Fetița de 3 ani care a fost sechestrată de propriul tată timp 6 luni, a revenit la mama sa

Mama din Şoldăneşti care nu şi-a mai văzut de aproape jumătate de an fiica, în vârstă de trei ani, sechestrată de propriul tată, şi-a putut, în sfârşit, îmbrăţişa copilul. Instanța de judecată a emis un mandat care îi interzice bărbatului să se apropie de micuţă și de mama ei.

separator

Cu toate acestea, când femeia a mers la fostul său concubin ca să-şi ia fetiţa acasă, bărbatul a blocat intrarea în curte şi a refuzat să-i dea copilul. El a cedat doar după intervenţia poliţiei.

Pentru a calma spiritele, polițistul de sector și-a asumat rolul de mediator.

„Am adus parinții la condiția să stea și să discute cu copilul. Copilul s-a liniștit, și mama, până la urmă, a luat copilul și a plecat”, a spus poliţistul de sector, Ion Spoială.

Mama fetiţei, Veronica Scripnic, nu şi-a văzut copilul de aproape jumătate de an. Femeia spune că, după ce s-a despărţit de fostul său concubin, acesta a luat micuţa la Chişinău şi nu le-a permis celor două să se întâlnească. Sora Veronicăi crede că tatăl copilei ar fi manipulat-o, pentru ca fata să nu-şi dorească să revina la mama ei.

Sursa: www.publika.md

Peste o mie de asistenți personali nu și-au primit salariile din martie și nici adaosul de 1.300 de lei. Ce spun autoritățile

Mai mult de o mie de asistenți personali din Moldova nu și-au primit salariul pentru luna martie. Unii din ei nici adaosul la salariu – de 1300 de lei. Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că autoritățile nu au suficienți bani pentru a-i achita și că în scurt timp în cadrul Guvernului și Parlamentului se va face o rectificare bugetară pentru ca persoanele să-și primească salariul. Cu privire la cei 1300 de lei, Buzu a spus că „această sumă trebuie să o asigure consiliul raional”, scrie newsmaker.md. 

Zilele trecute, fostul premier Ion Chicu a făcut public un mesaj din partea unui angajat al Direcției Asistență Socială Soroca. Cel din urmă s-a plâns că este salarizat din pachetul minim de servicii sociale și că 91 de oameni din serviciul Asistența Personală nu au primit salariul pentru luna martie.

„Din luna ianuarie toți bugetarii primesc adaos la salariu 1300 lei, noi – cei salarizați din pachetul minim de servicii sociale – nu am primit acești bani și atunci când întrebăm de ei ni se spune că nici nu avem temei să sperăm la ei, pentru că nu îi vom primi”, se arată în mesaj.

Buzu a spus că știe despre acest caz.

Situația este în felul următor. Noi avem asistenți personali în toate raioanele Republicii Moldova, care sunt angajați atât de bugetul de stat, cât și de fondul de protecție al populației. Acesta este un fond, parte a bugetului de stat în care se acumulează sume din taxa aeroportuară, taxa de portabilitate, etc. În acest an avem sub încasări, în acest fond, și asta înseamnă că o parte din persoane, o mare parte din asistenții personali care sunt achitați din acest fond nu avem sumele suficiente ca să-i achităm. Însă în scurt timp în cadrul Guvernului și Parlamentului o să facem o rectificare bugetară și toate aceste persoane își vor primi remunerarea”, a menționat Buzu, la o emisiune de la N4.

Maxime de 22 de grade azi în țară!

Zi frumoasă cu temperaturi generoase anunță pentru astăzi meteorologii!

Potrivit sinopticienilor astăzi cerul va fi senin și nu va ploua.

În Capitală maximele vor urca până la 20 de grade, iar în sudul țării va fi și mai cald +22 grade Celsius.

Vestea bună e că în următoarele zile, vremea nu se va schimba esențial.

În atenția celor care nu muncesc! Ajutorul de șomaj se va reduce treptat! Precizările ministrului Buzu

Cei care nu-și găsesc un loc de muncă în timp util sau cei care nu acceptă locul de muncă propus de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor pierde gradual ajutorul de șomaj. O spune ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, potrivit căruia, astfel, statul încurajează angajarea în câmpul muncii. Potrivit ministrului, cei care au statut de șomer, dar și-au găsit rapid un loc de muncă, vor beneficia timp de 3 luni și de ajutor de șomaj și de salariu, notează IPN.

Luna aprilie vine cu vești mai puțin bune pentru persoanele care au statut de șomer în Republica Moldova. A intrat în vigoare reducerea graduală a cuantumului ajutorului social pentru șomeri, până la excluderea definitivă a ajutorului din partea statului, dacă persoanele nu se angajează la muncă.

„Începând cu luna aprilie a anului curent toate persoanele cu statut de șomer care beneficiază de ajutor social, care nu-și vor găsi un loc de muncă sau nu vor accepta locul de muncă oferit de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, vor pierde dreptul de a beneficia de ajutor social. Dacă nu-și găsesc un loc de muncă în 6 luni, următoarele 2 luni vor pierde 20% din valoarea ajutorului social, dacă beneficiază de ajutor social timp de 8 luni, valoarea ajutorului se reduce cu 40%, iar după 10 luni vor pierde în totalitate ajutorul social. Ulterior, pe o perioadă de 12 luni nu vor avea dreptul să se reînscrie în acest program. Sunt măsuri introduse pentru a stimula încadrarea persoanelor în câmpul muncii”, a spus Alexei Buzu în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Potrivit ministrului, statul îi va susține pe care cei care-și găsesc rapid un job. Astfel, în primele 3 luni de la angajare, persoanele vor ridica atât salariul, cât și ajutorul de șomaj oferit de stat.

„O persoană care beneficiază de ajutor social și reușește să-și găsească un loc de muncă, pentru o perioadă de 3 luni va continua să beneficieze și de salariu, și de ajutor social. Nu va trebui să renunțe imediat la ajutor social și nu va trebui să aleagă între ajutorul social și un salariu care, la început, poate fi mai mic. În fiecare lună monitorizăm atent cifrele pentru fiecare raion, vom vedea cum evoluează lucrurile. Vom veni cu un pachet de modificări legislative prin care vom stimula și Agențiile Teritoriale pentru Ocuparea Forței de Muncă să ofere mai multe servicii șomerilor într-un mod proactiv. Le vom oferi toată informația, tot suportul ca sa-i ajutăm să-și găsească un loc de muncă, pentru că doar astfel aceste persoane pot sparge cercul vicios al sărăciei. Avem raioanele Ocnița, Dondușeni, Nisporeni, unde ponderea persoanelor cu statut de șomer care beneficiază de ajutor social este peste media țării”, a mai spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul șomerilor în Republica Moldova în anul 2022 a fost de 27,7 mii, fiind în ușoară descreștere față de nivelul anului 2021, când s-au înregistrat 28,2 mii de șomeri.

Test rapid de personalitate: Care față este mai fericită?
Articolul anterior
Dmitriy Naghiev despre femeile trecute peste 40 de ani!
Articolul următor