fără suflare în locuința sa din Parma, Italia.

Un bărbat de 45 de ani, originar din Republica Moldova, a fost găsit mort în locuința sa din localitatea italiană Parma, provincia cu același nume din regiunea Emilia-Romagna, în seara zilei de vineri, 19 iulie 2024.

Mama bărbatului a fost cea care a descoperit tragedia, în jurul orei 20:00, când a revenit acasă și l-a găsit pe fiul său fără semne de viață pe podeaua apartamentului în care locuia bărbatul moldovean, situat în Piazzale Mestri din Parma, scrie rotalianul.com.

Echipele de intervenție, inclusiv serviciul de ambulanță 118, poliția, echipele de intervenție rapidă, poliția criminalistică și echipele de investigații, au sosit imediat la fața locului, relatează Parma Today.

Potrivit primelor informații oferite de poliție, cauza decesului ar putea fi un accident domestic.

Deși inițial s-a vehiculat ipoteza că un cuțit ar fi fost găsit lângă corp și că ar fi existat răni provocate de o armă tăioasă, poliția a infirmat aceste informații.

Ancheta este în desfășurare pentru a se asigura că nicio posibilitate nu este exclusă și că toate circumstanțele în care s-a produs decesul sunt clarificate.

Autoritățile continuă să adune informații și să investigheze detaliile cazului pentru a determina exact ce s-a întâmplat în acea seară tragică.

Președintele Uniunii Chinologice din Moldova, cercetat penal de CNA după ce ar fi furat circa 17 milioane de lei

Ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii mun. Chișinău au desfășurat astăzi percheziții în cadrul unei cauze penale în care este vizat președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”. Acesta este bănuit că ar fi sustras de la participanții la diferite expoziții naționale și internaționale circa 17 milioane de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al instituției.

Urmărirea penală a fost începută în temeiul unei bănuieli rezonabile privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.190 alin.(6) din Codul penal. Potrivit materialelor administrate în cadrul procesului penal rezultă o bănuială rezonabilă că, în perioada 2019-2024, președintele AO ”Uniunea Chinologică din Moldova”, organizând expoziții naționale și internaționale de câini, prin intermediul AO „Centrul Chinologic UCM”, prin abuz de încredere și inducere în eroare a sustras mijloace bănești în cuantum de 16 830 000 de lei. Suma provine din taxa achitată de participanți, (în funcție de nivelul expoziției și rasa de câini), bani care urmau să fie reflectați în evidența contabilă a Asociației. Respectiv, din suma totală de cca 19 000 000 de lei încasată, doar 2 170 000 de lei au fost contabilizate.

În prezent, Centrul Național Anticorupție desfășoară acțiuni, sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Chișinău, în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora.

Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Plaja Roșie, unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Pământ. Fenomenul unic în urma căruia s-a format
Articolul anterior
Doi vloggeri din Marea Britanie, despre Chișinău: ,,Este un oraș foarte, foarte verde. Nu ne-am așteptat”
Articolul următor