Femeia cu tocuri roșii din prima linie a luptei contra trupelor Rusiei: ”Nu voi renunța niciodată la tocurile mele pentru nimic in lume”

Associated Press a dat publicitatii, marti, un reportaj despre o femeie medic care merge cu curaj in linia intai din Ucraina pentru a livra provizii medicale si alte produse strict necesare. Agentia scoate in evidenta ca medicul nu uita sa fie si cocheta in mijlocul infernului..

In toata regiunea Donetk, aproape de liniile de front ale razboiului Rusiei in Ucraina, Nataliia Voronkova apare pe linia frontului si la spitalele ucrainene purtand tocuri inalte. Un coleg i-a cumparat pantofi de alergare, dar Voronkova i-a dat de pomana.

Nici casca si vesta de protectie nu fac parte din uniforma ei, in timp ce distribuie truse de prim-ajutor si alte echipamente soldatilor si paramedicilor ucraineni. Ea este un civil, fondatoarea unei organizatii medicale non-profit, iar faptul ca arata ca atare este un lucru pe care nimeni nu i-l poate lua, chiar si intr-o zona de lupta.

„Sunt eu insami si nu voi renunta niciodata la tocurile mele pentru nimic in lume”, a declarat Voronkova despre sandalele rosii cu barete, pantofii cu toc bej si alte incaltari eleganta pe care le asorteaza de obicei cu fuste ample si rochii midi in timp ce isi face rondul periculos la bazele militare secrete si la unitatile medicale mobile.

Fost consilier al Ministerului ucrainean al Apararii, cu diplome de absolvire in domeniul bancar si financiar, ea este o imagine familiara pentru ofiterii si trupele din estul Ucrainei. Timp de opt ani, dupa ce Moscova a confiscat peninsula ucraineana Crimeea in 2014, Voronkova si-a dedicat viata furnizarii de pregatire medicala tactica si echipamente pentru fortele ucrainene care lupta impotriva separatistilor pro-rusi.

Invazia Rusiei in Ucraina de la sfarsitul lunii februarie a creat o nevoie exponentiala mai mare pentru organizatia ei, Volunteers Hundred Dobrovolia, si noi provocari.

Lucrand pe cont propriu, Voronkova si asistentul ei, Yevhen Veselov, conduc o duba plina cu provizii donate – de la ochelari de vedere pe timp de noapte si produse de baza pentru campul de lupta, cum ar fi turnichete si capsatoare medicale, pana la echipamente de ultima ora necesare pentru operatii pe creier – trecand rapid prin punctele de control, fara a tine cont de starea de asediu. Militarii o recunosc pe Voronkova si, cu o singura privire, ii lasa sa treaca.

Mirosul tigarilor sale dulci de cirese umple aerul atunci cand coboara din furgoneta pentru a fuma una cu unghiile sale rosii si manichiurate. Desi coordoneaza 20 de persoane si locuieste in Kiev, Voronkova se afla in estul Ucrainei de cand rusii si-au concentrat atentia acolo in aprilie si insista sa livreze ea insasi trusele de prim ajutor pe linia frontului.

„O femeie este ca gatul capului. Ea misca totul”, a spus ea.

Voronkova a crescut iubind medicina, dar familia ei nu a vrut ca ea sa o urmeze. Ei erau bancheri si credeau ca ar trebui sa urmeze aceeasi cale profesionala. Conflictul separatist care a inceput in 2014 a convins-o sa studieze medicina de lupta si, in cele din urma, a primit certificarea ca instructor.

Din 2015 si pana la invadarea Ucrainei de catre Rusia, Ministerul ucrainean al Apararii a insarcinat-o cu gasirea de solutii la problemele intampinate de unitatile armatei din Donbas. Acum, ea isi foloseste propriile tehnici de predare pentru a ajuta unitatile sa se protejeze pe ele insele si pe camarazii lor in lupta.

„Inca ii amintesc mamei mele ca, atunci cand eram in clasa a X-a, aveam o cutie plina de pastile (fara prescriptie medicala) si toti prietenii mei de la scoala stiau ca am medicamente pentru orice”, a spus ea. „Din pacate, nu mi-am putut urma visul. Dar astazi il pun in aplicare prin acordarea de ajutor.”

Legea martiala a ingrosat randurile aparatorilor Ucrainei, dar multe dintre persoanele care s-au alaturat armatei in timpul razboiului care intra in cea de-a sasea luna nu au experienta de lupta sau proviziile de care au nevoie.

„Ma simt ca in 2014. Avem nevoie de truse de prim-ajutor si de uniforme pentru apararea teritoriala. S-a creat cu greu un buget pentru ele. Prin urmare, au nevoie de sprijin din partea voluntarilor”, spune Voronkova.

In timp ce aducea cutii cu bisturie, dispozitive de electrocoagulare, catetere de urgenta si alte provizii la un spital din orasul Kurakhove, vuietul rachetelor lansate si al bombardamentelor nu a facut-o sa tresara.

In cursul ei de medicina tactica, Voronkova comanda o sala plina de soldati, paramedici si tehnicieni de varste diferite. Ea le capteaza atentia cu vocea ei puternica, umorul si experienta. Sirenele de raid aerian au rasunat in timp ce preda, dar si-a continuat lectia intr-un adapost antiaerian subteran.

sursa: www.aktual.ro

Cum vor funcționa grupele cu program prelungit în școlile din Capitală, în semestrul II

Primăria Municipiului Chișinău informează că activitatea grupelor cu program prelungit, cu finanțare din bugetul municipal, în instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiu va fi asigurată și în semestrul II al anului de studii 2024-2025, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Aceste grupe vor funcționa în limita surselor bugetare disponibile, conform prevederilor legislației în vigoare.În semestrul I, peste 30 000 de elevi din 113 instituții de învățământ au beneficiat de acest program, iar continuarea lui vine în sprijinul părinților și elevilor.Amintim că, orice plăți din partea părinților, formale sau informale, pentru funcționarea grupelor cu program prelungit sunt interzise. 

Tânără „kamikaze” cu o trotinetă electrică pe o stradă din Chișinău: A fost la un pas de a ajunge sub roțile mașinilor

O tânără a fost la un pas de a fi strivit sub roțile automobileleor, după ce a efectuat o manevră în plin trafic rutier și s-a prăbușit pe carosabil. Momentul a fost urprins de o cameră de bord a unui automobil implicat în trafic, scrie pulsmedia.md.

 Din imaginile surprinse de camera de bord se vede că aceasta se deplasa neregulamentar și haotic printre mașini, iar când ar fi încercat să efectueze o manevră de virare la dreapta, prin fața unui automobil, și-a pierdut echilibrul și a căzut pe carosabil.

Ulterior s-a ridicat și s-a deplasa pe banda destinată transportului public, pe unde au dreptul să se deplaseze conducătorii de trotinete electrice și biciclete, dar și să fie exhipați corespunzător.

În conformitate cu noile modificări ale Regulamentului Ciruclației Rutiere, celor care se deplasează cu trotinetele și biciclete le ESTE INTERZIS SĂ:

circule pe partea carosabilă drumului, în cazul în care în direcţia de deplasare există o pistă pentru biciclişti; 

📌să se ţină cu mâna de un vehicul în mers;

📌să transporte persoane, indiferent de vârstă.

📌să circule pe trotuare, în zonele pietonale, pe aleile din parcuri şi prin grădinile publice (cu excepţia copiilor care se deplasează pe biciclete sub supravegherea celor adulţi);

📌să execute manevra de virare la stânga sau de întoarcere pe drumurile care au mai mult de o bandă pe sens;

📌să conducă trotineta electrică fiind în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau a altor substanțe contraindicate;

📌să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni în timp ce se află pe vehicul.

Aceștia SUNT OBLIGAȚI să:

📌1) Conducă pe drumurile publice trotinete electrice persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani.

📌2) Trotinetele electrice circulă doar pe pistele special amenajate (benzile, pistele pentru bicicliști), iar în cazurile în care acestea nu există, circulația lor este permisă numai pe sectoare de drum, cu respectarea cumulativă a următoarelor cerințe:

a) persoana care conduce a împlinit vârsta de 16 ani;

b) viteza maximă admisă pe tronsonul respectiv de drum este de 50 km/h.

📌3) Conducătorii de trotinete electrice, trebuie să circule pe drumul public numai într-un singur rând, menținând în timpul deplasării, în raport cu marginea din dreapta a părții carosabile, un interval nu mai mare de 1 m, fiind îmbrăcați pe timp de noapte, în condiții de vizibilitate redusă, fie cu vestă de protecție reflectorizantă, fie cu îmbrăcăminte cu elemente reflectorizante. 

📌4) Atunci când este amenajată banda rezervată bicicliștilor, delimitată de partea carosabilă prin marcajul 1.2 și semnalizată cu indicatorul 5.42.3, conducătorii de trotinete electrice vor circula doar pe această bandă. 

Deplasarea pe banda, pista pentru bicicliști trebuie să se efectueze doar pe partea dreaptă, în sensul de mers. 

📌5) Conducătorilor de biciclete, trotinete, biciclete și trotinete electrice, ciclomotoare li se interzice să circule pe drumurile publice cu sens unic contra sensului de circulație a autovehiculelor.

Se scumpesc și creditele în Moldova: Explicațiile BNM

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis astăzi, 10 ianuarie 2025, majorarea ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, stabilind-o la 5,60% anual, scrie voceabasarabiei.md.

BNM menționează că decizia a fost luată în urma unei analize a informațiilor macroeconomice recente, care au evidențiat presiunile inflaționiste generate de creșterea tarifelor interne la gaz, energie termică și electrică, în special în lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025.În urma acestei măsuri, au fost stabilite și noi rate de dobândă pentru diferite operațiuni financiare:a) la creditele overnight, la nivelul de 7,60 la sută anual;b) la operațiunile repo, la nivelul de 5,85 la sută anual;c) la depozitele overnight, la nivelul de 3,60 la sută anual.

BNM subliniază că ajustarea ratei de bază este destinată să temperaze efectele inflaționiste generate de majorarea tarifelor reglementate și să ancoreze așteptările inflaționiste, având ca scop aducerea ratei anuale a inflației în coridorul de variație de la ținta inflației de 5% anual într-un termen rezonabil.

Locuri de poveste! Șapte insule din Grecia considerate mai grozave decât Santorini. Locul ideal pentru îndrăgostiți
Articolul anterior
Cum să faci dragoste ca el să nu te mai uite niciodată. Tot ce trebuie să ştii
Articolul următor