Un grup de experți germani a vizitat R. Moldova și s-a documentat în privința administrării focarelor de gripă aviară înalt patogenă și de pestă porcină africană.
Potrivit informațiilor oferite de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), este vorba despre o misiune a experților din Saxonia de Jos (Republica Federală Germană).
Directorul general al ANSA, Radu Musteața, a apreciat conlucrarea pe care o are instituția cu proiectul german și deschiderea față de necesitățile specifice țării noastre, în special, pe segmentul implementării sistemului de biosecuritate, desfășurarea anchetei epidemiologice, efectuarea testelor de laborator, etc.
În același timp, Alexandru Manciu, director general adjunct al ANSA, a menționat importanța eficientizării proceselor de despăgubire a deținătorilor de animale afectați de focare și a prelucrării deșeurilor animaliere pe urma acestora. Experiența specialiștilor germani fiind extrem de valoroasă, în acest sens.
La rândul său, președintele Oficiului de Stat pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor din Saxonia de Jos (laves), prof. Eberhard Haunhorst, și-a arătat disponibilitatea de a susține eforturile ANSA în apropierea de standardele și cerințele Uniunii Europene, pe segmentul sistemului de control. Experții au făcut și un schimb de informații cu referire la sistemul german de estimare a costurilor pentru serviciile medicilor veterinari în abatoare.
Experții germani au vizitat o fermă avicolă, una de porcine și o gospodărie nonprofesională, pentru a înțelege funcționalitatea sistemului de control național și a veni cu recomandări în aplicarea eficientă a legislației europene.
De asemenea, autoritățile ne anunță că proiectul moldo-german continuă cu activități de instruire, suport informațional, vizite reciproce, consultanță, dar și alte activități comune.