Munca la distanță, restricțiile sanitare impuse din cauza Covid-19 și protestele care au dus la spargeri de magazine fac ca locuitorii să părăsească în valuri orașul american San Francisco, una dintre cele mai mari aglomerări urbane din Statele Unite, parte a Silicon Valley.
Orașul în sine are doar 880.000 de locuitori, dar dacă sunt luate în calcul și localitățile-satelit, se ajunge la 4,7 milioane de locuitori în zona metropolitană, transmite libertatea.ro.
Până să lovească noul coronavirus, San Francisco era unul dintre cele mai bogate orașe din SUA, în special datorită giganților IT din Silicon Valley și miliardarilor care locuiesc în zonă.
Pandemiei de COVID-19 i-a urmat un alt fenomen: un adevărat exod al populației din San Francisco, potrivit San Francisco Gate. Publicația îl numește ”istoric”.
Potrivit datelor publicate pe platforma de anunțuri imobiliare Zillow – una dintre cele mai mari din SUA -, numărul de locuințe scoase la vânzare în San Francisco a crescut cu 96% față de aceeași perioadă a anului trecut, creștere care nu există în niciuna dintre celelalte metropole analizate, respectiv Boston, Los Angeles, Miami, Seattle sau Washington. Care sunt cauzele ”Exodul” este cauzat de o combinație de factori. În primul rând, prețul locuințelor din San Francisco este astronomic de zece ani, de la cel mai nou boom din domeniul IT.
După ce giganți precum Google, Facebook și Twitter au permis angajaților să lucreze de acasă temporar sau chiar pentru totdeauna, oamenii au ales să se mute în zone unde casele – și traiul, în general – sunt mai ieftine. Al doilea motiv pentru care oamenii pleacă este faptul că mai toate marile centre de divertisment, restaurantele, cafenelele, saloanele și barurile sunt închise din cauza măsurilor anti-COVID luate de autorități. Din această cauză, oamenii preferă să lucreze din orășele mai spațioase și relaxante, precum Palm Springs.