Fetele și femeile din Moldova sunt motivate să candideze la alegeri

„Îți pasă cu adevărat? Implică-te. Știi cum poate fi mai bine? Insistă și demonstrează.” Acesta este îndemnul Lorettei Handrabura, expertă de gen și președinta Clubului Politic al Femeilor 50/50, transmis în cadrul evenimentului online „Femeile în alegeri”, luni, 25 mai.

separator
 

Timp de jumătate de oră, experta a venit cu exemple din propria experiență politică, dar și a explicat de ce e nevoie de implicarea egală a femeilor și bărbaților în alegeri.

Alegerile locale și cele parlamentare sunt planificate peste trei ani. Este o perioadă tocmai potrivită pentru ca femeile și bărbații să înceapă pregătirile pentru a deveni candidate și candidați electorali, pentru a învăța cum se desfășoară o campanie electorală și, mai ales, cum pot ele și ei să câștige maratonul politic.

De aceea, PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, continuă să susțină egalitatea de gen în alegeri și organizează în perioada 18 mai – 15 iunie  patru sesiuni de evenimente online, cu genericul „Femeile în alegeri”, dedicat tuturor fetelor și femeilor care se gândesc sau au decis deja să candideze la următoarele scrutine la funcția de consilieră, primară sau deputată.

Toate evenimentele sunt găzduite de patru mentore. Este vorba despre Angela Stafii, doctoră în filozofie și trainer transformațional pentru femei, Loretta Handrabura, expertă națională de gen și președintă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, Liliana Palihovici, președintă a „Institutum Virtutes Civilis” și ex-vicepreședintă a Parlamentului Republicii Moldova și Ludmila Andronic, expertă în relații publice, comunicare cu presa și pe rețelele de socializare.

La 18 și 25 mai au avut loc sesiunile online cu Angela Stafii și Loretta Handrabura, iar pe 8 și 15 iunie urmează să aibă loc cele cu Liliana Palihovici și Ludmila Andronic. Fiecare dintre experte va ghida femeile de la momentul cunoașterii lor interioare până la lansarea lor în spațiul public, trecând prin realitatea politică din Moldova și învățând cum să se pregătească să devină candidate puternice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, susține:

„Comisia Electorală Centrală, în calitate de instituție care organizează alegeri, își propune să creeze platforme de discuții, inclusiv pentru femeile și bărbații care își doresc să participe la scrutine, iar evenimentul ‘Femeile în alegeri’ vine tocmai pentru a informa și a ajuta la pregătirea femeilor din Republica Moldova să se lanseze în politica locală sau națională”.

Eva Bounegru, manageră de proiect PNUD Moldova, afirmă:

„Înainte de criza COVID – 19, ‘Femeile în alegeri’ urma să fie un eveniment de o zi, față în față cu femeile care s-ar fi înregistrat pentru a participa. Acum, decis să trecem pe online și ne bucurăm că în așa fel, toate femeile au acces egal la informațiile prezentate de experte și astfel vom contribui la creșterea numărului candidatelor în alegeri”.

Pentru fetele și femeile care își doresc să continue discuțiile și după evenimente, a fost creat un grupul de Facebook Femeile în alegeri, care a adunat deja aproape 80 de membre.

Următoarele evenimente vor avea loc pe 8 și 15 iunie, ora 15.00 și vor fi transmise live pe Facebook și pe privesc.eu.

Evenimentele cu genericul „Femeile în alegeri” sunt organizate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Urmăriți video cu Angela Stafii și cu Loretta Handrabura. Mai multe informații găsiți pe paginile evenimentelor: „Femeile în alegeri” cu Angela Stafii și „Femeile în alegeri” cu Loretta Handrabura.

Uniți împotriva corupției pentru integritate și securitate! De Ziua Internațională Anticorupție, angajații SPIA au oferit participanților la traficul transfrontalier buclete informative despre combaterea fenomenului corupției

Ziua Internațională Anticorupție, celebrată anual, la nivel mondial, la data de 9 decembrie a fost inițiată prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției” și stabilită ca “Ziua Internațională Anticorupție” începând cu anul 2006, prin Rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU.

Nu este disponibilă nicio descriere.

Corupția erodează societatea și încrederea în instituții, alimentează sărăcia și inegalitatea, făcând sistemele publice disfuncționale, slăbește mecanismele și capacitatea statului de a pune legile în aplicare. Combaterea acestui fenomen nu ține doar de buna guvernare, ci are legătură directă cu viitorul societății noastre, fiind, totodată, un risc de securitate.

În vederea combaterii eficiente a fenomenului corupției, resursele Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI acționează pentru identificarea și investigarea faptelor circumscrise corupției, inclusiv prin activarea mecanismelor de cooperare interinstituționale și internaționale.  Angajamentul și progresele SPIA al MAI au fost recunoscute constant de către organizațiile europene şi internaţionale devenind membru în cadrul Organizației Partenerilor Europeni Împotriva Corupției (European Partners against Corruption and the European Anti-Corruption Contact Points Network EPAC/EACN) care va crea noi posibilități în scopul realizării dezideratului nostru comun – prevenirea și combaterea fenomenului corupției și asigurarea climatului de integritate, atât pentru angajații instituțiilor noastre, cât și pentru cetățeni.

În perioada 05-09 decembrie, angajații SPIA (Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI) în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Asociația Obștească „Uniunea Conducătorilor Auto” și Automobil Club Moldova au desfășurat o serie de activități de sensibilizare și educație anticorupție, informând participanții la traficul rutier și conducătorii auto despre răspunderea ce o poartă în cazul implicării în actele de corupție și conexe corupției.

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale Anticorupție au continuat la 09 decembrie în punctele de trecere a frontierei Leușeni și Sculeni. Astfel, echipele comune de funcționari ai SPIA, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și structurile analogice – Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) al României și Direcția Generală Anticorupție (DGA) a MAI al României, și studenți din cadrul Academiei „Ștefan cel Mare” a MAI, au distribuit cetățenilor materiale informative însoțite de recomandări referitoare la adoptarea unui comportament integru în relația cu funcționarii MAI, inclusiv încurajarea denunțării actelor de corupție la linia telefonică specializată anticorupție, cu numărul scurt „1520”.

Acțiunile desfășurate în contextul săptămânii anticorupție vizează promovarea, în rândul angajaților MAI și a cetățenilor, a unei culturi bazate pe respingerea tuturor formelor de corupție, prin aplicarea unor mecanisme de prevenire şi combatere a acestui flagel.

Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, balon şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi în aer liber
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare, în aer liber şi text care spune „Neumann D.G.A. SPIA VOLUNTAR VOLUN TAR”
Ar putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane în picioare şi drum
Nu este disponibilă nicio descriere.
Nu este disponibilă nicio descriere.

SPIA al MAI reafirmă cu acest prilej, preocuparea prioritară privind consolidarea instituțională a Ministerului Afacerilor Interne, pentru că doar o structură eficientă este capabilă de o  intervenție promptă și fermă în combaterea fenomenului corupției, intervenție  de natură să asigure funcționarii publici cu statut special de capacitatea ministerului de a le asigura protecția.

Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI rămâne ferm angajată  în efortul de dezvoltare a capacităților profesionale în domeniul combaterii corupției  și suntem convinși că putem clădi un viitor mai bun, atât timp cât ne sprijinim pe fundația solidă a valorilor europene de integritate și toleranță zero față de corupție.

Putin: „Orice ţară care lansează un atac nuclear asupra Rusiei va fi ştearsă de pe faţa pământului”

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

The West prepares for Putin's next moves as Ukraine war enters a new phase

Preşedintele rus Vladimir Putin a promis vineri că orice ţară care îndrăzneşte să atace Rusia cu arme nucleare va fi ştearsă de pe faţa pământului, notează Reuters.

Putin a declarat că Rusia nu are mandat să lanseze prima o lovitură nucleară preventivă, spre deosebire de Statele Unite, dar că armele hipersonice avansate ale Rusiei ar asigura că aceasta ar putea răspunde cu forţă dacă va fi vreodată atacată.

Cutremur în România, vineri seară. Cât de puternic și care sunt zonele afectate

Cutremur în România, vineri seară. Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat ce magnitudine a avut și unde a fost simțit.

Imagine

În ziua de 9 decembrie 2022, la ora 17:36:01 (ora locală a României), s-a produs în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 129km.

Seismul de vineri seară a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 86km E de Brașov, 98km S de Bacău, 99km NE de Ploiești, 108km V de Galați, 110km NV de Brăila, 148km N de București, 172km NE de Pitești, 177km SV de Iași, 199km E de Sibiu, 212km N de Ruse.

Un copil a murit după ce i s-a dat să bea sânge de ţestoasă împotriva Covid-19
Articolul anterior
Cinci personalități care au schimbat lumea ca urmare a copilăriei lor înfricoşătoare
Articolul următor