O echipă internațională de consilieri juridici a lucrat cu procurorii locali din orașul Herson, recucerit al Ucrainei, în ultimele zile, în timp ce aceștia au început să strângă dovezi ale presupuselor crime sexuale comise de forțele ruse, ca parte a unei investigații la scară largă.
Vizita unei echipe de la Global Rights Compliance, o fundație specializată în justiție internațională umanitară și de drepturile omului cu sediul la Haga, nu a fost raportată anterior, scrie Reuters.
Eforturile lor fac parte dintr-un efort internațional mai amplu de a sprijini autoritățile ucrainene copleșite, în timp ce încearcă să-i tragă la răspundere pe ruși pentru crimele pe care le-ar fi comis în timpul conflictului.
Acuzațiile de viol și alte abuzuri apărut în toată țara imediat după invazia Rusiei din 24 februarie, conform relatărilor adunate de Reuters și ale organismului de anchetă al ONU. Moscova, care spune că desfășoară o „operație militară specială” în Ucraina, a negat săvârșirea de crime de război sau vizarea civililor, iar Kremlinul neagă acuzațiile de violență sexuală din partea armatei ruse în Ucraina.
O familie cu bebeluș de 3 luni, printre moldovenii răniți în accidentul de la Cluj. Noi detalii despre accidentul cu implicarea unui microbuz din Moldova
Ministerul Afacerilor Externe a făcut publice noi detalii despre victimele accidentului tragic produs în județul Cluj, România, cu implicarea unui microbuz înmatriculat în Republica Moldova. Potrivit MAE, cei cinci pasageri rămași în viață după impact, printre care o familie cu un copil de 3 luni, au fost transportați la spitalul Municipal din Dej, pentru îngrijiri medicale, scrie unimedia.info.
„Ministerul Afacerilor Externe comunică următoarele informații cu referire la tragicul accident rutier care a avut loc în județul Cluj, România, cu implicarea unui microbuz înmatriculat în Republica Moldova. Potrivit datelor preliminare comunicate de autoritățile locale, microbuzul, care se deplasa dinspre Polonia, ar fi pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autocamion. În urma accidentului, 3 cetățeni moldoveni au decedat, iar ceilalți 5 pasageri, inclusiv un minor de 3 luni, au fost transportați la spitalul Municipal din Dej pentru îngrijiri medicale. Ambasada Republicii Moldova la București se află în contact direct cu victimele tragicului accident, precum și cu autoritățile competente din România. Totodată, misiunea diplomatică este pregătită să acorde, la solicitare, asistența consulară necesară și va interveni, după caz, în vederea acordării sprijinului disponibil. MAE va reveni cu informații actualizate pe măsură ce acestea vor deveni disponibile”, a comunicat ministerul.
La scurt timp, MAE a informat că, „din cele 5 persoane rănite, două nu au necesitat internare în urma evaluării medicale. Familia cu copilul minor (3 luni) a fost transferată pentru investigații suplimentare la Spitalul Pediatric din municipiul Cluj-Napoca”.
Amintim că trei moldoveni au murit, iar alți cinci au fost răniți într-un accident în județul Cluj, România. Tragedia a avut loc în această dimineață, în urma unui impact frontal produs între un microbuz din R. Moldova și un autocamion.
O copilă, lovită de o mașină chiar în fața unui liceu din sectorul Râșcani al Capitalei
O copilă a fost lovită de o mașină, în preajma unui liceu din sectorul Rîșcani. Potrivit imaginilor postate pe rețele, la fața locului a intervenit poliția, iar oamenii din preajmă s-au apropiat pentru a ajuta fata, scrie unimedia.info.
Poliția nu a oferit deocamdată detalii pe acest caz.
Putin anunță că nu va exista nicio încetare a focului în Ucraina, până când nu vor fi rezolvate problemele care preocupă Rusia
Kremlinul a declarat luni că nu va exista nicio încetare a focului cu Ucraina până când nu vor fi rezolvate problemele care stârnesc preocuparea Rusiei, subliniind în acelaşi timp că există o înţelegere comună între Rusia şi SUA pentru continuarea contactelor între cele două părţi, relatează EFE, Reuters şi Interfax, preluate de Agerpres, scrie digi24.ro.
Președintele rus Vladimir Putin susține în continuare ideea unui armistițiu în Ucraina, însă Rusia nu a primit încă răspunsuri la întrebările-cheie pe care le are în legătură cu un armistițiu propus de administrația președintelui american Donald Trump, a declarat Kremlinul luni. „Vladimir Putin sprijină într-adevăr ideea necesităţii unei încetări a focului. Dar mai întâi va trebui să se răspundă la o serie de întrebări”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în cadrul conferinţe sale zilnice de presă.
Putin susţine o încetare a focului în Ucraina, dar Moscova nu a primit răspunsuri la întrebările cheie privind o posibilă încetare a focului, a insistat Peskov, citat de Reuters. „Aceste întrebări sunt în aer, nimeni nu a răspuns la ele”, a subliniat el. În acest sens, Peskov a menţionat planurile de militarizare ale Kievului şi existenţa, potrivit Kremlinului, a unor detaşamente ultranaţionaliste „care nu ascultă de (ordinele) Kievului”.
„Acestea sunt probleme care rămân pe agenda zilei”, a spus el. Rusia a respins până în prezent o încetare a focului pe uscat, pe mare şi în aer şi doar a declarat la 18 martie un armistiţiu de 30 de zile privind atacurile asupra infrastructurii energetice, la care Kievul s-a alăturat o săptămână mai târziu. Referitor la continuarea reuniunilor cu SUA, Peskov a declarat că acestea ar trebui să continue, întrucât există o „înţelegere” în această privinţă.
Potrivit lui Kirill Dmitriev, emisarul rus pentru afaceri economice care a vizitat Washingtonul săptămâna trecută, Rusia şi SUA vor avea o nouă rundă de negocieri săptămâna aceasta. „Cred că colegii noştri americani înţeleg că este necesară restabilirea dialogului cu Rusia şi că Rusia a rezistat încercării administraţiei preşedintelui (Joe) Biden de a-i fi provocată o înfrângere strategică”, a declarat el la sfârşitul săptămânii pentru televiziunea rusă. Dmitriev, şeful Fondului suveran de investiţii al Rusiei, a afirmat că „gheaţa a fost spartă”, dar a denunţat în acelaşi timp că în rândurile guvernului american „există încă o mulţime de duşmani ai Rusiei”.
„Ei nu au plecat nicăieri. Ceea ce noi numim «deep state» este încă acolo”, a spus el. „Îl cunoaştem pe preşedintele Trump ca pe un lider foarte puternic şi cu siguranţă face ceea ce trebuie”, a adăugat el. Totodată, Kremlinul susţine că armata sa nu a vizat „infrastructuri” civile în cursul atacului cu rachetă de vineri asupra Krivoi Rog, imputat de Kiev Rusiei, care s-a soldat cu cel puţin 20 de morţi, între care nouă copii, potrivit AFP.
ONU a denunţat atacul, spunând că acesta s-a soldat cu cel mai mare număr de copii ucraineni ucişi de la începutul conflictului. Ministerul rus al Apărării a raportat despre o „lovitură cu o rachetă de înaltă precizie asupra unui obiectiv unde avea loc o reuniune cu comandanţi şi instructori străini într-unul din restaurantele din Krivoi Rog”, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, şi despre un presupus bilanţ de 85 de ofiţeri ucraineni şi occidentali morţi, conform agenţiilor oficiale ruse de presă. Statul Major General al armatei ucrainene a denunţat falsurile Moscovei, afirmând că „Ministerul rus al Apărării încearcă să-şi acopere crima cinică prin «minciuni de înaltă precizie»”, potrivit Unian.