Fetele și femeile din Moldova sunt motivate să candideze la alegeri

„Îți pasă cu adevărat? Implică-te. Știi cum poate fi mai bine? Insistă și demonstrează.” Acesta este îndemnul Lorettei Handrabura, expertă de gen și președinta Clubului Politic al Femeilor 50/50, transmis în cadrul evenimentului online „Femeile în alegeri”, luni, 25 mai.

separator
 

Timp de jumătate de oră, experta a venit cu exemple din propria experiență politică, dar și a explicat de ce e nevoie de implicarea egală a femeilor și bărbaților în alegeri.

Alegerile locale și cele parlamentare sunt planificate peste trei ani. Este o perioadă tocmai potrivită pentru ca femeile și bărbații să înceapă pregătirile pentru a deveni candidate și candidați electorali, pentru a învăța cum se desfășoară o campanie electorală și, mai ales, cum pot ele și ei să câștige maratonul politic.

De aceea, PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, continuă să susțină egalitatea de gen în alegeri și organizează în perioada 18 mai – 15 iunie  patru sesiuni de evenimente online, cu genericul „Femeile în alegeri”, dedicat tuturor fetelor și femeilor care se gândesc sau au decis deja să candideze la următoarele scrutine la funcția de consilieră, primară sau deputată.

Toate evenimentele sunt găzduite de patru mentore. Este vorba despre Angela Stafii, doctoră în filozofie și trainer transformațional pentru femei, Loretta Handrabura, expertă națională de gen și președintă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, Liliana Palihovici, președintă a „Institutum Virtutes Civilis” și ex-vicepreședintă a Parlamentului Republicii Moldova și Ludmila Andronic, expertă în relații publice, comunicare cu presa și pe rețelele de socializare.

La 18 și 25 mai au avut loc sesiunile online cu Angela Stafii și Loretta Handrabura, iar pe 8 și 15 iunie urmează să aibă loc cele cu Liliana Palihovici și Ludmila Andronic. Fiecare dintre experte va ghida femeile de la momentul cunoașterii lor interioare până la lansarea lor în spațiul public, trecând prin realitatea politică din Moldova și învățând cum să se pregătească să devină candidate puternice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, susține:

„Comisia Electorală Centrală, în calitate de instituție care organizează alegeri, își propune să creeze platforme de discuții, inclusiv pentru femeile și bărbații care își doresc să participe la scrutine, iar evenimentul ‘Femeile în alegeri’ vine tocmai pentru a informa și a ajuta la pregătirea femeilor din Republica Moldova să se lanseze în politica locală sau națională”.

Eva Bounegru, manageră de proiect PNUD Moldova, afirmă:

„Înainte de criza COVID – 19, ‘Femeile în alegeri’ urma să fie un eveniment de o zi, față în față cu femeile care s-ar fi înregistrat pentru a participa. Acum, decis să trecem pe online și ne bucurăm că în așa fel, toate femeile au acces egal la informațiile prezentate de experte și astfel vom contribui la creșterea numărului candidatelor în alegeri”.

Pentru fetele și femeile care își doresc să continue discuțiile și după evenimente, a fost creat un grupul de Facebook Femeile în alegeri, care a adunat deja aproape 80 de membre.

Următoarele evenimente vor avea loc pe 8 și 15 iunie, ora 15.00 și vor fi transmise live pe Facebook și pe privesc.eu.

Evenimentele cu genericul „Femeile în alegeri” sunt organizate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Urmăriți video cu Angela Stafii și cu Loretta Handrabura. Mai multe informații găsiți pe paginile evenimentelor: „Femeile în alegeri” cu Angela Stafii și „Femeile în alegeri” cu Loretta Handrabura.

Un copil a murit după ce i s-a dat să bea sânge de ţestoasă împotriva Covid-19
Articolul anterior
Cinci personalități care au schimbat lumea ca urmare a copilăriei lor înfricoşătoare
Articolul următor
Alte articole interesante