Omenirea risipește anual cca 1 miliard de tone de mâncare. ⅓ dintre alimentele bune pentru consum ajung la gunoi în loc să hrănească, iar cei mai mari generatori de risipă sunt consumatorii casnici.
Banca de Alimente în parteneriat cu Asociația Bucătarilor Italieni a organizat joi, 25 iulie, evenimentul de sensibilizare „E nobil să gătești fără risipă”. Acțiunea a reunit creatori de conținut în domeniul gătitului, proprietari de localuri, bucătari și persoane publice preocupate de acest subiect, informează unica.md.
Participanții la eveniment au asistat la un masterclass cu practici zero risipă, realizat de către bucătarii Marcel Cristenco și Adrian Grajdean. Ulterior, în cadrul unui atelier de discuții, au fost abordate subiecte despre actualitatea fenomenului, tradiții locale și internaționale în domeniu, practici zero-risipă în bucătărie.
Igor Belei, președinte Banca de Alimente:
„Evenimentul de astăzi se înscrie în obiectivele noastre de educație pentru prevenirea risipei de alimente. Apreciem aportul valoros al fiecărui participant pentru practicile personale împărtășite și noile forme de abordare ale subiectului. Ne bucurăm să avem alături oameni și echipe care setează trendurile în materie de gătit, cei care pot fi cu certitudine și inițiatorii unui demers anti-risipă în fiecare bucătărie, locul unde se aruncă cea mai mare cantitate de alimente.”
Francesco Sanna, Președintele Asociației Bucătarilor Italieni:
„Îndemnăm toți consumatorii să utilizeze logic și potrivit produsele pe care le avem acasă. Îndemnăm pe toți să reducă la maxim risipa alimentelor pregătind bucate din tot ce avem în frigider. În Moldova, floarea de dovleac se aruncă, dar în Italia este o delicatesă și o gustoșenie. Pentru mine Floarea de dovleac ar putea reprezenta un simbol zero-risipă în bucătărie. Am amintiri deosebite din copilărie cu rulada din floare de dovleac preparată de mama. Cu o ruladă din floare de dovleac umplută cu mozzarella și prosciutto puteți impresiona cei mai pretențioși oaspeți”
Prevenirea risipei de alimente în bucătărie și prețuirea alimentelor solicită înțelepciune, talent, măiestrie și creativitate.
Acesta e un demers cu tradiții în cultura locală, dar și o preocupare inovativă în arta modernă a gătitului au constat participanții. Iar consumerismul, oferta mare de produse, timpul tot mai puțin pe care îl dedică o familie gătitului, lipsa de cunoștințe despre valoarea alimentelor- sunt cele mai frecvente cauze care generează azi risipă de mâncare.
Brand Chef Marcel Cristenco:
„De ce ar merita ca fiecare bucătar șef, dar și fiecare om care gătește să se preocupe de subiectul „cum să nu arunc mâncarea?” Foarte simplu- pentru că e vorba de resursele tale pe care le arunci. Mâncarea, înainte să ajungă în bucătărie a fost cântărită și plătită. Experiența de peste două decenii în bucătăria italiană mi-a demonstrat că există atât de multe soluții, idei, rețete inventate la minut pentru a nu arunca practic nimic. Din asta avem de învățat fiecare atunci când ne apucăm să gătim ceva”.
Chef Adrian Grajdean:
„Astăzi am gătit alivancă, un desert tradițional, care încă nu există în meniul marilor restaurante, dar care e un exemplu despre cum putem rapid și simplu să salvăm alimentele. Această preocupare pentru prevenirea risipei, dar și multe dintre rețete le știu de la bunica și cred că avem cu siguranță tradiții deosebit de frumoase legate de acest domeniu. Să fiu sincer, pentru mine ca bucătar e extrem de dureros atunci când se gătește în exces la evenimentele mari apoi se aruncă mâncarea. E ceva la care am muncit și merită să hrănească în primul rând și să fie apreciat”.
Organizatorii aduc mulțumiri: gazdei evenimentului – echipa Casa Rinaldi in Moldova, precum și participanților: Marcel Cristenco, Adrian Grejdeanu, Elena Popa (Dor de bun), Doina Levitchi (Grădina Doinei), Gabriel Berzoi, Valeria Țurcan (Valerie’s food), Ana-Maria Costișanu, Dan Crucerescu (Danfood), Iulia Cooking, Doina Stimpovschi.
Despre cele 2 organizații:
Banca de Alimente este un mecanism inovator în Moldova, axat pe recuperarea produselor alimentare din lanțul agro-alimentar și redistribuire a acestor în servicii sociale care asistă oamenii afectați de foame. Din luna martie 2022, Banca este membru asociat al Federației Europene a Băncilor de Alimente.
Alături de demersul de recuperare a alimentelor, Banca sprijină acțiunile de advocacy pentru îmbunătățirea cadrului legal național în vederea prevenirii risipei de alimente, promovează cultura respectului pentru mâncare și solidaritatea socială.
Asociația Bucătarilor Italieni în Moldova are peste 140 de membri și este o platformă de comunicare şi cooperare dintre specialiștii din domeniul HoReCa, dar și o platformă de valorificare a profesiei de bucătar. ACI Moldova promovează bucătăria internațională, produsele italiene și moldovenești, punând un accent deosebit pe dieta mediteraneană, patrimoniu UNESCO din anul 2010 și avantajele acesteia asupra alimentației sănătoase și corecte.