Fetele și femeile din Moldova sunt motivate să candideze la alegeri

„Îți pasă cu adevărat? Implică-te. Știi cum poate fi mai bine? Insistă și demonstrează.” Acesta este îndemnul Lorettei Handrabura, expertă de gen și președinta Clubului Politic al Femeilor 50/50, transmis în cadrul evenimentului online „Femeile în alegeri”, luni, 25 mai.

separator
 

Timp de jumătate de oră, experta a venit cu exemple din propria experiență politică, dar și a explicat de ce e nevoie de implicarea egală a femeilor și bărbaților în alegeri.

Alegerile locale și cele parlamentare sunt planificate peste trei ani. Este o perioadă tocmai potrivită pentru ca femeile și bărbații să înceapă pregătirile pentru a deveni candidate și candidați electorali, pentru a învăța cum se desfășoară o campanie electorală și, mai ales, cum pot ele și ei să câștige maratonul politic.

De aceea, PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, continuă să susțină egalitatea de gen în alegeri și organizează în perioada 18 mai – 15 iunie  patru sesiuni de evenimente online, cu genericul „Femeile în alegeri”, dedicat tuturor fetelor și femeilor care se gândesc sau au decis deja să candideze la următoarele scrutine la funcția de consilieră, primară sau deputată.

Toate evenimentele sunt găzduite de patru mentore. Este vorba despre Angela Stafii, doctoră în filozofie și trainer transformațional pentru femei, Loretta Handrabura, expertă națională de gen și președintă a Clubului Politic al Femeilor 50/50, Liliana Palihovici, președintă a „Institutum Virtutes Civilis” și ex-vicepreședintă a Parlamentului Republicii Moldova și Ludmila Andronic, expertă în relații publice, comunicare cu presa și pe rețelele de socializare.

La 18 și 25 mai au avut loc sesiunile online cu Angela Stafii și Loretta Handrabura, iar pe 8 și 15 iunie urmează să aibă loc cele cu Liliana Palihovici și Ludmila Andronic. Fiecare dintre experte va ghida femeile de la momentul cunoașterii lor interioare până la lansarea lor în spațiul public, trecând prin realitatea politică din Moldova și învățând cum să se pregătească să devină candidate puternice.

Președintele CEC, Dorin Cimil, susține:

„Comisia Electorală Centrală, în calitate de instituție care organizează alegeri, își propune să creeze platforme de discuții, inclusiv pentru femeile și bărbații care își doresc să participe la scrutine, iar evenimentul ‘Femeile în alegeri’ vine tocmai pentru a informa și a ajuta la pregătirea femeilor din Republica Moldova să se lanseze în politica locală sau națională”.

Eva Bounegru, manageră de proiect PNUD Moldova, afirmă:

„Înainte de criza COVID – 19, ‘Femeile în alegeri’ urma să fie un eveniment de o zi, față în față cu femeile care s-ar fi înregistrat pentru a participa. Acum, decis să trecem pe online și ne bucurăm că în așa fel, toate femeile au acces egal la informațiile prezentate de experte și astfel vom contribui la creșterea numărului candidatelor în alegeri”.

Pentru fetele și femeile care își doresc să continue discuțiile și după evenimente, a fost creat un grupul de Facebook Femeile în alegeri, care a adunat deja aproape 80 de membre.

Următoarele evenimente vor avea loc pe 8 și 15 iunie, ora 15.00 și vor fi transmise live pe Facebook și pe privesc.eu.

Evenimentele cu genericul „Femeile în alegeri” sunt organizate în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Urmăriți video cu Angela Stafii și cu Loretta Handrabura. Mai multe informații găsiți pe paginile evenimentelor: „Femeile în alegeri” cu Angela Stafii și „Femeile în alegeri” cu Loretta Handrabura.

Doi elevi din Moldova au obținut locul I la un concurs global de AI

Nikita Moglan și Daniela Malancea, de la Liceul Teoretic “Iulia Hasdeu” din municipiul Chișinău au obținut locul 1 la concursul global de Inteligență Artificială organizat de compania americană Intel. Inclusiv, Oleg Rata și Anastasia Batrincea de la Liceul Teoretic „Nicolae Milescu Spătaru” din mun. Chișinău au câștigat competiția INTEL , la categoria 13-17 ani. Pentru prima dată, Republica Moldova câștigă la nivel global asemenea concurs, Competiției INTEL AI Global Impact Festival 2024.

Nikita Moglan și Daniela Malancea au concurat alături de 105 echipe, au dezvoltat un proiect de inteligență artificială care are ca scop îmbunătățirea accesului echitabil la sănătate. Proiectul lor oferă diagnostice rapide pentru comunitățile dezavantajate, permițând atât pacienților din zone izolate, cât și furnizorilor de servicii medicale să obțină rapid informații esențiale.

Oleg Rata și Anastasia Batrincea au dezvoltat proiectul ,,Road Condition Recognition”, un exemplu de cum inteligența artificială poate transforma problemele cu care ne confruntăm în soluții inovatoare. Identificarea și evaluarea calității drumurilor din Chișinău nu doar că îmbunătățește siguranța rutieră, ci și condițiile de trai pentru toți cetățenii.

Patru persoane, încătușate în urma perchezițiilor de la Primăria Orhei

Patru persoane au fost reținute și urmează a fi plasate în izolator, în urma descinderilor efectuate vineri, 11 octombrie, la Primăria municipiului Orhei într-un dosar de corupție. Potrivit CNA, pe parcursul zilei, 18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul orașului Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali au fost percheziționați.

Toate cele 18 persoane vizate urmează a fi recunoscute în calitate de bănuit.

„Potrivit faptelor investigate, mai multe persoane cu funcție de demnitate publică, funcționari publici și consilieri raionali, în vederea executării obligațiunilor care le reveneau în calitate de funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Orhei, ar fi acceptat și primit sistematic mijloace bănești ce nu li se cuvin de la diferite persoane printre care persoane publice, persoane cu funcție de demnitate publică, precum și de la membrii unui grup criminal organizat care acționau în interesele unei formațiuni politice.

Totodată, aceștia ar fi acceptat și primit remunerații ilicite în vederea susținerii unor formațiuni și persoane politice, participarea în calitate de organizatori și coordonatori la diverse acțiuni politice, acțiunile fiind executate în detrimentul principiilor de bună funcționare a autorității publice locale”, se arată în comunicatul emis de CNA.

Reprezentanții CNA precizează că despre rezultatele perchezițiilor, dar și sumele de bani depistate, vor reveni cu detalii suplimentare.

Notă: Orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Un tânăr a rămas blocat sub un strat de pământ. Incident pe un șantier de construcții din țară

O persoană a fost salvată de angajații IGSU, după ce a rămas blocată sub un strat de pământ. Cazul a fost înregistrat în după amiaza zilei de vineri, 11 octombrie, pe o stradă din Chișinău, informează unica.md, cu referire la un comunicat al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență

„Incidentul a avut loc pe teritoriul unui șantier de pe strada Stroescu 24 din municipiul Chișinău. Aici, un bărbat a rămas blocat sub un strat de pământ care s-a surpat în timpul lucrărilor de construcție.

La fața locului au ajuns trei echipe de salvatori, care au stabilit că, în timpul efectuării lucrărilor de izolare a fundației, pământul lutos s-a surpat, iar, în consecință, bărbatul s-a prăbușit într-o groapă sub peretele unei case cu două nivele”, comunică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

Ulterior, tânărul de 24 de ani a fost predat medicilor de pe ambulanță pentru îngrijiri. Cauza și circumstanțele incidentului urmează a fi investigate de autoritățile competente.

Un copil a murit după ce i s-a dat să bea sânge de ţestoasă împotriva Covid-19
Articolul anterior
Cinci personalități care au schimbat lumea ca urmare a copilăriei lor înfricoşătoare
Articolul următor