Fetiţă de 13 ani, găsită de mamă spânzurată la ea în cameră. Ancheta autorităților britanice arată că nu voia să-şi ia viaţa

O fetiţă de 13 ani, găsită spânzurată la ea în cameră „nu ar fi intenţionat să-şi pună capăt propriei vieţi”, potrivit anchetei poliţiei din Marea Britanie.

Faith Hindle, în vârstă de 13 ani, din Salford, Greater Manchester, a fost găsită moartă acasă, la o zi după ce i-a spus unei asistente că „nu se poate abţine să nu-şi facă rău”. Coronerul John Pollard a concluzionat că Faith „nu a intenţionat să-şi provoace moartea” cu adevărat, ci mai de grabă ar fi vrut să se facă „auzită” de cei din jur, relatează The Sun.

„Știu din dovezile pe care le-am auzit că Faith a încercat, în mai multe rânduri, să-și pună capăt vieții. Toate acțiunile ei au reprezentat o serie de strigăte de ajutor sau de atenție”, a declarat acesta.

Medicul legist a adăugat că e de părere că fetiţa, în loc să intenţioneze să se omoare, credea mai de grabă că va fi „găsită şi îngrijită” de cei apropiaţi.

Copila de 13 ani îşi făcea intenţionat rău

Audierea de la Curtea de Judecată din Bolton a arătat că, în lunile dinaintea morții ei, familia lui Faith, școala și cabinetul medicului de familie au încercat să o ajute să aibă acces la sprijin pentru sănătatea mintală după ce a început să se autovătămeze. În august 2018, s-au făcut două trimiteri către Salford Children and Adolescent Mental Health Service (CAMHS) după ce Faith a încercat să-şi pună capăt zilelor.

Tayaba Nicholson, practician în sănătate mintală la Salford CAMHS, a preluat sesizarea și a promis că va veni să o vadă pe fetiţă o dată la trei sau patru săptămâni. De asemenea, medicul psihiatru Dawn Dunleavy, a spus că a fost să o vadă pe Faith pe 17 septembrie, după ce ar fi luat o supradoză la şcoală. Fetiţa s-ar fi certat cu un prieten şi a luat supradoza „crezând că va putea să o ajute la ceva”. A negat atunci orice gând de sinucidere, dar a recunoscut că şi-a făcut tăieturi anterior pe braţ pentru că era supărată.

ntr-o altă situaţie, şcolăriţa a fost dusă la urgenţe de tatăl ei, Lee, după ce a lovit un perete la şcoală şi şi-a învineţit mâna. Atunci, Daunleavy mărturiseşte că avea o urmă de legătură în jurul gâtului. A fost trimisă la Spitalul Prestwich unde a primit tratament. În timp ce mergea la Cloughside College, o școală cu sediul în spital, Faith a făcut mai multe căutări pe internet care includeau referiri la „sinucidere”, „spânzurare” și „modalități ușoare de a te sinucide”.

Directoarea, Karen Ingham, a spus la audiere că personalul instituţiei a primit o alertă cu privire la cele trei căutări făcute într-un interval de 6 minute, pe 20 noiembrie şi a subliniat faptul că Faith ştia că activităţile ei online erau monitorizate. Drept urmare, ulterior aceasta a luat legătura cu mama fetei şi a înştiinţat-o cu privire la incident.

Terapeutei Tayabei Nicholson i-a spus că-şi poate evalua starea de spirit ca fiind „2 din 10” şi că „vrea să se sinucidă”, în timpul unei sesiuni de terapie pe 27 noiembrie. La acea vreme, riscul pentru ea era considerat a fi „mare”, dar stările s-ar fi diminuat vizibil până la următoarea vizită din 7 decembrie. În timpul acelei şedinţe de terapie telefonice – cu o zi înainte de moartea lui Faith – ea i-a spus doamnei Nicholson că se confruntă cu gânduri sinucigașe în fiecare zi și că nu se simte în stare să se mențină în siguranță. Cu toate acestea, terapeuta a considerat că se comportă „ca înainte” şi că „riscurile au fost gestionate”.

Fetiţa ar fi spus în repetate rânduri că vrea să se sinucidă

Părinții lui Faith nu au fost informați despre ceea ce a spus ea în acea zi, despre gândurile pe care încă le avea, în timp ce doamna Nicholson s-a justificat spunând în faţa judecătorului că avea „un număr foarte mare de cazuri” la momentul respectiv.

A doua zi, Faith s-a întâlnit cu un grup de prieteni. Când aceştia au plecat, cu puţin timp înainte de ora 20.00, au spus că ea se simţea bine şi părea că „este într-o dispoziţie bună”. Nimeni nu bănuia că ar urma să se întâmple ceva rău.

Faith s-a întors acasă şi nu a mai stat pe gânduri. Şi-a dus planul tragic până la final. Mama ei a fost cea care a găsit-o spânzurată în dormitor la ora 22.20. A sunat imediat la salvare şi a fost transportată de urgenţă la Spitalul de Copii Royal Manchester, unde, în ciuda eforturilor depuse, a fost declarată moartă de medici. Un patolog a considerat cauza morții lui Faith drept „spânzurare”.

Pollard a adăugat că sprijinul acordat lui Faith „a avut o eficienţă neregulată”, dar a menţionat că orice eşes se datorează „unei persoane bine intenţionate, dar suprasolicitate”, făcând referire la terapeuta Tayaba Nicholson.

„Acesta nu a fost un eșec sistemic, ci pur și simplu o chestiune de volum de muncă”, a adăugat el.

ATENȚIE, șoferi! Ceață densă în unele zone din centrul țării

ATENȚIE, șoferi! În unele zone din Centrul țării persistă, în această dimineață, ceața densă, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

”Amintim, că în astfel de condiții vizibilitatea în trafic scade considerabil, iar orice manevră neasigurată poate fi periculoasă.

Vă îndemnăm să sporiți atenția în timpului șofatului, circulați cu viteză redusă și nu uitați de obligativitatea conectării luminii de întâlnire și a celor anticeață.”, anunță Poliția.

Republica Moldova exportă tot mai multe fructe pe piața României. Ce preferă consumatorii de peste Prut

Republica Moldova exportă anual o cantitate tot mai mare de fructe pe piața României. Astfel, în primele 10 luni ale acestui an, în România au fost exportate 20 de mii de tone de mere, 16 mii tone de struguri și 12 mii tone de prune, scrie evz.ro.

Membrii Asociației Moldova Fruct, cu suportul Proiectului USAID Competitivitatea și Reziliență Rurală, au participat la Forumul „RO Fruits & Vegetables Show” ediția 2024. Evenimentul, marcă în industria legumelor și fructelor proaspete, a fost organizat de Modern Buyer pentru profesioniști din întreaga industrie. Acesta a fost dedicat noilor tendințe de consum, inovațiilor și strategiilor de colaborare în domeniu.

Piața română, aproape de producătorii din Republica Moldova

Director Fani SRL, Ștefan Bîtlan, a specificat că piața României constituie o destinație importantă. Aceasta este tratată ca piață locală, datorită proximității logistice și preferințelor similare ale consumatorilor.

„M-am bucurat să am ocazia de a interacționa direct cu reprezentanții lanțurilor de retail din România. Este vorba de Metro Cash&Carry, Carrefour, Lidl, Profi, Auchan, Diana. Totodată, am remarcat că în comerțul modern din România, merele sunt pe locul doi ca produse comercializate. La fel, se atestă o creștere a cererii pentru soiurile de club. Comparativ cu anul trecut pe piață s-a înregistrat o cerere în creștere cu 23% pentru struguri și caise”, a menționat Ștefan Bîtlan.

Astfel, Carrefour a prezentat experiența lor în cooperarea cu producătorii români reușind să își asigure necesarul de produse proaspete din surse locale. În acest sens, lucrează cu 29 cooperative de producători de fructe și legume (peste 350 de fermieri), dintre care 11 au fost create de Carrefour. Un aspect important îl constituie dezvoltarea capacității de stocare și producție în paralel.

Preferințele consumatorilor români

Consumatorul de peste Prut nu mai alege produse după criteriul – preț avantajos. Acesta s-a reorientat spre calitate, gust și avantajele care îi sunt oferite. Conform datelor prezentate de NielsenIQ – companie de cercetare de piață, fructele și legumele constituie 8,1% din coșul de consum al unui român. Totodată, în acest an, vânzările cu fructe și legume în România au cunoscut o creștere de 14%, comparativ cu anul precedent.

„În sezonul curent, s-a atestat o creștere semnificativă a exporturilor de fructe moldovenești în România. În special a merelor la începutul noului sezon. Trendurile care trebuie urmărite cu mare atenție de producători și exportatori sunt: inovația, modul sănătos de viață, sustenabilitate, marcă privată, comerțul online, protecția mediului. Doar prin aceste criterii se va putea menține fidelitatea clientului la raft. La fel, consumatorii români își doresc la raft produs fără plastic. Se pune accent tot mai mult pe ambalajul din carton, caserole, pungi de hârtie, tăvițe”, a subliniat Alexandra Bîcu, specialist marketing Moldova Fruct.

Peste două treimi din exporturile Moldovei merg în UE

Potrivit datelor statistice, peste 66% din exporturile moldovenești ajung pe piața Uniunii Europene. Acestea au o valoare de peste 1,74 miliarde de dolari SUA în doar nouă luni ale acestui an.

Top 10 destinații pentru mărfurile producătorilor moldovenești sunt: România – 32,2%, Ucraina – 9,3%, Italia – 7%, Cehia – 5,6%, Turcia – 5,6%, Germania – 5,1%,  Polonia – 4,4%, Federația Rusă – 3,6%, Statele Unite ale Americii – 2,6% și Bulgaria – 2,4%.

Contrabandă cu circa 100 de tone de alcool etilic în sudul țării

Ofițerii Direcției investigații ,,Sud” a INI în comun cu polițiștii Direcției de Poliție UTA Găgăuzia, sub conducerea Procuraturii UTA Găgăuzia, au destructurat activitatea infracțională a unui grup de persoane, specializat în contrabandă cu alcool etilic, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

În cadrul urmăririi penale inițiate în anul 2022 pentru contrabandă cu mărfuri accizate s-a constatat că din vara anului 2023 și până în prezent, mai multe persoane din diferite localități ale țării au fost implicate în contrabandă cu produse accizabile (alcool etilic) pe teritoriul Republicii Moldova și Ucrainei, inclusiv erau implicate în producerea, păstrarea, transportarea și comercializarea alcoolului etilic și a băuturilor alcoolice contrafăcute.

În urma măsurilor speciale de investigație, pe șoseaua de centură a mun. Comrat de către oamenii legii a fost stopat un camion care tracta o cisternă, condus de un bărbat de 38 de ani, angajat al unui SRL în proprietatea căruia se află unitatea de transport.

În cadrul verificărilor, în rezervoarele cisternei au fost depistate aproximativ 15 mii de litri de lichid transparent cu miros specific de alcool etilic.

Ulterior, în baza autorizării judecătorului de instrucție, polițiștii au desfășurat percheziții la domiciliul administratorului firmei căreia îi aparține mijlocul de transport, inclusiv pe teritoriul SRL-ului amplasat în orașul Ialoveni.

În timpul perchezițiilor au fost depistate și ridicate recipiente și cisterne cu lichid transparent cu miros specific de alcool etilic, cu volumul total de aproximativ 25 de mii de litri.

Totodată, în cadrul perchezițiilor a fost depistat și ridicat lichid de culoare maronie, având același miros specific de alcool etilic, cu un volum total de aproximativ 60 de mii litri. La fel au fost ridicate mai multe obiecte care indică la activitate ilegală ce ține de producerea, păstrarea și comercializarea produselor alcoolice contrafăcute.

La fel, în cadrul perchizițiilor a fost ridicat un microbuz Mercedes, special adaptat cu un compartiment ascuns confecționat artizanal destinat transportului ilicit al lichidelor și un camion Volvo cu semiremorcă care se prezumă că au fost folosite la comiterea infracțiunii investigate.

Un membru al grupului infracțional este cercetat penal fiind plasat în arest la domiciliu. În privința a încă doi figuranți la moment se întreprind măsuri de investigație în vederea stabilirii locului aflării și tragerii la răspundere pentru fapta comisă.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 4 la 10 ani.

Imagini de la exhumarea cadavrelor din groapa comună de la Bucha. Ce au stabilit anchetatorii după primele verificări
Articolul anterior
#mamasita, confidențele unei mame: Inna Colbasiuc – “La un moment dat credeam că nu mai sunt de folos. Nu mai trebuiesc”
Articolul următor