Financial Times: Administraţia Trump plănuieşte să stocheze metale din adâncurile oceanelor, pentru a contracara dominaţia Chinei

Administraţia preşedintelui Donald Trump lucrează la redactarea unui ordin executiv care să permită stocarea de metale extrase din adâncurile oceanice, într-un efort de a reduce dependenţa SUA de China în ceea ce priveşte lanţurile de aprovizionare cu minerale esenţiale pentru baterii şi pământuri rare, relatează Financial Times, citând surse familiare cu planurile.

Potrivit articolului, planul urmăreşte crearea unui stoc strategic pe teritoriul american, format din cantităţi mari de metale, gata de utilizare în viitor, în eventualitatea unui conflict cu China care ar putea restricţiona importurile de astfel de resurse.

Săptămâna trecută, China a impus restricţii la exportul unor elemente din categoria pământurilor rare, ca răspuns la noul pachet tarifar anunţat de Trump. Măsura riscă să taie accesul SUA la materii prime esenţiale pentru o gamă largă de produse, de la smartphone-uri la baterii pentru vehicule electrice, scrie news.ro

Stocarea acestor metale este analizată ca parte a unui efort mai amplu al administraţiei de a accelera aprobarea proiectelor de minerit submarin în conformitate cu legislaţia americană şi de a stimula dezvoltarea capacităţilor de procesare pe teritoriul SUA, mai precizează FT.

China produce în prezent aproximativ 90% din pământurile rare rafinate la nivel global – un grup de 17 elemente-cheie utilizate în industriile de apărare, energie verde, electronice şi vehicule electrice.

SUA importă majoritatea pământurilor rare din China, ceea ce alimentează temerile legate de vulnerabilitatea lanţurilor de aprovizionare în caz de criză geopolitică.

Casa Albă şi Ministerul chinez de Externe nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.

Gaz pentru Transnitria: Ce a dat Chișinăul și ce nu a făcut Tiraspolul

Începând cu 2025, Gazprom a sistat livrările de gaze către regiunea transnistreană. În lipsa acestor livrări directe, Tiraspolul cumpără gaze de pe piața internațională, printr-un trader european, cu susținere financiară din partea Rusiei. Schema a fost acceptată de autoritățile de la Chișinău în schimbul unor angajamente politice din partea regimului separatist.

Premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile permit acest tranzit în baza unor condiții clare: eliberarea deținuților politici, soluționarea problemei liceului moldovenesc din Râbnița, menținerea postului public național în grila TV și eliminarea posturilor ilegale de control, transmite Știri.md cu referire la tv8.md.

La scurt timp, Tiraspolul a anunțat eliberarea unui „deținut politic”, Anton Malîșev, însă acesta a fost imediat reținut de autoritățile moldovenești pentru trafic de droguri. Avocatul Promo-LEX, Vadim Vieru, afirmă că autoritățile transnistrene au deturnat scopul acordului, prezentând cazuri care nu corespund criteriilor de detenție politică.

„A fost un joc de imagine, fără bună-credință”, susține Vieru.

Ulterior, pe data de 19 februarie, a fost eliberat și Mihail Ermurachi, cel mai în vârstă dintre deținuții politici, condamnat pentru o insultă adresată liderului separatist. Cu toate acestea, Chișinăul nu a primit confirmări scrise privind alte cazuri, iar Tiraspolul continuă să rețină persoane pe criterii politice.

O altă condiție nerespectată este redeschiderea liceului cu predare în limba română din Râbnița. Deși autoritățile constituționale au vizitat clădirea fostului liceu în februarie, aceasta rămâne într-o stare avariată, iar transferul oficial în gestiunea Ministerului Educației nu s-a produs. Cei 200 de elevi învață în continuare într-o grădiniță închiriată.

Autoritățile de la Tiraspol au reușit să mimeze îndeplinirea celor două condiții, iar autoritățile de la Chișinău continuă doar să monitorizeze, fără a veni cu măsuri care să impună respectarea angajamentelor asumate.

Alegerile parlamentare 2025 se vor desfășura în data de 28 septembrie

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că alegerile parlamentare în Republica Moldova vor avea loc pe data de 28 septembrie 2025.

„Astăzi, împreună cu deputații PAS am înregistrat proiectul de hotărâre prin care se propune desfășurarea alegerilor parlamentare pe 28 septembrie”, a scris Igor Grosu pe pagina sa de Facebook, transmite Știri.md.

Potrivit președintelui Parlamentului, în această toamnă ne așteaptă alegeri definitorii pentru istoria Republicii Moldova.

„Chiar dacă ați auzit asta de mai multe ori de-a lungul anilor, aceste alegeri sunt cu adevărat cruciale. Fie dăm cu piciorul la tot, distrugem tot ce am reușit pe drumul european, al modernizării și blocăm orice șansă de aderare la Uniunea Europeană, fie mergem înainte pe calea dezvoltării și a păcii.

Obiectivul nostru pentru aceste alegeri este să ne asigurăm că nu suntem întorși din drumul spre pace și dezvoltare, că țara nu revine sub controlul unor indicații de la Kremlin, că ne păstrăm suveranitatea și libertatea”, a mai menționat Igor Grosu.

Moldova va primi sisteme de apărare antiaeriană

Armata Moldovei ar putea primi sisteme de apărare antiaeriană în cadrul unor ajutoare nerambursabile, a anunțat ministrului apărării, Anatolie Nosatîi, înainte să înceapă ședința Guvernului, transmite IPN.

Sistemele de apărare antiaeriană vor detecta și distruge aparatele de zbor, – „avioane”, „elicoptere” sau „unele modele de rachete”, care vor survola spațiul aerian al Republicii Moldova, a precizat ministrul.

Decizia finală va fi luată în următoarele zile. „Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și securitatea, pentru ca cetățenii să fie în siguranță, să nu avem cazuri de survolare ilegală a spațiului aerian, să nu avem drone care explodează alături de școli sau de spitale”, a declarat Anatolie Nosatîi.

Ce zodii vor avea noroc din plin în următoarele 18 zile
Articolul anterior
Suedia din cauza unei interdicții .„Vin cantități uriașe zilnic. E nebunie.”
Articolul următor
Close menu