Familia regală a Marii Britanii, lovită de probleme

Cu Kate Middleton și Regele Charles bolnavi, familia regală britanică pare că își pierde din putere.

Familia regală britanică se află într-o adevărată criză

Kate, în vârstă de 42 de ani, a anunțat vineri că a fost diagnosticată cu cancer și că urmează un tratament de chimioterapie. Charles, în vârstă de 75 de ani, a declarat în februarie că are cancer și că se va retrage temporar din îndatoririle cu caracter public, scrie evz.ro.

Prințul Harry și soția sa, Meghan Markle, nu mai reprezintă interesele familiei regale din 2020.

Cele mai recente anunțuri lasă familia regală într-o situație vulnerabilă. Monarhia este acum redusă la câteva persoane care încă „lucrează”.

Majoritatea au între 70 și 80 de ani, ceea ce înseamnă că sunt mai în vârstă decât vârsta de pensionare de stat din Marea Britanie, care este de 66 de ani.

Kate și Charles se concentrează asupra sănătății lor

Prințul William, în vârstă de 41 de ani, este moștenitorul tronului, dar își reduce din îndatoriri pentru a-și susține soția.

William, Prinț de Wales, este următorul în linia de succesiune la tronul britanic, urmat de copiii săi.

William a continuat în mare parte cu angajamentele regale în timpul absenței lui Kate:

„Alteța Sa Regală va continua să găsească un echilibru între susținerea soției și a familiei sale și menținerea îndatoririlor sale oficiale, așa cum a făcut de la începutul anului”, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Kensington.

Regina Camilla, în vârstă de 76 de ani, a preluat din responsabilități în timpul absenței regelui

Camilla a făcut un pas înainte și și-a asumat o gamă mai mare de îndatoriri regale în timpul absenței regelui.

O sursă apropiată familiei, care a vorbit sub anonimat pentru The Telegraph, a declarat că ea a fost „mândră” să își asume mai multe responsabilități.

Camilla, cunoscută anterior sub numele de Ducesa de Cornwall, a devenit regină atunci când Charles a urcat pe tron la 8 septembrie 2022. Titlul ei a fost schimbat în regină după încoronarea sa în mai 2023.

Prințul Edward, în vârstă de 60 de ani, o sprijină pe Camilla

Edward, în vârstă de 60 de ani, este cel mai tânăr frate al regelui. El a moștenit titlul de Duce de Edinburgh în 2023. Acesta a fost deținut anterior de tatăl său, prințul Philip.

Edward este căsătorit cu Sophie, ducesă de Edinburgh, și au împreună doi copii.

Edward a participat la diverse angajamente publice în luna martie. A făcut o vizită în Uganda în numele Fundației și Asociației The Duke of Edinburgh’s International Award.

Soția lui Edward, Sophie, este membră a familiei regale încă de la nunta lor din 1999

Sophie a lucrat în domeniul relațiilor publice, iar Edward și-a condus propria companie de producție până în 2002. Atunci au anunțat că se vor implica mai mult în familia regală, pentru a o sprijini pe regina Elisabeta a II-a în anul Jubileului de Aur.

Sophie susține 70 de organizații de caritate și organizații, potrivit biografiei sale de pe site-ul regal. Cauzele pe care le susține se concentrează pe bunăstarea copiilor și a tinerilor, și pe egalitatea pentru femei.

Ea a moștenit titlul de Ducesă de Edinburgh atunci când Edward a fost numit duce în 2023.

Prințesa Anne, în vârstă de 73 de ani, este una dintre cele mai ocupate persoane din familia regală

Anne este singura soră a lui Charles. Ea este adesea creditată ca fiind una dintre cele mai muncitoare persoane din familia regală.

În 2023, ea a efectuat 457 angajamente, cele mai multe din familia regală, potrivit The Telegraph.

Deși discretă, Anne a avut un rol cheie după ce mama ei, Elisabeta a II-a, a murit în 2022. Ea a însoțit sicriul în timp ce acesta a călătorit de la Castelul Balmoral la Edinburgh, iar mai târziu la Windsor, Anglia,  pentru înmormântare.

Prințul Richard, în vârstă de 79 de ani, ocupă un rang inferior în linia de succesiune din familia regală

Prințul Richard, Duce de Gloucester, este văr cu Elisabeta a II-a. El este asociat cu 150 de organizații de caritate și fundații, în centrul atenției fiind veteranii și problemele umanitare. De asemenea, el a ținut locul la evenimente recente, inclusiv la slujba de Ziua Commonwealth-ului din martie și la slujba de comemorare a regelui Constantin al Greciei din februarie.

Richard nu figurează pe pagina de succesiune a site-ului regal, care enumeră cei 24 de adulți și copii apropiați de tron.

La fel ca soțul ei, Birgitte, ducesă de Gloucester, în vârstă de 77 de ani, păstrează o prezență scăzută în spațiul public.

Birgitte, Ducesa de Gloucester, 76 de ani, s-a născut în Danemarca și s-a mutat în Marea Britanie pentru a urma cursurile școlii din Cambridge, unde l-a cunoscut pe Prințul Richard. Ei s-au căsătorit pe 8 iulie 1972.

Ea susține peste 60 de organizații din domeniul artelor, armatei, sportului, sănătății și educației.

Prințul Edward, Duce de Kent, în vârstă de 88 de ani, este cel mai în vârstă membru regal în activitate

Prințul Edward a fost văr primar atât cu regina Elisabeta, cât și cu prințul Philip. A devenit cel mai în vârstă membru regal în activitate după ce regina a murit la vârsta de 96 de ani.

Se pare că avea o relație apropiată cu Elisabeta. La Jubileul de Platină al monarhului din 2022, el a fost singurul membru regal care a însoțit-o pe Majestatea Sa în timpul apariției sale.

Munca lui Richard pentru monarhie a început după ce s-a retras din armata britanică în 1976, la vârsta de 41 de ani.

Prințesa Alexandra, în vârstă de 87 de ani, este sora Prințului Edward, Duce de Kent. La momentul nașterii sale, în 1936, ea era a șasea în linia de succesiune la tron. În prezent, ea se află pe locul 57 în linie.

Un autobuz cu 46 de pasageri, implicat într-un grav accident la Căușeni. O persoană a decedat

Un grav accident rutier s-a produs în raionul Căușeni, în seara zilei de 26 aprilie. Un autoturism s-a ciocnit cu un autobuz, care avea la bord 46 de pasageri. În urma coliziunii, o persoană a decedat, iar altele 16 au fost transportate la spital. Informațiile au fost raportate de Pro TV, care face trimitere la datele poliției. 

Accidentul rutier a avut loc între localitățile Grigorievca și Baccealeia, raionul Căușeni.

Potrivit informațiilor, un automobil de model Nissan a ieșit la depășire, fără să se asigure, și s-a ciocnit cu un autobuz. Ulterior, autobuzul a ajuns pe acostament și s-a răsturnat. În autobuz se aflau 46 de angajați ai Muzeului Național de Istorie, care se întorceau dintr-o excursie.

În urma impactului, șoferul Nissan-ului a murit la fața locului. De asemenea, 16 persoane au fost rănite în accident. Acestea au fost transportate la spital de ambulanțe.

Verificați online statutul certificatului medical! Precizările Casei Naționale de Asigurări Sociale

Casa Națională de Asigurări Sociale amintește tuturor cetățenilor despre posibilitatea de a verifica online statutul certificatului medical.

Pentru a utiliza acest serviciu electronic urmează să introduceți în câmpul respectiv seria şi numărul certificatului (după cum se vede din imaginile de mai jos). 

Acest serviciu electronic permite beneficiarului să verifice statutul certificatului de incapacitate temporară de muncă.

Datele din certificatele de incapacitate temporară de muncă pot avea următoarele statute afişate pe ecran:

Mai multe informații utile referitor la indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă puteți găsi AICI.

”Ne înghite pământul!” Încă un oraș, de această dată din România, în alertă din cauza unei străzi care s-a surpat. Craterul s-ar fi extins peste noapte

Situație critică la Slănic Prahova, acolo unde o stradă s-a surpat și a apărut un crater adânc de doi metri. Zeci de localnici au fost evacuați, iar clădirile din împrejurimi sunt în pericol. Specialiștii geologi sunt în zonă și fac permanent măsurători. Până se va veni cu o concluzie, perimetrul de siguranță a fost extins, iar traficul rutier și pietonal este interzis, scrie digi24.ro.

ACTUALIZARE 14:15 La o zi după craterul format în oraș, localnicii au sesizat probleme și la grădinița Nr.1 din Slănic. Părinții au avertizat autoritățile că pereții unității crapă de pe o zi pe alta. Prefectul județului Prahova a trimis un control la grădiniță pentru a vedea dacă situația are legătură cu craterul din oraș. ISU a venit cu un răspuns în legătură cu această situație. „Urmare a sesizărilor primite, o echipă operativă a ISU Prahova s-a deplasat la imobilul cu destinația grădiniță, care se află la o distanță de aproximativ 400 m fața de locația unde s-a produs tasarea terenului, pentru a verifica informațiile conform cărora situația de urgență produsă în data de 25.04.2024 a afectat și unitatea de învățământ. La locul solicitării, pompierii au constatat existența unor crăpături la pereții imobilului, însă, conform reprezentanțiilor grădiniței, acestea existau și s-au accentuat”, a transmis ISU. Potrivit autorităților, în unitatea de învățământ nu se desfășoară activități. „Până la o expertiză de specialitate, nu putem confirma sau infirma că evenimentul produs reprezintă cauza accentuării crăpăturilor deja existente la unitatea de învățământ preșcolar. Totodată, în cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență din data de 25.04.2025, a fost adusă în discuție și locația grădiniței, experții cooptați neputând să formuleze o recomandare în lipsa unor expertize de specialitate. De asemenea, dorim să informăm că măsurile adoptate au fost luate gradual și au caracter preventiv, iar acestea au ca scop protejarea vieții cetățenilor și nu acela de a crea un disconfort. Dorim să mulțumim locuitorilor imobilelor din zona afectată pentru că au dat curs recomandărilor noastre și să-i asigurăm că toate instituțiile implicate în gestionarea acestui eveniment depun toate eforturile pentru ca disconfortul creat să aibă un impact cât mai mic”, se mai arată în comunicatul ISU.

Localnicii spun că trăiesc un coșmar și că se simt permanent în pericol.

O echipă de experți tehnici este prezentă la fața locului și face verificări pentru a stabili cauza producerii surpării și ce riscuri sunt în zonă. Se iau în calcul mai multe variante, inclusiv un lac subteran care să fi dus la această surpare. De asemenea, zona este exploatată de sute de ani și există și varianta ca sub loc să fie o galerie subterană.

O stradă aglomerată din Buriticupu, un oraș din nord-estul Braziliei, a ajuns acum o prăpastie largă cu o adâncime de 80 de metri – o clădire de 20 de etaje ar încăpea în ea. Canioanele formate în urma eroziunii solului avansează cu o viteză îngrijorătoare și distrug mii de case din America Latină și Africa și amenință terenurile agricole fertile din unele părți din China, SUA și Europa, potrivit BBC.

Vreme frumoasă în țară. Temperaturile vor fi din ce în ce mai ridicate
Articolul anterior
Cine ar conduce, de fapt, Rusia? „Putin este în frigider”, spune un politolog rus
Articolul următor