Fiica lui Gheorghe Urschi a povestit prin ce a trecut actorul din momentul în care s-a îmbolnăvit

Maestrul Gheorghe Urschi a împlinit recent 72 de ani. Actorul a avut parte de momente deosebite, datorită prietenilor, rudelor și colegilor din showbiz, care s-au adunat pentru a-i fi alături în acea zi specială.

separator
După eveniment, Laura Urschi, fiica actorului, a povestit, pe blogul ei, prin ce a trecut actorul din momentul în care s-a îmbolnăvit.

,,Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

În iunie 2011 tata a suferit ictus cerebral”, povestește Laura, fiica maestrului. ,,El avea diabet zaharat de foarte mulți ani. Bunelul tot a avut diabet și a suferit mai multe ictusuri, așa că în familie noi întotdeauna am știut de existența unor asemenea riscuri. Știam – da, pregătiți -nu. S-a întâmplat.

Au urmat 3 luni la spital, unde au fost și neadministrarea medicamentelor vitale, și evitarea morții prin asfixiere din neglijența personalului, și supradozare cu substanțe neurostimulante, și evitarea morții prin deshidratare și multe altele, inclusiv al doilea ictus, după care tata nu a mai putut vorbi. Îmi amintesc cum un grup din 5 medici (comisia!!) stătea în fața patului lui tata și mă rușina pe mine. Unul din ei încerca să îmi explice că tata e legumă și că nu mai înțelege nimic, căci așa viață a dus el, că anume ăsta îi este firescul final. Medicul și-a asumat rolul de judecător suprem pentru a-și camufla incompetența. Tata se uita la ei pierdut, apoi din nou la mine, apoi din nou la ei. Eu am luat mâna lui stângă (funcțională după ictus) în a mea și i-am zis: “Tata, dacă tu înțelegi ce spun acești doctori, strânge-mi mâna, te rog”. Tata, cu o ușurare că măcar cineva în acel salon mai crede în luciditatea lui mi-a strâns mâna. “Doctorii” au muțit și au ieșit.

Au urmat 4 luni de reabilitare în Israel. Parțial ne-a ajutat Guvernul, dar mai mult am reușit să colectăm de la oamenii de bună credință la care ne-am adresat.

În Israel tata a fost dus pe targă, în stare foarte gravă. După două săptămâni i-au fost stabilizați toți parametri fiziologici și a început reabilitarea. Ea a fost complexă, cu accent pe abilitatea motorie și cognitivă. La început îl duceam în brațe, apoi a făcut un pas și apoi 3, și apoi 800 m în fiecare zi. Deși avea ocupații cu logoped în fiecare zi, vorbirea nu a revenit. Tata nu poate nici până astăzi să bea lichide, deoarece după al doilea ictus reflexul deglutiției este cu întârziere. În Israel (și în toată lumea civilizată) este pulbere specială care se amestecă în lichid ca să îl solidifice nițel și bolnavii cu asemenea probleme să poată bea lichide. În Moldova așa pulbere nu este.

Reabilitarea motorie era de mai multe feluri: ocupație cu specialistul, care este individual, deoarece consecințele ictusului la fiecare pacient sunt diferite; ocupație la robot – când ești încarcerat în interiorul unui robot, care merge pe o bandă (și creierul astfel își amintește reflexele și mișcările), înotul, sala de fitness etc.

Centrul de reabilitare a fost de câteva etaje, cu sute de pacienți după ictus – și fiecare era tratat aparte, individual. Reabilitarea durează luni de zile. Din pacienții după ictus de la etajul, unde se ocupa tata doar 2 (în acea perioadă) au reușit să iasă pe propriile picioare din acel centru. Ambii au fost îngrijiți de proprii copii. Unul din acei pacienți e tata! Și noi ne mândrim cu asta, amândoi!

Mersul era vital, deoarece rata mortalității e mult mai mare pentru cei ce rămân țintuiți patului sau în cărucior, deși în Israel a fi pacient cu dizabilități nu înseamnă condamnare socială.

Pacienții pot ieși în oraș cu cărucioarele. Ei merg la magazin, cinema, parc. Transportul public e adaptat pentru pasagerii cu dizabilități. Când un asemenea pasager stă la stație, șoferul iese din cabină, manual scoate podulețul, care asigură legătura cu bordura, împinge căruciorul în autobus, pune podulețul înapoi și se urcă la volan. Și așa pentru fiecare pasager cu dizabilități. Și toți ceilalți pasageri rabdă, nu comentează, nu strigă. În Marea Britanie e aceeași procedură – doar că podulețul e automatizat, așa încât șoferul să nu iasă din cabină.

Am revenit acasă. Am continuat reabilitarea. Și așa aproape 9 ani.

Pentru orice familie care se confruntă cu o asemenea situație – este o perioadă dificilă. Depinzi de medici, de specialiști, de bone. E regim special, alimentație specială, produse speciale.

În perioada asta cred că am intervievat sute de bone. Majoritatea din ele plecau doar aflând numele, căci responsabiitatea e mare. Multe din ele au încercat să rămână, dar nu au făcut față. Altele au rămas cu noi ani de zile. Și eu le sunt profund recunoscătoare pentru inestimabilul ajutor pe care ni l-au dat. Unele din ele îmi povesteau cum au fost certate sau chiar concediate de către rudele pacienților lor, fiindcă le cumpărau pe ascuns carne sau fructe (din proprii bani!!) și pacienții se învigorau. Cum se demonstrează în Moldova că cineva a murit de malnutriție? Dacă este bătrân și bolnav – nicicum!

Familia mea trece printr-o dramă. Și nu e unica familie în Moldova, care se confruntă cu așa ceva. Ne este greu și încercăm din răsputeri să facem față. Câteodată izbutim, câteodată nu. Se întâmplă că noi ne certăm, ne supărăm, ne înjurăm, dar niciodată în prezența lui tata!!

El se bucură ca un copil de orice oaspete. Lui îi place să meargă la film și la spectacole. Lui îi place să pescuiască și să meargă la vilă. El urmărește toate noutățile. Are o memorie mai bună ca a mea. Se indignează și protestează, când ceva nu-i place. Și el așteaptă ziua lui de naștere – deoarece de fiecare dată e surpriză, vin oaspeți dragi lui, vin și alții care nu îi sunt dragi – dar el e curios să îi vadă. Lista oaspeților este coordonată de fiecare dată cu tata. El e cel ce ia decizia finală!!

Faptul că el plânge, devenind foarte sentimental – e o consecința a ictusului. Asta e. Dar pe lângă lacrimi este și râs, și bucurie, și curiozitate”, a relatat Laura Urschi.

”Matrioșka” își îndreaptă pentru prima dată eforturile spre R. Moldova. Autoritățile, despre rețelele rusești de propagandă înaintea parlamentarelor

Autoritățile de la Chișinău sunt alertate că înaintea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare a început o campanie amplă de dezinformare, desfășurată de rețelele rusești de propagandă Pravda și Matrioșka. Potrivit comunicatorului de la Guvern, Daniel Vodă, acțiunea este o tentativă clară de destabilizare socială în pragul scrutinului, transmite IPN.

Vodă afirmă că astfel de campanii nu sunt o surpriză pentru Guvern și că tacticile sunt cunoscute: „Știm de unde vin, știm ce urmăresc și cât de periculoase pot fi. Sunt informații necurate, răspândite premeditat în sate și orașe, cu un singur scop – să dezbine societatea moldovenească”.

Cetățenii sunt avertizați că mesajele false sunt împachetate în format credibil și ascund manipulări menite să submineze încrederea în instituțiile statului. Purtătorul de cuvânt al Guvernului menționează că instituțiile responsabile au documentat cazul și au stabilit că Rusia a investit deja 200 de milioane de euro în propagandă și dezinformare – adică 1% din PIB-ul Moldovei, iar acești bani ar fi putut fi folosiți pentru proiecte în educație sau sănătate, în parteneriat cu state democratice, dar au fost direcționați spre „construcția de minciuni”.

Publicația rusă The Insider relatează că rețeaua Matrioșka își îndreaptă pentru prima dată eforturile spre Republica Moldova. Prin conturi false pe rețelele sociale X și Bluesky, sunt distribuite videoclipuri care o acuză pe președinta Maia Sandu de corupție și represiune. Imaginile imită conținutul unor universități sau publicații internaționale și susțin că Maia Sandu ar fi câștigat alegerile din toamna trecută prin manipulare.

Într-unul din videoclipurile distribuite online, un discurs al unui profesor universitar francez o acuză pe șefa statului de represiuni, făcând trimitere la cazul bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, reținută pentru cumpărare de voturi și finanțare ilegală. În alt material video este invocată fosta șefă a Procuraturii anticorupție, Veronica Dragalin, care ar fi promis trimiterea unor dovezi de corupție la sute de instituții media europene. Dragalin nu a comentat acuzațiile și a demisionat anterior în semn de dezacord cu proiectul de lege privind fuzionarea PA și PCCOCS.

Campania vizează și răspândirea unor narațiuni false în care șefa statului e acuzată de presupuse cheltuieli extravagante pentru haine, afirmații demontate de echipa sa de comunicare. Potrivit consilierului prezidențial Igor Zaharov, aceste manipulări fac parte dintr-un val mai larg de acțiuni care urmăresc să deturneze direcția proeuropeană a Moldovei.

Acte de identitate europene, falsificate la Chișinău de o rețea infracțională. Prețul documentelor ajungea și la 2000 de euro

Doi bărbați din Chișinău riscă până la șapte ani de pușcărie pentru confecționarea și vânzarea ilegală a actelor de identitate și carnetelor auto ale mai multor state din UE, documente care ulterior, în cadrul unor scheme, erau vândute moldovenilor care mergeau să se angajeze la muncă în țările UE.

Polițiștii și procurorii sectorului Botanica al Capitalei au constatat că cei doi bărbați, de 29 și 39 de ani, foloseau utilaje moderne de ultima generație pentru perfectarea actelor false, al căror preț varia între 250 și chiar 2000 de euro. Schema ilegală a fost inițiată de cei doi suspecți încă în 2023.

În cadrul anchetei s-a stabilit că, multe acte false erau folosite de „clienți” și pentru a solicita credite de la bănci din UE.  

Ofițerii de investigații, cu sprijinul mascaților de la „Fulger”, au descins cu percheziții în mijloacele de transport și la domiciliile suspecților, unde au fost depistate și ridicate buletine de identitate false, pașapoarte, permise de conducere și un card bancar fals, toate „emise” de către autoritățile statelor Uniunii Europene, dar și certificate de pregătire profesională și de competență a conducătorului auto, un pistol, zeci de cartușe de calibrul 9 mm,  pachețele cu cocaină,  300 de dolari, 200 de euro și dispozitive speciale pentru depistarea echipamentelor ascunse de înregistrare audio și video.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar bănuiții au fost reținuți pentru 72 de ore. Conform legislației în vigoare, aceștia riscă amendă de la 250 000 până la 400 000 de lei sau închisoare de la 5 la 7 ani.

Maia Sandu: ”În timp ce lumea speră la un armistițiu, Rusia arată din nou că nu caută pacea — ci doar moartea și distrugerea.”

Președintele Maia Sandu a condamnat joi dimineață noul val de atacuri lansat de Rusia asupra Ucrainei și a făcut apel la comunitatea internațională să intensifice sprijinul militar acordat Kievului. Potrivit șefei statului, războiul „nu poate fi oprit decât prin forță”, iar singura cale spre pace este întărirea capacităților defensive ale Ucrainei.

„În timp ce lumea speră la un armistițiu, Rusia arată din nou că nu caută pacea — ci doar moartea și distrugerea. Cel mai recent atac cu rachete asupra Kievului a ucis și rănit civili. Moldova condamnă acest act de teroare. Ucraina are nevoie de mai mult sprijin, de mai multă apărare antiaeriană. Doar forța poate opri acest război”, a transmis Sandu într-o postare pe X.

Apelul președintei vine în contextul unui atac masiv lansat de forțele ruse în noaptea de miercuri spre joi asupra mai multor regiuni ale Ucrainei, inclusiv capitala Kiev. Armata rusă a utilizat rachete de croazieră, rachete balistice și drone kamikaze într-un bombardament coordonat care a provocat victime semnificative în rândul civililor.

Potrivit autorităților ucrainene, cel puțin 10 persoane au murit în Kiev, iar numărul răniților se apropie de 100. Atacurile au produs distrugeri în zone rezidențiale, iar echipele de intervenție continuă căutările sub dărâmături.

Lacrimi de bucurie. În Kenya, a fost instalat un panou solar care transformă apa oceanelor în apă potabilă
Articolul anterior
Incendiu într-un bloc din Chișinău: un mort și trei răniți
Articolul următor
Close menu