Explozii în Crimeea, la Sevastopol. Guvernatorul numit de Rusia susține că sunt „antrenamente”

Canalele locale Telegram au raportat explozii în regiunea Sevastopol, din Crimeea ocupată de Rusia. S-a creat panică în rândul populației, locuitorii raportând explozii în diferite cartiere.

O explozie a fost consemnată în apropierea satului Perevalne, districtul Simferopol, unde este staționată o brigadă de apărare de coastă a Flotei Ruse de la Marea Neagră.

Mihail Razvozhayev, guvernatorul instalat de ruşi în Sevastopol, a scris pe Telegram că se desfăşoară antrenamente militare într-unul dintre poligoanele oraşului. Nu au fost oferite alte detalii, scrie Kyivindependent.com.

Anterior, pe 16 martie, Vadym Skibitskyi, adjunctul şefului serviciilor de informaţii militare ucrainene, a declarat că armata rusă menţine „o puternică componentă terestră şi aviatică” în Crimeea ucraineană, construind fortificaţii şi pregătindu-se pentru apărare în peninsula ocupată.

Skibitskyi declară că aproape 90 de avioane de luptă şi 60 de elicoptere de atac sunt staţionate în prezent în Crimeea anexată ilegal. Trupele ruseşti ar fi înfiinţat un grup special în peninsulă, asamblând acum fortificaţii şi linii de apărare, în timp ce Moscova îşi menţine infrastructura militară din Crimeea în stare de pregătire de luptă.

Peninsula Crimeea se află sub ocupaţie rusă din 2014, în urma unui referendum fals organizat de Rusia pentru anexarea teritoriului. De atunci, mulţi locuitori au fost închişi pentru că s-au opus ocupaţiei, în timp ce cetăţeni ruşi au continut să vină pe peninsulă. De asemenea, armata rusă a stabilit acolo o bază militară.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, preşedintele Volodimir Zelenski a promis să elibereze întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv Crimeea.

sursa: www.ziare.com

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Atleta din Republica Moldova Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, la proba aruncarea ciocanului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării.

Atleta Zalina Marghieva s-a calificat la Jocurile Olimpice de la ParisFoto: Mec.gov.md

Potrivit MEC, sportiva a reușit această performanță în cadrul Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria, unde a înregistrat rezultatul de 75.95 metri și a ocupat locul I. Normativul de calificare la Olimpiada de Vară este de cel puțin 74 de metri.

De asemenea, la competiția din Bulgaria, Zalina Marghieva a doborât și recordul național la această probă, pe care îl deținea tot ea din 2019, cu rezultatul de 74.74 metri.

Pentru Zalina Marghieva va fi a cincea participare consecutivă la Jocurilor Olimpice de Vară, un record pentru atletismul din Republica Moldova.

Participarea sportivei la Turneului Internațional „Dionisopolis” din Bulgaria a fost posibilă cu sprijinul financiar al Ministerului Educației și Cercetării.

Până acum Republica Moldova și-a asigurat 13 cote de participare la Jocurile Olimpice de la Paris.

Foto: Mec.gov.mdgallery images

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean. A alergat cu ea prin Franța

A trăit o experiență unică! Moldoveanul Victor Chetrari a avut onoarea de a purta flacăra olimpică în cadrul turului prin Franța. Soția sa a povestit că Victor a fost prezent la deschiderea din Marsilia și a alergat cu torța specială pe data de 12 mai, în orașul Aix-En-Provence.

Flacăra olimpică, în mâinile unui moldovean: A alergat cu ea prin FranțaFoto: tv8.md

Victor Chetrari a fost selectat drept purtător al flăcării Jocurilor Olimpice de Vară de către un juriu din Paris, în cadrul companiei unde activează, transmite tv8.md

Moldoveanul a fost apreciat pentru entuziasmul său, implicarea activă în promovarea sportului și participarea la diverse competiții sportive, inclusiv Triathlon de Deauville. De asemenea, el este un practicant dedicat al Muay Thai-ului.

Citește mai departe pe tv8.md.

Ce dau de pomană moldovenii și câți bani au cheltuit în acest an pentru Paștele Blajinilor

De Paștele Blajinilor, moldovenii își pomenesc rudele răposate. Tradiționalele pomeni, care includ căni, farfurii şi prosoape, sunt completate cu dulciuri și colaci.

„Dulciuri punem, vesela ceva, nu tare bogate, modest. Știți, eu vreau să vă spun, mi-a venit fiul din Rusia și el împreună cu fiica, ei au cumpărat pentru că eu nu merg. Două mii undeva s-au dus”, spun oamenii, transmite tvn.md. 

Pentru pomenile pe care le dau de sufletul răposaților, moldovenii au cheltuit în jur de 3.000 de lei.

„Colac, dulciuri, veselă trebuie să fie obligatoriu și apă. Asta este după regula bisericească. Așa ne-au învățat părinții și așa noi facem, asta dăm de pomană, dar nu cine știe ce. Dacă sunt foarte multe pomeni, la mulți răposați, se ridică cheltuielile la 2.000 de lei”. 

„Eu mă stărui să cumpăr, de obicei, ceva cu ce se folosește omul. Eu întreb ce îi trebuie cui vreau să dau de pomană, să nu fie bani aruncați în vânt. Cu o mie nici nu te duci la piață. Aici trebuie minim 3.000-4.000, așa”.

„Ceva pentru bucătărie, un ștergar, veselă, albituri, cam așa”. 

Mai mult decât pomana, este importantă rugăciunea pentru cei adormiți.

„Venim în această zi însemnată pentru fiecare dintre noi, de la mic până la mare să le aducem un omagiu și să le facem slujba de pomenire, fie la biserică, fie în cimitire”, spune protoereul Simion, Parohul Bisericii „Sf. Simeon Stîlpnicul”, Briceni. 

Zeci de cazuri de botulism în Europa în urma unor operații pentru pierderea în greutate. Specialiștii trag un semnal de alarmă
Articolul anterior
800.000 de nord-coreeni s-ar fi înrolat voluntar în armată pentru a lupta împotriva SUA
Articolul următor