Fatima Djalo, tânăra care a participat la prima ediție „Fabrica de Staruri”, a murit de cancer în SUA

Mulți o țin minte pe Fatima, tânăra care a participat la prima ediție „Fabrica de Staruri” din Republica Moldova, atunci când s-a remarcat drept o tânără semeață, talentată, plină de caracter și viață.

separator
O veste tristă a venit din SUA, tânăra a murit de cancer. În urmă cu 10 ani, la scurt timp după participarea în proiect, Fatima a aflat că suferă de limfom Hodgkin. După ce s-a vindecat, tânăra a absolvit specialitatea Relații Internaționale și s-a mutat în SUA. În 2013, Fatima Djalo s-a căsătorit cu un diplomat american.

Într-un interviu pentru o publicație americană, Fatima a declarat:

„L-am întâlnit pe soțul meu, Alex Johnson, la o conferință privind drepturile omului în Austria în 2012″, spune ea. Era acolo, reprezentând Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova; el era pe post de diplomat american. Printr-o coincidență norocoasă amândoi planificam să trăim în Statele Unite”. „Am făcut tratament pentru limfomul Hodgkin înainte de a mă muta din Moldova și care a recidivat imediat după luna de miere, în 2014. Căutând cei mai buni medici, care să mă trateze atunci, soțul meu a găsit Spitalul Johns Hopkins. Tratamentul a fost un succes. Cu noul diagnostic, o formă rară de cancer cervical, am ales din nou spitalul Johns Hopkins, aproape de casă”.

În raport cu tratarea femeilor cu cancer, Dr. Viswanathan a afirmat: ,,Fatima a avut un tip de cancer care reprezintă doar 1 la sută dintre pacientele cu cancer de col uterin, tratamentul include chirurgie, chimioterapie și radioterapie”.

Cancerul de col uterin s-a dezvoltat, cel mai probabil, pe fondul tratamentului îndelungat imunosupresiv pentru limfom. În luna mai 2018, Fatima s-a angajat ca voluntar în organizația Smith Center for Healing and the Arts din SUA, pentru a-i ajuta la rândul ei pe bolnavii diagnosticați cu cancer. Din nefericire, cancerul cervical a răpus-o, iar aceasta a pierdut lupta cu boala.

,,Cu o tristețe profundă, vă anunțăm despre trecerea în neființă a Fatimei Djalo, după o reapariție a cancerului. Fatima a venit la Smith Center ca participant la program, iar apoi, a luat o poziție cu noi în calitate de coordonator de program. În timp ce s-a aflat la Smith Center, pentru un timp scurt, impactul ei a fost major.

Fatima a avut o dorință incredibilă de viață și mulți dintre voi au venit să conteze pe energia și pe zâmbetul ei larg. Lucrul cu alții, care au fost afectați de cancer, a fost extrem de semnificativ pentru ea. Fatima nu a întâlnit niciodată un străin. În timp ce suntem devastați de această pierdere, ne simțim atât de recunoscători că am avut posibilitatea să fim cu ea. În felul ei, a atins și a schimbat fiecare viață a noastră”, se arată în mesajul postat de Smith Center for Healing and the Arts.Mâine, pe 16 februarie, ora 16.00, la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla” va avea loc o slujbă de pomerine. ,,Cei care ați cunoscut-o, ați îndrăgit-o și pentru care ea mereu va rămâne o minune, va invităm să împărtășim emoțiile triste de adio”, anunță prietenii tinerei.

Dumnezeu s-o odihnească!

Doi magistrați, numiți de CSM în cadrul Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor

CSM a numit doi noi judecători în Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Dumitru Racoviță și Ghenadie Mîra au fost aleși în urma unui concurs încheiat astăzi, scrie tv8.md.

Dumitru Racoviță este judecător la Judecătoria Ungheni, iar Ghenadie Mîra președinte interimar al Curții de Apel Centru, fosta Curte de Apel Chișinău.

În cadrul concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de membru al Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, din rândul judecătorilor, s-au înscris 6 candidați. Trei dintre ei, Stanislav Grosu, de la Judecătoria Bălți, Eugeniu Beșelea, de la Judecătoria Chișinău, și Vitalie Pîslariuc, de la Judecătoria Orhei, au depus cereri de retragere din concurs.

Vladislav Schibin, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, intervievat în ședință, nu a primit susținerea CSM.

Pe 19 decembrie, Adunarea Generală a Judecătorilor i-a ales în acest colegiu pe Ion Talpa – președintele Curții de Apel Nord, Petru Păun – judecător de la Judecătoria Chișinău și Adrian Cerbu – judecător al Judecătoriei Criuleni.

CSM mai urmează să selecteze 4 reprezentanți ai societății civile în acest colegiu.

Precizare importantă de la șeful „Moldovagaz” cu privire la achizițiile de gaze

SA Moldovagaz a contractat volumele necesare de gaze naturale, care vor asigura integral pînă la sfîrșitul lunii martie 2025 consumul malului drept al Nistrului, inclusiv al întreprinderilor din complexul energetic, al agenților economici și organizațiilor bugetare, scrie noi.md.

Despre acest lucru a declarat președintele interimar al Consiliului SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, menționînd că a făcut această precizare ca urmare a numeroaselor solicitări. Anterior, el a spus că Moldovagaz SA a luat act de decizia Gazprom de a limita, începînd cu 1 ianuarie 2025, ora locală 7.00, furnizarea gazelor naturale către Moldova pînă la un volum de 0 metri cubi pe zi. Vadim Ceban a declarat că, începînd cu decembrie 2022, toate gazele naturale furnizate de Gazprom în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi au fost redirecționate de Moldovagaz SA către regiunea transnistreană a Moldovei. În același timp, gazele naturale pentru consumatorii din dreapta Nistrului au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene. „Moldovagaz SA a contractat volumele necesare de gaze, care vor acoperi integral tot consumul malului drept pînă la sfîrșitul lunii martie 2025”, a subliniat atunci șeful Moldovagaz.

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului pentru a depăși criza din regiune provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia

Liderii de la Tiraspol refuză ajutorul propus de autoritățile de la Chișinău pentru a depăși criza din regiunea transnistreană, provocată de sistarea livrării gazelor din Rusia. Despre aceasta a anunțat președintele Maia Sandu, într-un video publicat după întrevederea de dimineață cu prim-ministrul Dorin Recean, vicepremierul pentru reintegrare Oleg Serebrian și șeful Legislativului, Igor Grosu, transmite IPN.

„Guvernul și partenerii externi au propus ajutor umanitar: alimente, medicamente, combustibil, generatoare, transportarea bolnavilor de pe malul stâng pe cel drept. Dar regimul de la Tiraspol a refuzat toate aceste ajutoare”, a comunicat Maia Sandu.

Potrivit președintelui Republicii Moldova, lucrurile sunt mai complicate pentru malul stâng, în această perioadă de criză energetică. „Vom vedea cum se vor desfășura lucrurile, dar autoritățile de la Chișinău fac totul ca să ușureze situația cetățenilor din regiunea transnistreană”, a promis șeful statului, Maia Sandu.

O femeie a adus pe lume trei copii, ea însăși provenind dintr-o tripletă de surori
Articolul anterior
Gloria Gorceag, despre colega ei de la ,,Fabrica de Staruri” răpusă de cancer: ,,Am vorbit cu o săptămână în urmă”
Articolul următor