Eutanasierea unei femei care ceruse să moară la 51 de ani, a fost anulată în ultimul moment

Martha Campo Sepulveda urma să devină duminică prima persoană din Columbia eutanasiată la cerere, fără să fie într-un stadiu terminal de boală. Într-o răsturnare de situație, după ce femeia chiar sărbătorise momentul cu familia, eutanasierea ei a fost anulată în ultimul moment.

Martha Sepulveda are 51 de ani și a hotărât să apeleze la această procedură, deși ar fi putut avea încă mulți ani de trăit, după ce a fost diagnosticată în 2019 cu o boală degenerativă, care deja i-a afectat mobilitatea. Ea a vrut să-și curme încă de acum suferința, prin eutanasie.

Columbia a legalizat procedura eutanasierii în 1997, dar de curând a extins-o și la persoanele care nu sunt într-un stadiu terminal de boală, dar care au leziuni corporale sau boli grave și incurabile. Este o țară considerată pionier în ceea ce privește dreptul la o moarte demnă, atât în America Latină, cât și la nivel mondial.

Își anulase și numărul de telefon, convinsă că va muri

Martha Sepúlveda Campo urma să moară duminică, 10 octombrie, la ora locală 7:00.

Procedura a fost anulată, a anunțat sâmbătă Institutul columbian pentru Durere, centrul clinic unde urma să fie efectuată eutanasierea. Potrivit unui comunicat, Comitetul științific interdisciplinar pentru dreptul de a muri cu demnitate „a ajuns la concluzia unanimă de a anula procedura”, după ce a stabilit că femeia „nu mai îndeplinește criteriile pentru finalizarea procedurii”, așa cum considerase prima dată comisia ce evaluase cazul Marthei Sepulveda. Aparent, potrivit comisiei, starea femeii s-ar fi îmbunătățit.

Martha Sepúlveda a fost trezită de avocații ei cu vestea scrisorii prin care era anunțată că procedura de eutanasiere programată pentru duminică dimineața la ora 7:00 a fost anulată. Decizia de a anula procedura a venit ca o surpriză totală, potrivit avocaților ei. Femeia habar nu avea că oficialii din domeniul sănătății se întâlnesc pentru a-i revizui cazul. Își trăise în liniște ultimele ore de viață și nu a mai ascultat știrile despre cazul său. Decizia de a fi anulată eutanasierea a fost luată cu 11 ore înainte de ora la care era programată.

„Și-a anulat până și numărul de telefon, pentru că a crezut că va muri mâine”, a declarat sâmbătă seară avocata ei, Camila Jaramillo.

Biserica este împotriva eutanasierii

Decizia femeii de a alege să moară stârnise critici vehemente într-o țară majoritar catolică, în care Biserica nu acceptă eutanasia. Conferința Episcopală columbiană ceruse de curând ca decizia să fie reconsiderată.

„Sper că va avea loc o reflecție, dacă circumstanțele o vor permite, departe de hărțuiala presei, care nu a ezitat să exploateze durerea ei și a familiei sale, pentru a face un fel de propagandă pentru eutanasie”, a declarat monseniorul Francisco Antonio Ceballos Escobar, președintele Comisiei episcopale pentru promovarea și apărarea vieții.

„Spiritual, sunt total calmă”, declara Martha Campo Sepulveda într-un interviu acordat televiziunii columbiene Noticias Caracol. Femeia, catolică, recunoștea că este o persoană foarte credincioasă. „Dumnezeu nu vrea să mă vadă suferind și cred că nimeni, niciun părinte nu vrea să își vadă copiii suferind la rândul lor”, a declarat Martha.

De ce boală suferă Martha Sepulveda

Diagnosticul ei este scleroză laterală amiotrofică, ALS, o boală a sistemului nervos care afectează în timp mobilitatea. Este considerată o boală fatală, deși moartea poate surveni după luni sau chiar ani.

„Sunt mai liniștită de când a fost autorizată procedura. Râd mai mult, dorm mai liniștită”, declara femeia.

Ea a fost sprijinită în decizia sa de cea mai mare parte a familiei. Cei 11 frați ai ei au fost de acord cu procedura, iar fiul i-a fost alături în ultimele zile. „Am nevoie de mama mea, o vreau lângă mine, aproape în orice condiții, dar știu din cuvintele ei că ea nu mai trăiește, ci doar supraviețuiește”, a declarat Federico Redondo Sepulveda.

Martha știa că Biserica nu e de acord cu eutanasierea, dar spunea că a discutat cu preoții. „Știu că proprietarul vieții este Dumnezeu, da. Nimic nu se mișcă fără voia lui”, a spus ea. Femeia era însă încredințată că Dumnezeu „ar permite acest lucru” în cazul unei suferințe ca a ei.

„Lupt pentru dreptul de a mă odihni”

Eutanasia a fost legalizată în Columbia în 1997 în cazul bolilor terminale, atunci când pacientul trece prin multă durere, solicită voluntar eutanasierea, iar această procedură este efectuată de un medic. Guvernul a reglementat însă procedura abia la 20 aprilie 2015, iar de atunci au fost duse la îndeplinire doar 157 de cereri, potrivit datelor Ministerului Sănătății. În medie, la fiecare cinci cereri de eutanasie, doar două sunt autorizate.

Primul pacient eutanasiat din țară a fost Ovidio González Correa, un bărbat de 79 de ani cu fața deformată de o tumoare, care a devenit un simbol al luptei pentru acest drept. Acum, era rândul Marthei Sepulveda să intre în istorie, fiind prima persoană fără o boală terminală care ar fi obținut dreptul la o moarte demnă.

„Pentru că mergem întotdeauna la biserică duminica, la slujbă, am ales această zi”, a spus ea. Când a fost întrebată despre cei care cred că ar fi trebuit să lupte pentru a trăi în loc să ceară moartea asistată, Martha Sepúlveda a răspus că deja a trecut printr-o luptă. „Voi fi o lașă, dar nu vreau să mai sufăr. Să mă lupt? Eu lupt pentru dreptul de a mă odihni”, a declarat ea.

sursa: www.digi24.ro

Renumitul balerin ucrainean Rostyslav Yanchyshen, mort pe front la doar 31 de ani

Un dansator de balet de top din Ucraina a murit pe front într-un atac cu mortiere, scrie presa română.

Rostyslav Yanchyshen a renunțat la cariera de balerin pentru a-și apăra țara și a murit pe front cu o lună înainte de a împlini 32 de ani.

A renunțat la scenă pentru a se înrola în lupta împotriva invaziei rusești. Balerinul în vârstă de 31 de ani a murit în timpul unei misiuni, a confimat compania de balet Odesa Opera.

Dansatorul s-a alăturat armatei ucrainene în primele zile ale războiului, renunțând astfel la cariera de balerin de top pe care o avea în spate.

Moartea sa a fost descrisă ca o „pierdere de nedescris” de către Ministerul Culturii din țară.

El s-a oferit voluntar pentru a „apăra Ucraina în mod eroic” la câteva zile după invazia pe scară declanșată de Rusia.

Dansatorul de balet, despre care se înțelege că „a iubit Ucraina mai mult decât orice”, a servit în armata ucraineană ca mitralior, potrivit presei locale.

„Pantofii de balet ai artistului au fost înlocuiți cu cizme de armată, iar muzica spectacolelor sale preferate a fost înlocuită de sunetele focurilor de mortier”, a precizat Opera Odesa.

Harry Sevoyan, șeful Odesa Opera, l-a descris pe dansatorul Yanchyshen ca fiind „un om strălucitor, talentat, decent și inteligent’.

„A fost unul dintre primii care au mers să-și apere patria, nu printr-o somație, nu printr-un ordin, ci prin propria decizie”, spune Harry Sevoyan.

Unul dintre rolurile marcante ale dansatorului de balet a fost cel al unui soldat care moare.

„Așa cum destinul a vrut, acest rol s-a dovedit a fi profetic pentru artist”, a spus șeful Odesa Opera.

„Încă de la începutul invaziei la scară largă, el a vrut să își apere țara de invadator, dar dansatorul nu a fost acceptat în Forțele Armate ale Ucrainei, așa că s-a oferit voluntar și s-a alăturat apărării teritoriale”, transmite ministerul Culturii din Ucraina.

„Pe front, el a servit ca mitralior. Rostyslav a murit în urma unui atac cu mortiere, cu o lună înainte de a împlini 32 de ani. Este o pierdere de nedescris”, se mai arată în mesajul instituției.

„O veste teribilă. Războiul l-a ucis pe Rostyslav Yanchyshen, un solist al baletului Odesa Opera. Un zâmbet etern, o privire luminoasă – așa își vor aminti colegii tăi…”, a spus directorul teatrului, Evhen Lavrenchuk, conform Daily Mail. 

Un tânăr și-a pierdut viața ca un erou, după ce s-a aventurat în valuri pentru a salva doi copii

A murit ca un erou, încercând să salveze doi copii. Vito Bugliarello, în vârstă de 35 de ani, s-a înecat pentru a salva doi băieți, la Siracuza, Italia. Acesta a intrat în apă fără să stea pe gânduri, chiar dacă nu ştia să înoate. Prietenii şi familia îşi revin cu greu după pierderea teribilă.

mamaplus

Când a văzut doi copii în apă făcând semne pentru ajutor, nu s-a gândit nicio secundă. Chiar dacă Vito Bugliarello, tânărul de 35 de ani care s-a înecat la Siracuza, nu știa să înoate. A legat două cearșafuri, le-a aruncat în apă, apoi le-a folosit pe post de frânghie. Planul său nu a mers, însă, prea bine. Prietenul care era alături de el l-a văzut dispărând în valuri. Ajutorul a sosit la scurt timp după aceea, însă trupul neînsufleţit a fost găsit după 24 de ore de scafandri, printre stânci, scrie observatornews.ro.

Marea în acea după-amiază era foarte agitată. Cei doi băieți, ambii minori, au profitat de ziua frumoasă de primăvară pentru a face baie. Ajunși în apă, cei doi au avut dificultăți să se întoarcă la țărm. Unul dintre cei doi băieți a reușit să apuce un capăt de cearșaf, să se întoarcă la mal și să-și tragă partenerul cu el. Vito, în schimb, i-a dat drumul și curenţii l-au dus imediat în larg. 
 

Tânărul era originar din Floridia, frecventase Institutul Tehnic Fermi din Siracuza și iubea foarte tare călătoriile. Mulți prieteni și cunoscuți îl omagiază pe rețelele de socializare numindu-l erou și apreciindu-i curajul și altruismul. ”Vom fi mereu aproape de familia Bugliarello!”. Procuratura din Siracuza a deschis o anchetă cu privire la moartea acestuia.

Pierpaolo, un prieten al lui Vito, a vorbit pentru Corriere della Sera: ”Pentru a înțelege ce fel de băiat era, este suficient să spun că, deși era conștient că nu este un înotător bun, într-adevăr aș spune că nu știa să înoate, a alergat ca să-i ajute pe cei doi băieți”.

Tânărul avea o pasiune uriaşă: marea. Chiar dacă nu învățase niciodată să înoate. Mergea acolo în fiecare zi, făcea o plimbare. ”Sâmbătă dimineața mi-a scris: Azi pe bicicletă? Era un sportiv, îi plăcea ciclismul montan și ieșeam des împreună, dar a trebuit să-i răspund că nu pot merge, pentru că trebuia să muncesc… Vito alesese atunci să meargă la o plimbare pe stâncă. El a fost în locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Din păcate, asta e viața”, a adăugat prietenul său cu vocea frântă. 

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

România va construi trei poduri rutiere noi peste râul Prut. Acestea vor lega localităţile Stanca (RO) – Costești (MD), Bumbata (RO) – Leova (MD) şi Falciu (RO) – Leca (MD).

România va construi trei poduri noi peste Prut. Ce localităţi vor lega

Potrivit datelor transmise, marți, de secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Ionel Irinel Scrioșteanu, pentru construcția acestor obiective au fost depuse deja trei oferte, transmite adevarul.ro.

,,Pentru proiectarea a trei poduri rutiere noi peste Prut, conform planului comun de acțiuni care vizează creșterea capacității de transport între România și Republica Moldova, până la termenul limită de depunere, au fost depuse trei oferte de către SC Total Business Land SRL.”, a transmis oficialul din Transporturi pe pagina sa de Facebook.

Este vorba de depunerea ofertelor pentru proiectarea următoarelor poduri rutiere peste Prut, pentru care ofertantul are la dispoziție câte 6 luni pentru fiecare contract și o valoare cumulată estimată la 1.512.606 lei, fără TVA:

– Stanca (RO) – Costești (MD);

– Pod nou Bumbata (RO) – Leova (MD);

– Pod nou Falciu (RO) – Leca (MD).

În cadrul acestor obiective de investiții, se vor implementa cel puțin următorii indicatori tehnico-economici: pod rutier nou; drum de legătură la infrastructura existentă; punct control frontieră.

Secretarul de stat reaminteşte că a fost deja reabilitat primul pod peste Prut după Revoluție, Galați (RO) – Giurgiulești (MD) și au fost demarate procedurile și pentru:

– Albița (RO) – Leușeni (MD): lucrările presupun demolarea podului vechi și reconstrucție pod nou pe patru benzi

– Sculeni (RO) – Sculeni (MD)

– Oancea (RO) – Cahul (MD)

Totodată, va fi construit un pod nou la nivel de autostradă: Ungheni (RO) – Ungheni (MD)

În mai 2022, secretarul de stat anunța că podul rutier de frontieră, peste râul Prut, între localităţile Giurgiuleşti (Republica Moldova) şi Galaţi (România) a fost reabilitat. Conform acestuia, în reconstrucţia lui au fost investite circa 8 milioane de lei (RON), asiguraţi în totalitate de Guvernul României. Acesta era primul pod dintre România şi Moldova reabilitat după 1989.

Totodată, în decembrie 2022, a fost aprobată finanțarea pentru construcția Podului rutier de peste Prut de la Ungheni, proiect depus de România în cadrul programului Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility #CEF).

Plaja Roșie, unul dintre cele mai pitorești locuri de pe Pământ. Fenomenul unic în urma căruia s-a format
Articolul anterior
Doi vloggeri din Marea Britanie, despre Chișinău: ,,Este un oraș foarte, foarte verde. Nu ne-am așteptat”
Articolul următor