Filmul tragediei de la Căușeni, cu cei doi morți în mașina acoperită de nămeți. Cuplul și rudele au cerut timp de șase ore ajutor, dar nu a mai venit

Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Adrian Efros, a prezentat miercuri, 29 noiembrie, cronologia tragediei de la Căușeni, în care un cuplu a decedat în mașina împotmolită în zăpadă. Potrivit oficialului, bărbatul și soția sa găsiți morți au cerut ajutor de la serviciile specializate: 112, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) sau ambulanță de nenumărate ori. Ajutorul a venit abia după șase ore de la primul apel telefonic la serviciul 112, însă prea târziu pentru cei doi soți, scrie NM.md.

Filmul tragediei de la Căușeni, prezentat de șeful MAI

Ora 12:00 – automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia din raionul Căușeni.

Ora 14:20 – o rudă a șoferului și alte două peroane merg pe jos la automobilul blocat și stabilesc că nu vor putea scoate mașina cu forțele proprii. Șoferului i s-a propus să meargă cu ei în sat, însă a acesta ar fi spus că a chemat deja un mijloc de tractare, un tractor din Coșcalia, și că va fi tractata în scurt timp.

Ora 14:58 – Primul apel al șoferului la serviciul 112. Bărbatul ar fie anunțat că este împotmolit deasupra satului Florica. Operatorul 112 i-a transmis telefonul de contact a responsabililor de la SA Drumuri Căușeni.

Ora 15:37 – șoferul sună o rudă și roagă să-i aducă haine groase. Ruda a mers cu calul până la mașină și a dus hainele groase solicitate. Cuplul a încercat să meargă în satul Florica, dar pasagerei i s-a făcut rău și persoanele au decis sa rămână în mașină și să aștepte evacuarea.

Ora 16:48 – echipa de intervenție a IGSU Căinari pleacă pentru intervenție spre Coșcalia în vederea deblocării drumului principal de acces la sat, pe care erau blocate mai multe mașini, un microbuz cu pasageri și 3 autocamioane. IGSU a intervenit pe drumul principal de acces. Mașina blocată în care se afla cuplul care aștepta ajutor ar fi fost, însă, între Coșcalia și Florica, un drum secundar, pe un deal.

Ora 16:56 – Al doilea apel al șoferului la 112, în care informează că în mașină intră gaze de eșapament. Operatorul 112 l-a informa că echipele de intervenție încercă să ajungă, dar nu reușește să deszăpezească drumul. Operatorul ar fi întrebat șoferul dacă este nevoie de ambulanță, iar el ar fi spus că nu. Operatorul 112 i-a recomandat bărbatului să iasă singur la traseu, dacă are posibilitatea, or din raportul echipei care lucra în apropiere s-a raportat că zăpada ajungea la aproximativ 1,5-2 metri, în unele locuri, și este foarte greu de a debloca traseul.

Ora 17:17 – Echipa de intervenție a IGSU informează că stratul de zăpadă este foarte mare și deblocarea va dura.

Ora 17:54 – Dispeceratul IGSU primește de la serviciul 112 informația despre  automobilul împotmolit, sarcina fiind dată către echipa de la Căinari, care activa în zona respectiva, dar până la intrarea în Coșcalia.

Orele 15:50 -18:19 – Ginerele șoferului a apelat în acest interval la 112 de șase ori, informând despre situația creată.

Ora 17:41 – Al treilea apel al șoferului la 112, în care anunță că soția sa se simte rău și că are nevoie de ambulanță. Tot atunci, bărbatul ar fi anunțat că au încercat să se deplaseze de sine stătător spre localitate, dar pentru că soția se simțea rău, s-au întors înapoi în automobil. Operatorul 112 a transmis informația către CNAMUP.

Ora 17:48 – Are loc discuția șoferului cu dispecerul CNAMUP. Cel din urmă îi explică bărbatului că ambulanța nu poate să ajungă în localitate din cauza înzăpezirii și îi recomanda să ajungă la traseu sau să se întoarcă în sat.

Ora 17:49 – Al patrulea apel al șoferului către 112, în care informează că a discutat cu ambulanța și că aceasta nu poate veni. Șoferul a solicitat să fie evacuat și a informat că zăpada a ajuns la nivelul acoperișului și ca poate deschide doar o ușă pentru a ieși din automobil.

Ora 20:00 – La serviciul de gardă al IP Căușeni a parvenit un apel telefonic în care un cetățean a comunic că la intrarea în satul Coșcalia a fost depistată o mașină blocată în zăpadă, cu două persoane decedate.

Anchetă de serviciu și dosare penale, după tragedie

Ministerul Afacerilor Interne anunță că a dispus o anchetă se serviciu pentru a elucida acest caz. La rândul lor, Inspectoratul de Poliției Căușeni a pornit o anchetă penală, iar Procuratura Generală – un dosar penal în baza articolului 274, Cod procedură penală. Oamenii legii urmează să verifice cauza decesului, precum și acțiunile sau inacțiunile persoanelor responsabile de gestionarea situației cauzate de condițiile meteorologice.

„Nu mă pot expune cine ese vinovat și cine nu. Va stabili Procuratura”, a conchis ministrul de Interne, Adrian Efros.

Imagini apocaliptice în Italia după o furtună puternică. Străzile, transformate în râuri de gheață

O furtună uriaşă cu ploi abundente şi vijelii a făcut ravagii în Torino. Întreg oraşul a fost acoperit de grindină, iar unele străzi au fost inundate, scrie observatornews.ro

O furtună cu grindină de mari dimensiuni a lovit oraşul Torino astăzi. Cea mai afectată zonă a fost Santena, acolo unde străzile s-au transformat în râuri de gheaţă. 

Pe o stradă din Santena, într-un pasaj subteran, a avut loc un carambol uriaş provocat de maşinile care se opriseră ca să evite grindina. Traficul este paralizat în tot oraşul, deoarece este aproape imposibil să circuli prin gheaţa care s-a strâns.

Zilele trecute, Italia a fost lovită de un ciclon care a făcut ravagii în mai multe oraşe. Sute de localnici au fost nevoiţi să fugă din case pentru a se salva. Pompierii au salvat bătrâni şi oameni imobilizaţi în bărci pneumatice. În unele locuri, apa e până la brâu. Oamenii au încercat să ia cu ei tot ce au putut din case.

30 de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare, expuse în scuarul Parlamentului

O expoziție de caricaturi ale unor personalități din țară și de peste hotare va fi prezentată în scuarul Parlamentului. Autorul lucrărilor este pictorul Alexandru Placinta, originar din Ungheni, cunoscut pentru originalitatea lucrărilor sale, realizate în stil umoristic și ironic. 

În cadrul expoziției vor fi prezentate circa 30 de caricaturi realizate de către autor de-a lungul ultimilor ani. Printre protagoniști se regăsesc politicieni, oameni de cultură și de artă și alte persoane publice. Autorul a prezentat portretele personalităților într-o manieră ironică și amuzantă.

Lucrările caricaturistului au fost expuse anterior și la Strasbourg, la Consiliul Europei. Caricaturile sale sunt prezente în colecții personale în întreaga lume, iar autorul a primit numeroase premii.

Joi, 23 mai, cu ocazia Zilei Parlamentului, începând cu ora 11.30, caricaturistul Alexandru Placinta se va afla în scuarul Parlamentului pentru a prezenta lucrările sale publicului larg.

După două zile de ceremonii funerare a preşedintelui iranian. Nicio ţară europeană nu este reprezentată la ceremonie

După două zile de ceremonii funerare la care au participat sute de mii de susţinători ai Republicii Islamice, preşedintele iranian Ebrahim Raisi va fi înmormântat, joi seară, în oraşul său natal, scrie realitatea.md.

Ebrahim Raisi, care a murit la 63 de ani, la întoarcerea de la inaugurarea comună a unui baraj cu omologul său azer, Ilham Aliev, la frontiera celor două ţări, după ce elicopterul său s-a prăbuşit, a fost preşedinte al Iranului din 2021, informează Agerpres.

Fiind ayatollah, trupul lui va fi depus în principalul mausoleu şiit din nord-estul ţării, cel al imamului Reza, unde pregătirile pentru funeraliile preşedintelui au început de câteva zile. Astfel, în presă au apărut imagini cu portrete uriaşe ale lui Raisi, drapele negre şi simboluri şiite care au fost ridicate pe străzile celui de-al doilea oraş al Iranului, în special în jurul sanctuarului.

De asemenea, miercuri, mulţi oameni s-au adunat în centrul oraşului Teheran, pentru a-l comemora pe preşedinte. Ceremoniile au început cu o rugăciune condusă de liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, care s-a prosternat în faţa sicrielor celor opt bărbaţi ucişi în accident, printre care şi şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian. Înaltul oficial va fi înmormântat tot joi, dar în sanctuarul lui Shah Abdol-Azim, situat în oraşul Rey, la sud de Teheran.

Ceremoniile s-au derulat conform tradiţiei marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii Islamice, precum cea de după moartea generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis de o lovitură americană în Irak în 2020.

Conducători ai mai multor ţări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia, printre care preşedintele tunisian Kais Saied şi emirul Qatar Tamim bin Hamad al-Thani, au asistat la o ceremonie de omagiere miercuri după-amiază, la care au fost reprezentate aproximativ 60 de ţări. În contextul în care relaţiile Iranului cu Occidentul sunt în continuare destul de tensionate, nicio ţară din Uniunea Europeană nu a fost reprezentată la ceremonie.

Edilul Ceban a venit cu un mesaj de mulțumire României, după adoptarea rezoluției de începere a negocierilor de aderare a R. Moldova la UE
Articolul anterior
Casa Regală a României a dedicat o seară românilor implicați civic de pe ambele maluri ale Prutului
Articolul următor