Expert economic: Republica Moldova poate supraviețui fără UE, dar nu se poate dezvolta

„Fără un suport masiv din partea partenerilor externi și o perspectivă europeană clară”, Republica Moldova nu are șansă să facă față problemelor actuale, spune deputatul Dan Perciun, membru al Comisiei protecție socială, sănătate și familie.

Parlamentul European a cerut ca R. Moldova să primească statut de țară  candidată pentru aderarea la UE – Ziarul de Gardă

Expertul economic Veaceslav Ioniță susține că „noi putem supraviețui fără UE, dar nu ne putem dezvolta”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Experții au vorbit despre exodul moldovenilor, despre consecințele lui, dar și despre soluțiile care ar putea încetini acest fenomen.

„Fiecare an pierdut de proastă guvernare, cât nu a existat o guvernare care să se preocupe de reforma justiției, de investiții în economie și dezvoltare, complică rezolvarea acestei probleme (n. r. – a migrației moldovenilor). Pe măsură ce pierdem oameni, devine din ce în ce mai greu să avem funcționari publici suficienți, lucrători în sectorul privat… Avem deficit de cadre, care devine tot mai mare în majoritatea domeniilor. Fiecare an pierdut crește dimensiunea acestei poveri. Oricărei guvernări, oricât de bună ar fi, având aceste constrângeri structurale, îi va veni foarte greu să schimbe lucrurile profund. Este nevoie de suport masiv din partea partenerilor externi. Cu forțele noastre proprii inevitabil ne este foarte complicat să schimbăm lucrurile. Fără o perspectivă europeană clară, cu finanțare masivă din UE în procesul de aderare europeană, țara asta nu are șansă să supraviețuiască la modul fizic, din cauza trendurilor demografice de astăzi”, a menționat Perciun.

„Ca să aducem infrastructura noastră la un minim standard european avem nevoie de cel puțin 10 ani ca să investim circa 10 procente din PIB. Asta ar însemna că în 2023 ar trebui să investim 30 de miliarde de lei. Aceasta este real doar cu suportul extern… Noi putem supraviețui fără UE, dar nu ne putem dezvolta”, a spus Ioniță.

Perciun a mai precizat că cea mai bună soluție de a face moldovenii să revină acasă este integrarea europeană.

Invitații emisiunii au fost întrebați cum văd R. Moldova peste 20 de ani, în contextul în care aceasta se confruntă cu o migrație masivă a cetățenilor.

Astfel, deputatul PAS Dan Perciun a spus: „Sper să fim măcar tot atâția câți suntem astăzi. Pentru ca să reușim să stăm pe loc din punctul de vedere demografic, avem foarte mult de muncă”.

„Experiența altor țări a arătat că 25 la sută din emigranți se întorc acasă și creează șase locuri de muncă. Aștept o revenire a cetățenilor”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Bărbat din Anenii Noi, condamnat pentru că și-a violat fiica, iar peste 10 ani și nepoțica de nici 2 ani. Detalii șocante din anchetă

La 24 martie 2023, a fost pronunțată sentința Judecătoriei Anenii Noi, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Anenii Noi. Potrivit sentinței, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, pentru săvârșirea infracțiunilor de viol și acțiuni violente cu caracter sexual, anunță Procuratura Generală.

Procurorii au înaintat învinuirea pe faptul că inculpatul, în anii 2011-2012, în timp ce se afla la domiciliul său, împreună cu fiica minoră, care nu a atins vârsta de 14 ani, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, contrar voinței acesteia, a întreținut cu ea un raport sexual.

Același inculpat, la 30 iulie 2022, a venit în ospeție la domiciliul aceleiași fiici, pe care o violase cu 10 ani în urmă, care devenise deja adultă, se căsătorise și devenise mamă, și din motiv că era în stare de ebrietate alcoolică și s-a certat cu actuala soție, a rămas să doarmă la fiică.

În timpul nopții, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale în formă perversă cu nepoțica sa de o vârstă fragedă, a scos-o din pătuț, și-a satisfăcut pofta sexuală în forma perversă cu aceasta și a lăsat-o însângerată pe podea. După ce s-a trezit de la plânsetele micuței, mama copilei a alertata vecinii, ambulanța și poliția.

Inculpatul a refuzat să facă declarații pe caz.

Precizăm că, în privința inculpatului, instanța de judecată a menținut măsura preventivă de arest preventiv, până la intrarea sentinței de condamnare în vigoare.

La pronunțarea sentinței, instanța a dispus încasarea din contul inculpatului în contul bugetului de stat a sumei de 22 400 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată.

Sentința nu este definitivă și poate fi contestată cu apel în termen de 15 zile la Curtea de Apel Chișinău.

În capitală s-a încheiat sezonul de termoficare

În capitală s-a încheiat astăzi sezonul de termoficare. Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a semnat o dispoziție în acest sens, transmite moldpres.md.

La ședința săptămânală a serviciilor primăriei capitalei, edilul a subliniat că decizia a fost luată întrucât vremea s-a încălzit.

„Astăzi a fost semnată dispoziția privind deconectarea agentului termic în municipiul Chișinău, începând cu data de 27 martie. Rog „Termoelectrica” să desfășoare acțiunile necesare în acest sens”, a spus Ion Ceban.

Sezonul termic în capitală a demarat la 7 noiembrie 2022.

În zilele de 30 și 31 martie, nu vor fi recepționate cereri pentru perfectarea pașaportului în regim de urgență

În legătură cu trecerea la noul sistem de personalizare a documentelor, în zilele de 30 și 31 martie nu vor fi recepționate cererile pentru perfectarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova în regim de urgență: în ziua adresării; o zi lucrătoare, scrie observatorul.md.

Despre aceasta anunță Agenția Servicii Publice. Vă reamintim că, începând cu luna aprilie a acestui an, în Republica Moldova va fi pus în circulație un nou model de pașaport. Noul pașaport conține 34 de pagini, se distinge prin 45 de elemente performante de securitate și vine cu o serie de noutăți ce țin, în speță, de materialele de confecționare, de tehnologia de personalizare și tipologia elementelor de securitate.

Ramzan Kadîrov vrea să fie numit „Tatăl poporului” din Cecenia
Articolul anterior
Vladimir Zelenski: Ucraina merită să înceapă anul acesta discuţiile privind aderarea la UE
Articolul următor