Fetiţă de 13 ani, găsită de mamă spânzurată la ea în cameră. Ancheta autorităților britanice arată că nu voia să-şi ia viaţa

O fetiţă de 13 ani, găsită spânzurată la ea în cameră „nu ar fi intenţionat să-şi pună capăt propriei vieţi”, potrivit anchetei poliţiei din Marea Britanie.

Faith Hindle, în vârstă de 13 ani, din Salford, Greater Manchester, a fost găsită moartă acasă, la o zi după ce i-a spus unei asistente că „nu se poate abţine să nu-şi facă rău”. Coronerul John Pollard a concluzionat că Faith „nu a intenţionat să-şi provoace moartea” cu adevărat, ci mai de grabă ar fi vrut să se facă „auzită” de cei din jur, relatează The Sun.

„Știu din dovezile pe care le-am auzit că Faith a încercat, în mai multe rânduri, să-și pună capăt vieții. Toate acțiunile ei au reprezentat o serie de strigăte de ajutor sau de atenție”, a declarat acesta.

Medicul legist a adăugat că e de părere că fetiţa, în loc să intenţioneze să se omoare, credea mai de grabă că va fi „găsită şi îngrijită” de cei apropiaţi.

Copila de 13 ani îşi făcea intenţionat rău

Audierea de la Curtea de Judecată din Bolton a arătat că, în lunile dinaintea morții ei, familia lui Faith, școala și cabinetul medicului de familie au încercat să o ajute să aibă acces la sprijin pentru sănătatea mintală după ce a început să se autovătămeze. În august 2018, s-au făcut două trimiteri către Salford Children and Adolescent Mental Health Service (CAMHS) după ce Faith a încercat să-şi pună capăt zilelor.

Tayaba Nicholson, practician în sănătate mintală la Salford CAMHS, a preluat sesizarea și a promis că va veni să o vadă pe fetiţă o dată la trei sau patru săptămâni. De asemenea, medicul psihiatru Dawn Dunleavy, a spus că a fost să o vadă pe Faith pe 17 septembrie, după ce ar fi luat o supradoză la şcoală. Fetiţa s-ar fi certat cu un prieten şi a luat supradoza „crezând că va putea să o ajute la ceva”. A negat atunci orice gând de sinucidere, dar a recunoscut că şi-a făcut tăieturi anterior pe braţ pentru că era supărată.

ntr-o altă situaţie, şcolăriţa a fost dusă la urgenţe de tatăl ei, Lee, după ce a lovit un perete la şcoală şi şi-a învineţit mâna. Atunci, Daunleavy mărturiseşte că avea o urmă de legătură în jurul gâtului. A fost trimisă la Spitalul Prestwich unde a primit tratament. În timp ce mergea la Cloughside College, o școală cu sediul în spital, Faith a făcut mai multe căutări pe internet care includeau referiri la „sinucidere”, „spânzurare” și „modalități ușoare de a te sinucide”.

Directoarea, Karen Ingham, a spus la audiere că personalul instituţiei a primit o alertă cu privire la cele trei căutări făcute într-un interval de 6 minute, pe 20 noiembrie şi a subliniat faptul că Faith ştia că activităţile ei online erau monitorizate. Drept urmare, ulterior aceasta a luat legătura cu mama fetei şi a înştiinţat-o cu privire la incident.

Terapeutei Tayabei Nicholson i-a spus că-şi poate evalua starea de spirit ca fiind „2 din 10” şi că „vrea să se sinucidă”, în timpul unei sesiuni de terapie pe 27 noiembrie. La acea vreme, riscul pentru ea era considerat a fi „mare”, dar stările s-ar fi diminuat vizibil până la următoarea vizită din 7 decembrie. În timpul acelei şedinţe de terapie telefonice – cu o zi înainte de moartea lui Faith – ea i-a spus doamnei Nicholson că se confruntă cu gânduri sinucigașe în fiecare zi și că nu se simte în stare să se mențină în siguranță. Cu toate acestea, terapeuta a considerat că se comportă „ca înainte” şi că „riscurile au fost gestionate”.

Fetiţa ar fi spus în repetate rânduri că vrea să se sinucidă

Părinții lui Faith nu au fost informați despre ceea ce a spus ea în acea zi, despre gândurile pe care încă le avea, în timp ce doamna Nicholson s-a justificat spunând în faţa judecătorului că avea „un număr foarte mare de cazuri” la momentul respectiv.

A doua zi, Faith s-a întâlnit cu un grup de prieteni. Când aceştia au plecat, cu puţin timp înainte de ora 20.00, au spus că ea se simţea bine şi părea că „este într-o dispoziţie bună”. Nimeni nu bănuia că ar urma să se întâmple ceva rău.

Faith s-a întors acasă şi nu a mai stat pe gânduri. Şi-a dus planul tragic până la final. Mama ei a fost cea care a găsit-o spânzurată în dormitor la ora 22.20. A sunat imediat la salvare şi a fost transportată de urgenţă la Spitalul de Copii Royal Manchester, unde, în ciuda eforturilor depuse, a fost declarată moartă de medici. Un patolog a considerat cauza morții lui Faith drept „spânzurare”.

Pollard a adăugat că sprijinul acordat lui Faith „a avut o eficienţă neregulată”, dar a menţionat că orice eşes se datorează „unei persoane bine intenţionate, dar suprasolicitate”, făcând referire la terapeuta Tayaba Nicholson.

„Acesta nu a fost un eșec sistemic, ci pur și simplu o chestiune de volum de muncă”, a adăugat el.

Atenție! Restricții de circulație în Chișinău

În perioada 24 ianuarie – 14 februarie 2025, circulația transportului rutier pe strada Ion Nistor, în perimetrul dintre străzile Aurel David și Pantelimon Halippa, va fi interzisă, scrie stiripesurse.md.

Restricționarea circulației se face în baza dispoziției emise de Primăria municipiului Chișinău.

Transportul public și privat va fi redirecționat pe străzile adiacente, conform noilor scheme de circulație. Poliția recomandă tuturor participanților la trafic să respecte indicatoarele rutiere amplasate, să se conformeze indicațiilor agenților de circulație aflați în teren, să manifeste prudență și răbdare pentru a evita incidentele.

Lista celor mai bine plătite locuri de muncă din Moldova

A fost publicat topul celor mai bine plătite 100 de locuri de muncă vacante din Republica Moldova. Conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, cel mai mare salariu, de 40 de mii de lei, este oferit unui specialist în IT, mai bine zis, pentru funcţia de Dezvoltator Pagini Web. Lefuri similare sunt și în domeniul construcțiilor. Domeniul bugetar, deși are locuri de muncă considerate în top, oferă salarii mult mai mici, ceea ce reprezintă o problemă, potrivit economiștilor, scrie tvrmoldova.md.

Domeniul IT este cel mai bine plătit din Republica Moldova, cu salarii medii de peste 40 de mii de lei. Motivul pentru care acest sector este mai atractiv din punct de vedere salarial este faptul că angajații colaborează cu diverse companii internaționale.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: „În sectorul IT, 90 % dintre companii îşi prestează serviciile la export. Însemnând că 90 la sută din specialiştii IT lucrează cu echipe internaţionale, epntru proiecte internaţionale, repsectiv toate preţurile inclusiv salariile la nivel de servicii IT sunt globale.”

Totuși, acesta nu este un domeniu accesibil oricui. Specialiștii trebuie să cunoască engleza la un nivel avansat și să stăpânească limbajele de programare.

Pe lângă IT, sunt şi alte domenii cu salarii mari. Printre ele construcțiile, finanțele, medicina și ingineria. Explicaţia e simplă – lipsa de specialiști și cererea mare pe piață. Aproape 85 la sută dintre locurile de muncă bine plătite sunt în mediul urban şi doar 15% în cel rural.

 ANA NECULCE, specialist principal, ANOFM: „Cele mai multe locuri de mucă sunt înregistrate în sectorul privat, aproximativ 60% din total . Respectiv şi cererea este mai mare în acest sector din motiv  că salarial sunt mai motivaţi şi condiţiile  de ocupare sunt mai atractive. Dar şi sectorul public este destul de interesant, chair dacă este o fluctuaţie mare a personalului mulţi cetăţeni aleg acest sector pentru stabilitatea pe care o oferă.”

Şi în sectorul bugetar există posturi bine plătite, dar că salariile sunt mai mici. De exemplu, un ofițer de legătură în domeniul ordinii publice câștigă până la 15.500 de lei. Economiștii susțin că ar fi necesară o creștere a veniturilor în acest sector pentru a sprijini economia.

 MARIN GOSPODARENCO, expert economic: „Veniturile cum cresc, de la vamă şi de la FISC. Vama trebuie să aducă în punga statului mult mai multe resurse, să lupte cu contraband, cu nedeclararea valorii reale a mărfii în vamă şi FISC-ul trebuie să lupte ca de obicei cu salariu în plic, cu munca la negru, cu nedeclararea venitului agenţilor economici la valoarea lor reală. De acolo vin veniturile.”

Pentru unii, schimbarea domeniului este o opțiune pentru un salariu mai mare, în timp ce alții caută un echilibru între confortul psihologic și satisfacția profesională.

Pe de altă parte, cele mai mici salarii le ridică muncitorii necalificați, precum paznicii, măturătorii sau femeile de serviciu. În prezent, salariul minim pe economie în Republica Moldova este de 5.500 de lei pentru un program complet de muncă.

Târg cu Tradiție la Chișinău, timp de două zile!

Primăria Chișinău, în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Businessului Mic și Mijlociu „PERSPECTIVA”, organizează două zile pline de surprize în cadrul „Târgului cu Tradiție”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Târgul se va desfășura în zilele de 25 și 26 ianuarie, pe bd. Dacia, 26, în sectorul Botanica, între orele 9:00 și 20:00. La eveniment vor fi prezenți cei mai buni producători, care vor aduce cu ei cele mai delicioase produse autohtone.

”Veniți să descoperiți și să vă delectați cu produse autohtone tradiționale, direct de la producătorii locali, care vă vor aduce în dar gusturi autentice și meșteșuguri deosebite.

Nu ratați ocazia de a susține micii meșteșugari și producători din regiunea noastră! Vă așteptăm cu drag!”, anunță organizatorii.

Imagini de la exhumarea cadavrelor din groapa comună de la Bucha. Ce au stabilit anchetatorii după primele verificări
Articolul anterior
#mamasita, confidențele unei mame: Inna Colbasiuc – “La un moment dat credeam că nu mai sunt de folos. Nu mai trebuiesc”
Articolul următor