Femeia care și-a rupt pașaportul și a ales închisoarea din Belarus în locul exilului este dată dispărută. Cine este Maria Kolesnikova

A trecut mai bine de un an de când rudele și prietenii nu au mai auzit nimic despre Maria Kolesnikova. Activista din Belarus este una dintre cei 1.416 deținuți politici aflați în spatele gratiilor în această țară.

„Ultima scrisoare de la Maria a fost primită pe 14 februarie 2023. De atunci, adică de exact un an, nu am primit nicio informație despre ea”, a spus sora ei, săptămâna trecută, potrivit The Guardian și Digi24.

Maria Kolesnikova a fost arestată în septembrie 2020 și de un an nu se mai știe nimic de ea FOTO: Profimedia Images

Kolesnikova, o activistă pro-democrație și fostă flautistă, care a fost apropiată de candidatul opoziției la președinție Viktar Babaryka, a fost arestată în septembrie 2020, după ce s-a alăturat unui triumvirat feminin care conducea opoziția față de liderul belarus, Alexander Lukașenko. Ea a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru „extremism” și alte acuzații. În februarie 2022, avocații ei au pierdut contactul cu ea, iar ea a încetat să mai scrie scrisori, fiind doar unul dintre activiștii politici de seamă care au dispărut în închisorile din Belarus.

Moartea în închisoare a liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi de săptămâna trecută va spori frica familiilor deținuților politici nu numai în Rusia lui Vladimir Putin, ci și în Belarus, care este cel mai vocal aliat al Moscovei dintre statele ex-sovietice.

Într-un interviu de anul trecut, sora Mariei Kolesnikova, Tatsiana Khomich, a spus că ea crede că Maria a fost plasată în izolare, într-o colonie penală, unde îi este interzis să comunice și nu are acces la nicio formă de comunicare cu exteriorul.

„Acestea sunt condițiile în care sunt ținuți cei mai cunoscuți prizonieri politici din Belarus”, a spus ea, referindu-se la contracandidații lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, cum ar fi Syarhey Tsikhanouski și Barbaryka, dar și la oameni cunoscuți care i-au susținut pe aceștia și militanți vocali pentru drepturile omului.

„Bineînțeles, este foarte dificil să fii în această situație și este trist să-i vezi pe alții care au rude în spatele gratiilor”, a spus Khomich, care este co-fondatoare a organizației FreeBelarusPrisoners. „Atmosfera din Belarus este extrem de încărcată. Dar oamenii încearcă să se susțină unii pe alții pentru că nu avem altă opțiune. Nu avem de ales.”

Kolesnikova era stabilită în Stuttgart, unde avea o carieră muzicală, însă a ajutat la înființarea de organizații culturale în Belarus, inclusiv una de artă pentru tineret – OK16, care a fost închisă de guvern în 2021. „Chiar dacă a trăit 12 ani în Germania, ea a menținut o legătură foarte puternică cu Belarus… A vrut să aducă lucrurile pe care le-a văzut în Germania în Belarus”, a spus sora ei.

Maria Kolesnikova a intrat în politică datorită legăturii pe care o avea cu Babaryka, bancher și o persoană publică care a încercat să fie contracandidatul lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din 2020, dar a fost arestat și condamnat la 14 ani de închisoare pentru luare de mită și evaziune fiscală, acuzații despre care se spune că sunt motivate politic. La acea vreme, Kolesnikova era managerul lui de campanie, iar ea a fost ulterior reținută după protestele publice izbucnite din cauza fraudării alegerilor.

Când autoritățile din Belarus au încercat să o expulzeze din țară, ea a refuzat să plece în exil și și-a rupt pașaportul, alegând astfel să meargă în închisoare.

„Nu am încercat niciodată să o convingem să renunțe”, a spus sora Mariei. Când Babaryka și fiul său Eduard au fost arestați în timpul campaniei, ea a ales să rămână în țară și să devină unul dintre liderii opoziției pro-democrație. „A spus: „Prietenii și colegii mei sunt după gratii. Nu-i pot abandona””, a mai povestit Khomich.

Viktoriia Vitrenko, solistă și dirijoare care a co-fondat Inițiativa InterAkt, a cunoscut-o pe Kolesnikova la un recital susținut la Stuttgart, oraș în care ambele femei locuiau în 2017. În ciuda legăturilor strânse pe care Kolesnikova le avea aici, ea „nu a pierdut niciodată contactul cu Belarus”, a spus Vitrenko. În martie 2020, Vitrenko a observat o schimbare pe măsură ce Kolesnikova era tot mai implicată în politică și a devenit mult mai atentă la ceea ce vorbea telefon, iar în final i-a spus că nu este în siguranță să vorbească despre viața ei.

Maria era conștientă cu privire la riscurile la care se expunea alăturându-se opoziției din Belarus, a spus prietena ei și înțelegea pericolele pe care le implica munca ei.

„Îmi amintesc că am întrebat-o: „Ești 100% sigură de ceea ce faci?””, a spus Viktoriia. „Este o diferență uriașă între a fi în Germania și a fi în Belarus. Și ea a spus că este 100% sigură și că știa care ar putea fi rezultatul.”

În închisoare, Kolesnikova a avut probleme de sănătate din cauza unui tratament greșit și a fost internată în spital în noiembrie 2022, unde a fost operată de ulcer perforat.

În ultima ei scrisoare, ea le-a transmis membrilor familiei ei să aibă grijă de ei. Întotdeauna își încheia scrisorile astfel: „Totul va fi OK”.

Sora ei este îngrijorată și spune că situația cu Maria și cu Belarusul, în general, nu se va schimba fără sprijinul țărilor europene.

Turismul din Grecia se schimbă radical! În plin sezon estival, autoritățile introduc noi reguli pe plaje

În plin sezon estival, autoritățile din Grecia introduc noi reguli pe plaje. Supraaglomerarea nu mai este deloc tolerată, așa că turiștii români care se pregătesc să plece în vacanță pe insulele grecești trebuie să se informeze și să știe ce au de făcut, scrie evz.ro.

Cea mai vizitată țară de pe glob în perioada verii, Grecia, introduce reguli de ultimă oră împotriva supraaglomerării de pe plaje. Autoritățile nu mai sunt deloc tolerante și dau amenzi uriașe.

Concret, turiștii care ajung de acum încolo pe plajele însorite din Grecia trebuie să știe că nu mai pot închiria umbrele și șezlonguri oricum și de la oricine. Astfel de persoane sunt atent monitorizate și dacă nu au la vedere informațiile privind obiectele destinate închirierii și numărul acestora se aleg cu amenzi foarte mari.

Noile reguli sunt clare. Doar 30 la sută din suprafața cu nisip poate fi ocupată de scaunele pliabile, restul fiind destinat celor care preferă să stea pe prosoape.

Turiștii care observă că legea este încălcată, iar plaja este aglomerată cu șezlonguri pot raporta abuzul printr-o aplicație conectată la serverele Ministerul Finanțelor din Grecia.

Șezlongurile trebuie să fie amplasate la cel puțin 4 metri de țărm.

Căprioare eliberate din captivitate! Doi pui, găsiți într-o gospodărie din Nisporeni

Inspecția pentru Protecția Mediului Nisporeni a primit un apel telefonic, precum, că un locuitor al s. Odobești, r-nul Nisporeni, ține în captivitate două căprioare. Inspectorii au mers la fața locului, ei au ridicat  căprioarele și le-au transmis Ocolului Silvic Grozești. După un control veterinar căprioarele au fost eliberate în habitatul lor natural, informează unica.md cu referire la un comunicat al Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Persoana vinovată de săvârșirea contravenției a fost citată la sediul IPM Nisporeni pentru a fi sancționată conform prevederilor  legislației de mediu. 

Inspectoratul pentru Protecția Mediului își exprimă recunoștința față de cetățeanul care a alertat inspectorii de mediu și îndeamnă toți locuitorii să urmeze acest exemplu, contribuind activ la protejarea și conservarea faunei.

O fetiță de 11 ani și tatăl ei au murit după ce au fost loviţi de fulger pe munte

Un tată şi fiica sa în vârstă de 11 ani au murit după ce au fost loviţi de fulger în Munţii Balcani din Bulgaria, informează DPA citat de stirileprotv.ro.

Bărbatul şi cei doi copii ai lui se aflau în drumeţie în apropiere de vârful Kupena, care are înălţimea de 2.169 metri, a relatat luni televiziunea de stat BNT.

Fiul acestuia, în vârstă de 13 ani, a fost salvat de un elicopter militar după ce băiatul a alertat serviciile de urgenţă în urma fulgerului.

Potrivit relatării, bărbatul decedat, în vârstă de 47 de ani, era un alpinist experimentat. Cu toate acestea, el a întreprins acea drumeţie montană în condiţii meteorologice nefavorabile, au precizat serviciile de urgenţă. 

Disidenta rusă Evgenia Kara-Murza: Sunt mii de oameni care au ajuns în spatele gratiilor pentru că au spus deschis ,,Nu”
Articolul anterior
Maia Sandu, la lansarea Institutului Național pentru Educație și Leadearship: ,,Calitatea în educație produce oameni de calitate”
Articolul următor