Festivalul ,,DeVin&DeGust”: ce trebuie să știi despre vinurile produse în regiunea cu indicație geografică protejată „Valul lui Traian”?

Festivalul ,,DeVin&DeGust” te invită să descoperi aroma vinului bun și secretele asocierii cu bucatele tradiționale, în cadrul eveniment inedit, desfășurat pe 26 august, la Complexul Etno-Cultural Vatra. IGP „Valul lui Traian” este una dintre cele patru regiuni vitivinicole care vor fi prezentate la primul festival al deliciilor oeno-gastronomice din regiunile cu Indicație Geografică Protejată ale Moldovei. Ce trebuie să știi despre vinurile produse în regiunea cu indicație geografică protejată „Valul lui Traian”?

separator
valul-traian

Aria cu indicaţie geografică protejată (IGP) „Valul lui Traian” cuprinde raioanele Leova, Cantemir, Cahul, Comrat, Ceadîr-Lunga, Taraclia şi Vulcăneşti. Plantaţiile viticole se intind în sudul țării pe o suprafaţă de aproape  43.000 ha, dar se extind anual odată cu sporirea credibilităţii sistemului de IGP în faţa producătorilor, dar şi a consumatorilor.

Denumirea arealului geografic a fost inspirată de prezenţa pe acest teritoriu a celui mai mare şi mai vechi monument istoric – Valul lui Traian, o fortificaţie din perioada antică târzie despre care unii specialişti spun că reprezintă un punct de demarcare dintre romani şi lumea „barbară” sau rămăşiţe ale construcţiilor defensive din epoca împăratului Traian. Valul lui Traian a fost atestat documentar în 1489.

Arealul geografic delimitat „Valul lui Traian” este leagănul vinurilor licoroase în Moldova, cum ar fi Ciumai, Trifeşti, Borceag, Slobozia Mare.

Mediul de cultură al IGP „Valul lui Traian”

Calitatea, reputaţia şi caracteristicile organoleptice distinctive ale vinurilor IGP „Valul lui Traian” sunt favorizate de factori naturali şi umani (sol, climă, pedologie, soi, tradiţii, know how etc) care asigură unui vin tipicitate (faptul de a fi unic și irepetabil). Totalitatea acestor elemente distincte se numește terroir.

Arealul geografic delimitat „Valul lui Traian” este compus din 3 microzone:

Colinele Tigheciului – relief puternic fragmentat, altitudinea maximă 300 m, soluri cenuşii molice şi cernoziomuri levigate.

Câmpia Bugeacului – relief format din văi şi ravene, râuri cu debit mic, predomină cernoziomurile tipice cu un conţinut moderat de humus şi cernoziomurile carbonatice. În luncile râurilor sânt prezente solurile saline.

Terasele Prutului – relief reprezentat, în cea mai mare parte, de terase cu altitudini de 200-220 m. Solurile sunt cenuşii molice şi cernoziomuri levigate.

Soluri bine aerate, dar uşoare, cu productivitate limitată, care asigură calitate şi maturitate strugurilor la recoltare.

Clima specifică oferă insolaţie importantă, cu temperaturi înalte, dar temperate de prezenţa Mării Negre în apropiere, dar şi de masivele de pădure ale Dealului Tigheciului.

Calitatea excepţională a strugurilor şi a vinurilor este asigurată de capitalul uman din regiune care îmbină armonios tradiţiile şi utilizarea raţională a noilor tehnologii de producere a vinurilor.

Soiurile cele mai frecvente

Vinurile IGP „Valul lui Train” se obțin din:

soiuri cu bobul negru: Cabernet Sauvignon, Merlot, Saperavi, Feteasca Neagră şi Pinot Noir.

soiuri cu bobul alb: Chardonnay, Sauvignon, Muscat Ottonel, Aligote şi Feteasca Regală.

Vinurile roşii reprezintă 60% din volumul de producere, ponderea vinurilor albe şi rosé este de 35% şi, respective, de 5%. Una din principalele caracteristici este folosirea în cupaje a soiurilor locale, precum Feteasca Albă şi Feteasca Regală, care conferă produsului final note tipice fructuoase, florale şi gust proaspăt şi vioi.

Simte diferența!

Aprecierea calității cu ajutorul văzului, mirosului și gustului a vinurilor IGP „Valul lui Train” se face în felul următor:

Vinurile roşii: culoare de o intensitate mai mare decât în alte areale care variază de la roşu-rodie până la roşu-vişiniu şi arome fructuoase şi condimentate. Gust bogat ca urmare a extractivităţii înalte.

Vinurile albe: fine şi vioaie, cu un buchet complex şi elegant, cu note de fructe proaspete. Gust savuros şi echilibrat.

Vinurile rosé: culoare roz-pal cu reflexe ale culorii de zmeură şi petalelor de măcieş. Buchet marcat de arome de fructe proaspete pe un fundal mineral. Gust moale, fructuos, proaspăt şi răcoros.

Vinurile spumante:  culoare aurie, roz pal şi roşu rubiniu. Buchet extrem de fructuos şi floral. Gust rotund. Efervescenţa caracteristică – spumare abundentă şi perlare îndelungată.

Vinurile licoroase: culoare aurie, care prin maturare devine chihlimbarie (în cazul vinurilor albe) şi rubinie-rodie (pentru vinurile roşii). Buchet bogat şi complex, cu note florale şi de fructe stafidite în primii ani de învechire, care cu maturarea mai intensă se completează cu nuanţe de caramelă, nuci prăjite, ciocolată şi condimente dulci. Gust onctuos, uşor arzător, corpolent şi armonios.

Aspecte istorice:

Monumentul istoric Valul lui Traian este format din două ramificaţii: „de jos” şi „de sus”. Valul lui Traian de jos are o lungime de aproape 126 km şi se întinde între satul Vadul lui Isac până la oraşul Tatarbunar, pe teritoriul Ucrainei. Valul lui Traian de sus are o lungime de 138 km şi se întinde între oraşul Leova (vest) şi satul Copanca (est). Înălţimea valului nu depăşeşte 1.5-4 metri.

Vino la festivalul „DeVin&DeGust” și savurează licorile Moldovei!

Pe 26 august 2017, ești așteptat să „călătorești” imaginar și gustativ în fiecare regiune IGP la festivalul „DeVin&DeGust”, care va avea loc la Complexul Etno-Cultural VATRA (șos. Chișinău-Ungheni, km 32).

Evenimentul oferă posibilitatea unică de a descoperi vinurile de calitate cu IGP, dar și potențialul vitivinicol, gastronomic, turistic și cultural caracteristice regiunilor IGP.KV_RO-1024x597

Festivalul „DeVin&DeGust” este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Uniunile Viti-Vinicole cu  IGP „Codru”, „Ștefan Vodă” , „Valul lui Traian” și Asociația Producătorilor de Brandy și Divin, cu suportul Proiectului USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM), a  Proiectului de Competivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Sudiei și cu susținerea partenerilor: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Scopul evenimentului este de a pune în valoare potențialul oeno-gastronomic al regiunilor cu Indicație Geografică Protejată, sporind notorietatea brandului de țară Vinul Moldovei și a vinurilor de calitate cu IGP.

Tânără moldoveancă de 24 de ani a fost ucisă de un tren în Spania

O cetățeancă a R.Moldova a murit, după ce a fost lovită de un tren. Tragedia ar fi avut loc la data de 6 ianuarie curent, în jurul orei 18:00, în orașul Alicante Spania, scrie pulsmedia.md.

Preliminar, oamenii legii au stabilit că victima este o moldoveancă de 24 de ani. Cauza accidentului este, deocamdată, necunoscută, însă se presupune că tragedia s-a produs din cauza neatenției victimei.

Presa spaniolă scrie  că pe această porțiune de cale ferată au fost înregistrate mai multe accidente cu deces. Printre victime se numără pescari, turiști și simpli pietoni.

Detenție pe viață pentru Gheorghe Cotorobai, bărbatul care a omorât-o cu cruzime pe Ana-Maria, tânăra din Orhei care era gravidă în luna a șasea

Judecătoria Orhei l-a condamnat, joi după-amiază, pe Gheorghe Cotorobai la detenție pe viață pentru omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani însărcinată în șase luni, în aprilie 2024. Sentința a fost pronunțată acum câteva minute, scrie tvrmoldova.md.

Bărbatul pledează nevinovat. El a spus că nu a cunoscut-o pe Ana-Maria și că în mașina sa era o altă persoană.

„Nici pe dânsa, nici pe prietenul ei, nici pe mama ei. Nu am avut de-a face cu dânsa. Nu o știu, nu am știut despre existența ei. În cadrul procesului penal s-au făcut multe falsificări. S-a vorbit despre încălțămintea nr. 44, eu port nr. 46. Semnătura de pe colet, ce s-a ridicat de la mine din gospodărie, nu este a mea”, a spus el. 

Omorul Anei-Maria, tânăra de 19 ani din Orhei, însărcinată în şase luni, a îngrozit o ţară întreagă. 

Potrivit procurorilor, pe 12 aprilie 2024, tânăra a urcat într-o maşină de ocazie la volanul căreia se afla Gheorghe Cotorobai. După ce a urcat în autoturism, fata a dispărut fără urmă. Ea fost căutată timp de o săptămână de sute de poliţişti, vânători şi voluntari.

După opt zile de căutări, tânăra a fost găsită fără suflare într-o pădure din raionul Teleneşti, în apropierea casei învinuitului Gheorghe Cotorobai. 

Bărbatul este un fost angajat al Administraţiei Penitenciarelor. El a fost eliberat din funcţie după ce o comisie medicală a decis că nu este apt pentru lucru. 

Doi părinți din Ocnița au vrut să-și lase copiii fără banii de la colindat pentru a achita facturile. Fiind beat tatăl și-a rănit fiul cu un cuțit

Un copil a avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce a fost rănit cu un cuțit de către tatăl său care ar fi vrut să-l lase fără banii adunați din colindat. Cazula avut loc în după-amiaza zilei de ieri, 8 ianuarie, în jurul orei 15:25, în orașul Ocnița, scrie pulsmedia.md.

Astfel, doi părinți ar fi insistat ca copiii acestora, un băiat de 16 ani și o fată de 13 ani, să le dea banii adunați din colindat, pentru a contribui la achitarea facturillor pentru serviciile comunale.

Băiatul ar fi refuzat să le dea banii, iar tatăl acestuia, un individ în vârstă de 47 de ani l-a amenințat și l-a dat afară din casă. Adolescentul ar fi luate telefonul și a vrut să sesizeze poliția despre acest caz, însă tatăl său înarmat cu un cuțit s-a năpustit asupra acestuia și l-a rănit cu cuțitul la mână în timp ce încerca să-l deposedeze de telefon.

La fața locului a fost solicitată intervenția unei ambulanțe, care a stabilit că minorul are o plagă nepenetrantă la mână și i s-a acordat ajutorul medical.

Medicii au alertat poliția despre acest caz. Ambii părinți au fost testați cu apartaul Drager, iar rezultatele au arătat că cei doi părinți erau în stare de ebrietate, unul avea concentrație de 1,18 mg/l, iar altul 1,27 mg/l de alcool pur în aerul expirat.

Totodată, păe numele bărbatului a fost aplicat un ordin de restricție, iar cei doi copii au fost luați din familie și duși la rude.

Într-o localitate din România a nins noaptea trecută. Stratul de zăpadă are 5 centimetri
Articolul anterior
Andreea Marin: „Trei ani mi-a luat să mă vindec după ce am folosit un produs cosmetic cumpărat de pe internet”
Articolul următor