Explozie uriașă, cu cel puțin 60 de morți, într-o mină de aur din Burkina Faso

Aproximativ 60 de oameni au murit după o explozie produsă într-o mină de aur din Burkina Faso, au anunțat autoritățile locale.

Explozia s-a produs când dinamita depozitată a luat foc. Imaginile de la fața locului au surprins un crater uriaș, case distruse și cadavre intinse pe pământ.

Incidentul s-a soldat și cu un număr mare de răniți, zeci dintre aceștia fiind duși la Spitalului Regional Gaoua, scrie digi24.ro.

Printre victime s-ar număra femei și copii, potrivit agențiilor de presă.

Autoritățile au deschis o anchetă, iar procurorul regional a vizitat locul tragediei.

Burkina Faso este unul dintre cei mai mari producători de aur din Africa, multe mine fiind operate de firme internaționale. Corespondentul BBC din Africa de Vest, Nicolas Negoce, spune că din 2009, aurul a devenit principala marfă de export în Burkina Faso, depășind bumbacul.

În 2020, țara a produs 54 de tone de aur, față de 45 de tone în 2019, în creștere cu 20%, potrivit ministerului de resort.

Accidentele mortale au loc frecvent la minele din multe țări africane. Luna trecută, cel puțin 13 persoane au murit într-o explozie uriașă în Ghana după ce un camion care transporta explozibili către o mină de aur a intrat în coliziune cu o motocicletă.

Captură impresionantă de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa un milion de lei

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI, în comun cu procurorii PCCOCS, anunță o captură de mărfuri de contrabandă din Turcia, de circa 1.000.000 de lei, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul celor 9 percheziții, desfășurate la Comrat și Chișinău, au fost depistate cantități impunătoare de mărfuri de larg consum fără acte de proveniență: haine de brand, produse de parfumerie a unor producători cu renume mondial, produse alimentare, precum și produse chimice de uz casnic. Mărfurile care acum sunt indisponibilizate de oamenii legii ar fi fost introduse în Moldova prin regiunea sudică, însă în afara postului vamal, după care au fost puse în vânzare în Comrat și Chișinău. În cadrul perchezițiilor au fost de asemenea ridicate înscrisuri de ciornă, suporturi informaționale, precum și conversațiile dintre persoanele implicate în comiterea contrabandei. Investigațiile penale continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Victorie pentru echipa IGP la Campionatul Republicii Moldova la Triatlon Forță

Circa 400 de sportivi au concurat în cadrul Campionatului Republicii Moldova la Triatlon Forță. Sportivi din întreaga țară au demonstrat o înaltă pregătire fizică și s-au calificat pe locuri de frunte, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La proba ,,genuflexiuni”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, iar pe locul s-a calificat Gumenco Vadim.

La proba ,,împins culcat”, locul a fost ocupat de Saachian Mariana, Gaidaenco Eric, Podlubneac Andrei, Jimbea Veaceslav, Matcovschi Ruslan, Cvasniuc Vasile și Brînzei Viorel, pe locul s-a calificat Gumenco Vadim și Ceban Veaceslav, iar pe treapta a urcat Tilipeț Ion.

La proba “dezdoiri de spate”, locul a fost ocupat de Trelea Artur, locul de Gumenco Vadim, iar de Gaidaenco Eric.

”Felicitări, colegi! Poliția Națională se mândrește cu performanțele voastre sportive.”, se mai arată în comunicat.

Absolvenții gimnaziilor vor susține examene pe loc, și nu în centre de examinare

Examenele de clasa a IX-a nu se vor desfășura în centre de examinare, a anunțat ministrul Educației, Dan Perciun, revizuind o propunere anterioară făcută tot de el, scrie Europa Liberă.

Într-o apariție live săptămânală pe Facebook, Perciun a explicat că decizia de a se renunța la organizarea examenelor de absolvire a gimnaziului după modelul examenelor de bacalaureat a fost luată după mai multe discuții, inclusiv cu directorii de școli și direcțiile raionale. Totuși, lucrările elevilor vor fi verificate centralizat.„Elevii vor susține examenele așa cum a fost până acum, în instituțiile în care învață, dar ne vom ambiționa să asigurăm prezența observatorilor din afara instituției în toate școlile – după modelul acestui an, la scară națională, nu doar în opt raioane și, bineînțeles, evaluarea centralizată a tuturor lucrărilor”, a spus Dan Perciun.

Șefa Direcției Educație Leova, Aliona Carafizi, a spus Europei Libere că ministerul Educației și-a revizuit intenția din cauza cheltuielilor prea mari. „Cheltuielile erau mari și nu erau planificate în buget, toate deciziile acestea trebuiau discutate cu Ministerul Finanțelor, apoi să fie făcute publice”, a spus Carafizi.

Ministrul Perciun a precizat că toate detaliile privind desfășurarea examenelor de clasa IX-a din acest an vor fi precizate într-un regulament care va fi făcut public la mijlocul lunii decembrie.

Bebeluş mort după ce a băut lapte praf cu Salmonella. Alertă alimentară în Europa şi SUA: produsele, retrase din magazine
Articolul anterior
Un reporter a devenit faimos pe Twitter după transmisiunile sale în direct de la Kiev în șase limbi diferite
Articolul următor