Expert: Aderarea României la spațiul Schengen aduce avantaje Moldovei

Aderarea României la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime va aduce mai multe beneficii, în primul rând, economice. Declarația a fost făcută de către comentatorul politic Ion Tăbîrță, potrivit căruia și agenții economici din Moldova, care interacționează cu cei din România, vor simți aceste avantaje.

Potrivit comentatorului, este de așteptat că, dacă este vorba de calea maritimă, vor crește rulajele comerciale ale portului Constanța, transmite radiomoldova.md.

Acesta susține că sunt chiar anumite estimări că, în următorii 10 ani, vor exista anumite creșteri ale PIB al României, datorită acestei aderări, deși parțiale. 

Cât despre Republica Moldova, toți cei care sunt conectați cu România vor avea avantaje economice. 

„Toți cei care călătoresc cu avionul vor avea anumite avantaje după eliminarea anumitor bariere”, a spus

Decizia aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând cu data de 31 martie, a fost luată de Consiliul Uniunii Europene la 30 Decembrie 2023, după o perioadă îndelungată de abținere a Austriei și a Țărilor de Jos.

O nouă rută feroviară între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată în decembrie

Între Ucraina și Republica Moldova va fi lansată ruta feroviară Lvov-Chișinău, din 15 decembrie, informează presa ucraineană citată de radiomoldova.md.

Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului de Administrație al companiei „Ukrzalizniția”, Oleksandr Pertsovskyi.

„Funcționează cu succes ruta Kiev-Chișinău. Acum adăugăm și Lvov la această conexiune. A fost o cerere populară”, a remarcat el.

Trenul va porni din Lvov la ora 15:00 și va ajunge la Chișinău a doua zi, la ora 11:30.

Potrivit șefului „Ukrzalizniția”, acesta este un timp convenabil pentru cei care doresc să facă un zbor din aeroportul local, care este destul de activ, în special pe rutele sudice populare, cum ar fi Turcia.

Acum Lvov va avea o conexiune directă cu Chișinăul”, a subliniat Oleksandr Pertsovskyi.

Biletele vor fi puse în vânzare cu 20 de zile înainte de data plecării.

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen în ianuarie 2025

România și Bulgaria se pot alătura pe deplin spațiului Schengen de liberă circulație din ianuarie 2025, a declarat vineri ministrul de interne ungar, Sandor Pinter, care a adăugat că decizia finală va fi luată la reuniunea miniștrilor de interne ai UE din 11 decembrie, informează Reuters.

Pinter a anunțat că un pachet de măsuri de securitate va fi prezentat la reuniunea miniștrilor de interne din UE din 11 decembrie, între care aranjamente pentru cel puțin 100 de polițiști de frontieră pentru a proteja granița dintre Turcia și Bulgaria.

România și Bulgaria se află pe rute majore pentru comerțul ilegal cu arme și droguri, precum și pentru traficul de persoane, dar Comisia Europeană a declarat, după o investigație amănunțită, că cele două țări au îndeplinit toate cerințele Schengen.

România a descris opoziția Austriei ca fiind nejustificată, citând date de la agenția de frontieră Frontex care arată că migranții ilegali au intrat în UE în principal din Balcanii de Vest, nu din România.

Gata cu restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău

Începând cu data de 23 noiembrie 2024, ora 08.00, restricțiile de acces în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău vor fi eliminate complet. Această decizie a fost luată de Grupul managerial de risc, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

”Accesul în terminalul Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis tuturor persoanelor, fie că sunteți pasageri, fie că doriți să întâmpinați sau să petreceți pe cineva drag.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare. Securitatea și siguranța fiecărui participant la traficul transfrontalier sunt priorități absolute.”, anunță Aeroportul Internațional Chișinău.

Studiu. Cancerul colorectal ar putea avea legătură cu prezența unei bacterii, susținută de alimentația nesănătoasă și o igienă orală precară. În ultimii 30 de ani, incidența bolii a crescut cu 80%
Articolul anterior
Peste 700 de dansatori din mai multe țări au participat la o competiţie internațională de dans desfășurată la Chișinău
Articolul următor