Fermierii amenință din nou cu proteste: Sute de mii de tone de floarea soarelui urmează să fie importate din Ucraina. ”Cerem urgent să fie interzis”

Asociația Forța Fermierilor cere să fie interzis urgent importul de floarea soarelui în Republica Moldova, cel puțin până pe data de 31 decembrie 2023, după ce prețul acestei culturi s-a prăbușit până sub doi lei per kilogram, cu mai bine de trei lei mai puțin față de prețul la bursele internaționale. „În caz contrar, protestele fermierilor sunt inevitabile”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții Asociației, scrie unimedia.info.

„Asociația Forța Fermierilor a avut ieri, 18 septembrie, o ședință de lucru sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu mai mulți traderi din piața cerealelor și oleaginoaselor. Subiectul discuțiilor au fost prețurile la floarea soarelui, care în ultima săptămâna s-au prăbușit vertiginos cu aproximativ 2 lei per kg și sunt mai mici cu peste 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale.

În prezent, fermierii sunt impuși să comercializeze floarea soarelui mult sub prețul de cost. Se repetă scenariul cu grâu și orz, agravat prin faptul că la sudul țării din cauza secetei de vară recolta culturilor de grupa a doua s-a diminuat semnificativ. În acest context, dat fiind faptul că Guvernul nu acceptă introducerea moratoriului la plata datoriilor agricultorilor și așa și nu a accesat fonduri europene pentru compensații, falimentul fermierilor micro, mici și mijlocii este foarte aproape”, se arată în comunicat.

„În urma discuțiilor, reprezentanții Asociației au constatat unele lucruri grave în privința importurilor floarei soarelui din Ucraina. Înainte ședinței noi am primit informația din mai multe surse că, fabrica de producere a uleiului vegetal din Bălți, controlată de grupul Trans Oil, deja a importat din Ucraina 9 vagoane de materia primă și se așteaptă în zilele următoare încă 30 de vagoane. Mai mult ca atât, am fost informați că întreprinderea a încheiat un contract pentru importul floarei soarelui în cantități de sute mii de tone, care urmează să fie importate în Moldova pănă la finele anului 2023. Reprezentanții companiei Trans Oil, care au participat la ședință și s-au comportat foarte arogant, nu au infirmat informația respectivă.

Imediat după întâlnirea de la Minister, Forța Fermierilor a primit informația verbală de la Serviciul Vamal că probabil în luna septembrie Trans Oil va importa pentru fabrica de la Bălți aproximativ 15-20 mii tone de floare soarelui”, menționează fermierii.

„În acest context, ținând cont de promisiunile anterioare ale prim- ministrului, Asociația Forța Fermierilor cere urgent să fie interzis importul floarei soarelui în Republica Moldova, cel puțin până la data de 31 decembrie 2023. În caz contrar, protestele fermierilor sunt inevitabile”, au conchis responsabilii Asociației.

Săptămâna trecută, în unele regiuni ale țării, prețul la floarea soarelui a scăzut până la 5,5 lei per kg, pe când prețul bursier din Europa, la moment, ajunge la echivalentul a aproximativ 8,5 lei. Cifrele au fost prezentate de fondatorul Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari. „Traderii le promit, neoficial, fermierilor că în scurt timp vor coborî cifrele de achiziții sub 5 lei”, scrie fostul vicepreședinte al Parlamentului.

Parlamentul European pregătește o rezoluție cu privire la parcursul european al R. Moldova
Articolul anterior
Maia Sandu, decorată la New York, cu premiul „Freedom Fighter” 2023
Articolul următor