Forumul Economic Mondial de la Davos 2023. Liderii lumii se adună în Elveţia pentru a decide viitorul planetei: Maia Sandu, printre participanţi

Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, a cărui reuniune anuală se desfăşoară în perioada 16-20 ianuarie 2023, a anunţat o participare record a liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri.

Cei aproximativ 1.500 de lideri ai mediului de afaceri vor aborda la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos teme precum încetinirea economică globală sau provocările de mediu, dar şi războiul din Ucraina, într-un context de crize multiple şi mutaţii geopolitice, au anunţat agenţiile Reuters şi EFE.

Întâlnirea anuală reuneşte lideri de stat, din afaceri şi societatea civilă pentru a aborda starea lumii şi a discuta despre priorităţile anului. Evenimentul furnizează o platformă pentru angajarea în dialoguri constructive, orientate spre viitor şi ajutor în găsirea soluţiilor prin intermediul cooperării publice-private.

Forumul este prezidat de profesorul Klaus Schwab, fondator şi preşedinte executiv, sub coordonarea unui Consiliu de administraţie format din 29 de personalităţi ce acţionează ca „gardieni” ai misiunii şi valorilor organizaţiei şi supraveghează activitatea Forumului în promovarea adevăratei cetăţenii globale.

Din Consiliul de administraţie fac parte, printre alţii: Chrystia Freeland, vicepremier şi ministru al finanţelor în Canada; Kristalina Georgieva, director al Fondului Monetar Internaţional; Fabiola Gianotti, director general al Organizaţiei Europene pentru Cercetare Nucleară (CERN); Al Gore, fost vicepreşedinte al SUA (1993-2001); Paula Ingabire, ministru al Comunicaţiilor, Tehnologiei şi Inovării în Rwanda; Christine Lagarde, preşedinte al Băncii Centrale Europene; Ngozi Okonjo-Iweala, directoare a Organizaţiei Mondiale a Comerţului; Regina Rania a Regatului Haşemit al Iordaniei; Mark Schneider, director executiv al companiei Nestle; Tharman Shanmugaratnam, ministru în guvernul statului Singapore; Jim Hagemann Snabe, preşedinte Siemens; Julie Sweet, preşedintă şi directoare executivă a companiei Accenture; Heizo Takenaka, profesor emerit al Universităţii Keio din Tokyo; Zhu Min, preşedinte al Institutului Naţional de Cercetare Financiară din cadrul Universităţii Tsinghua din Beijing.

Forumul Economic Mondial de la Davos, o istorie de peste 50 de ani

Întâlnirea anuală din luna ianuarie, desfăşurată în cea mai înaltă staţiune din Elveţia, Davos, reprezintă evenimentul de referinţă al fundaţiei elveţiene Forumul Economic Mondial (WEF). Prima reuniune a avut loc în 1971, sub numele Forumul European de Management (European Management Forum), potrivit site-ului oficial al WEF -www.weforum.org.

Iniţial, profesorul Klaus Schwab a orientat întâlnirile pe modalităţile în care companiile europene ar fi putut să se adapteze practicilor de management americane. A dezvoltat şi a promovat, de asemenea, abordarea managementului ”părţilor implicate” (stakeholder), care baza succesul corporaţiilor pe managementul ce ia în considerare toate interesele: nu numai ale acţionarilor, clienţilor şi beneficiarilor, ci şi ale angajaţilor şi comunităţilor în cadrul cărora operează, inclusiv ale guvernelor.

Viziunea profesorului Klaus Schwab pentru ce avea să devină Forumul Economic Mondial s-a dezvoltat odată cu marcarea unor momente-cheie.

forum davos

Evenimentele din 1973 – colapsul sistemului monetar de la Bretton Woods şi Războiul Arabo-Israelian – au determinat expansiunea temelor abordate de la management la probleme economice şi sociale. Politicienii au fost invitaţi pentru prima dată la Davos în ianuarie 1974.

În 1976, organizaţia a introdus un sistem de apartenenţă pentru „cele 1.000 de companii de top din lume”. Forumul European de Management a fost prima organizaţie non-guvernamentală care a iniţiat un parteneriat cu instituţiile de dezvoltare economică din China. În 1979, a fost publicat primul Raport de Competitivitate Globală (Global Competitiveness Report).

În 1987, Forumul European de Management a fost redenumit Forumul Economic Mondial, iar Simpozionul European de Management a devenit Reuniunea Anuală, reflectând expansiunea sferei de abordare, notează istoricul prezentat de site-ul citat.

În 1988, a fost semnată Declaraţia de la Davos între Grecia şi Turcia. În 1989, Coreea de Nord şi Coreea de Sud au participat la prima reuniune la nivel ministerial, la Davos. La aceeaşi reuniune, premierul est-german Hans Modrow şi cancelarul german Helmut Kohl au purtat discuţii despre reunificare.

În 1992, preşedintele sud-african Frederik Willem de Klerk s-a întâlnit în cadrul evenimentului cu Nelson Mandela şi liderul tribal Mangosuthu Buthelezi.

În 2015, Forumul de la Davos a fost recunoscut oficial ca organizaţie internaţională.

O agendă în continuă schimbare. Care sunt prioritățile pentru 2023

De-a lungul anilor, agenda Reuniunii Anuale s-a concentrat pe provocările în schimbare cu care se confruntă lumea. Schimbările climatice au reprezentat o temă constantă, aşa cum au fost şi incluziunea, diversitatea şi modalităţile în care economiile se pot dezvolta astfel încât să răspundă nevoilor tuturor. Dar agenda se schimbă anual, pentru a răspunde celor mai arzătoare probleme.

Forumul Economic Mondial publică un Raport al Riscurilor Globale înainte de fiecare reuniune anuală din ianuarie, pentru a identifica şi analiza riscurile globale critice. Criza costului vieţii, o consecinţă a inflaţiei, agravată de războiul din Ucraina şi redeschiderea economiei după pandemia de COVID, reprezintă cel mai mare risc mondial pentru următorii doi ani, arată studiul publicat la 11 ianuarie 2023 de Forumul Economic Mondial.

În prezent, programul cuprinde peste 300 de sesiuni cu scopul de a accelera progresul şi de a aborda provocările globale. Forumul continuă această muncă pe tot parcursul anului cu o gamă de iniţiative lansate prin intermediul ”centrelor şi platformelor” sale.

Staţiunea montană Davos permite participanţilor să se întâlnească oriunde în afara sesiunilor. Întâlnirile informale pot avea rezultate şi soluţii la fel de numeroase şi de valoroase precum reuniunile oficiale.

Manifestul Davos – „Davos Manifesto”, creat în 1973 şi reînnoit în 2020, expune principiile capitalismului părţilor interesate sau un sistem de obiective comune pentru afaceri, precum cele evidenţiate în Agenda ONU a Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Cooperare într-o lume fragmentată

Tema ediţiei cu numărul 53 este ”Cooperare într-o lume fragmentată”. Lumea se află astăzi într-un punct critic de inflexiune. Numărul mare de crize în curs necesită o acţiune colectivă curajoasă, anunţă www.weforum.org.

Ediţia din 2023 revine în luna ianuarie, după ce ediţia din 2022 s-a desfăşurat în perioada 22-26 mai. Liderii lumii s-au reunit la Davos în 2022 pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial pe fondul unor fricţiuni şi fracturi globale tot mai adânci. Era pentru prima dată când evenimentul revenea la prezenţa fizică din ianuarie 2020, când a izbucnit epidemia de coronavirus şi a schimbat rapid cursul conversaţiilor la Davos.

Renumita staţiune elveţiană de schi găzduieşte în 2023 cel mai mare număr de reprezentanţi ai mediului de afaceri, aproximativ 1.500, dintre care aproximativ 600 de directori executivi, organizatorii evidenţiind că în 2023 în rândul acestora va fi şi cel mai mare număr de femei. Tot în 2023, s-a ajuns aproape la paritate în rolurile de moderare a sesiunilor.

În 2022, 2.500 de lideri şi experţi mondiali s-au reunit pentru a aborda cele mai presante provocări ale timpurilor noastre: Ucraina şi viitorul ordinii mondiale globale, urgenţa tot mai mare a crizei climatice şi impactul acesteia asupra alimentaţiei şi sărăciei, perspectivele privind recesiunea şi viitorul muncii, precum şi modalităţi de a pune capăt COVID-19 şi de pregătire pentru următoarea pandemie în situaţia în care multe ţări încă nu aveau acces la vaccinuri.

Temele care au reieşit la ediţia anterioară au conturat abordarea următoarelor luni. Iniţiativele lansate au vizat cooperarea în toate domeniile, de la angajamente privind zero emisii şi pregătire în caz de pandemie până la accelerarea locurilor de muncă şi a abilităţilor, colaborare în domeniul rezilienţei cibernetice şi a metauniversului, aminteşte site-ul organizaţiei.

Agenda Forumului Economic Mondial pentru ediția din 2023

Mai exact, s-au trasat şase teme de lucru pe agendă, conform www.weforum.org:

* Ucraina pune în lumină importanţa cooperării globale. Davos 2022 a debutat cu o adresare în direct a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelensky, iar Dialogul special despre Ucraina a reunit 70 de directori executivi alături de premierul Ucrainei, Denys Shmyhal, care a participat prin teleconferinţă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ministrul de externe Dmitro Kuleba şi prim-vicepremierul Ucrainei, Yulia Svyrydenko.

* Trei crize interconectate: clima, hrana, energia. Nesiguranţa hranei reprezintă o problemă nu numai pentru sănătatea publică, dar şi pentru geopolitică şi securitate: ”Societăţile înfometate se prăbuşesc oriunde te-ai afla în lume”, a susţinut jurnalista postului CNN, care a moderat panelul de discuţii despre nesiguranţa alimentară. Un jucător esenţial în atingerea scopului privind zero emisii este First Movers Coalition, care a anunţat o expansiune majoră la Davos 2022 şi lansarea a două noi sectoare: Eliminarea dioxidului de carbon şi Aluminiul.

* Nu folosiţi cuvântul care începe cu ”R” (dar s-ar putea să vină oricum). Panelul asupra perspectivelor economice globale (Global Economic Outlook) de la Davos 2022 a început cu întrebarea: ne îndreptăm spre o recesiune globală? Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a fost precaută, notând că ”orizontul s-a întunecat” de la cele mai recente prognoze ale FMI, din cauza şocurilor suferite de preţurile alimentelor şi ale energiei, precum şi prin prisma măsurilor blocate în criza climatică şi a căderii bruşte a activelor digitale. Co-fondatorul şi co-preşedintele The Carlyle Group, David M. Rubenstein, a venit cu un sfat: ”Nu folosiţi cuvântul cu ‘R’. Sperie lumea”.

* Pregătirea pentru următoarea pandemie necesită eliminarea disparităţilor din sănătate. COVID-19 a fost un subiect fierbinte la fiecare reuniune anuală după ianuarie 2020, când a fost consemnată apariţia virusului, şi datorită vaccinurilor participanţii s-au putut reîntoarce la Davos, doi ani mai târziu. Într-un panel de discuţii dedicat echităţii rasiale, adjuncta secretarului general al ONU şi directoarea executivă a Programului comun al ONU pentru HIV/SIDA, Winnie Byanyima, a declarat: ”Rasismul are loc atunci când persoanele cu piele neagră, maro sau orice culoare îşi dau ultima suflare din cauza violenţei politice, când li se refuză medicamente care salvează vieţi şi care ar putea pune capăt pandemiei, când nu pot accesa servicii de îngrijire sau sănătate din cauza datoriilor care îi îneacă”.

* Inegalitatea de gen şi locurile de muncă ale zilei de mâine. Organizaţia Oxfam a publicat un raport în cadrul Davos 2022 intitulat ”Profitând de durere” (Profiting from Pain), care a scos în evidenţă creşterea inegalităţii sociale în timpul pandemiei.

* Viitorul nostru este digital. Pentru a promova incluziunea digitală, Edison Alliance, o iniţiativă a Forumului care îşi propune să crească accesul digital cu preţuri accesibile la asistenţă medicală, finanţe şi educaţie, a lansat un navigator de politici digitale, care oferă factorilor de decizie, autorităţilor de reglementare şi întreprinderilor un ”ghişeu” unic pentru studii de caz, bune practici şi alte resurse unice.

Evenimentul de la Davos a primit şi critici de-a lungul timpului, fiind considerat o adunare a elitelor, iar în ultimii ani Forumul a fost ţinta campaniilor de dezinformare. Dar, aşa cum sugerează şi London School of Economics (LSE), stereotipul aşa-zisului ”Om Davos” („Davos Man”) este mai puţin relevant în prezent întrucât ”temele de incluziune socială şi ecologism” au devenit prioritare. În concluzie, ”WEF are acum un modus operandi mai larg: nu doar că întăreşte consensul prin dialog, dar şi identifică liderii şi îi stimulează să se implice”, a transmis LSE citată de www.weforum.org.

sursa

Accident tragic la intrarea în Ciorescu! Un șofer care suferă de diabet zaharat și-a pierdut cunoștința în timpul ce era la volan

Ieri, 06 ianuarie, în jurul orei 14:40, polițiștii au fost sesizați despre producerea unui grav accident rutier pe traseul R4, la intrarea în comuna Ciorescu, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Preliminar, un microbuz de marca Mercedes, condus de un bărbat de 54 de ani, a ieșit pe contrasens. În urma manevrei, acesta a intrat în coliziune frontală cu o Toyota Urban Cruiser, condusă de un bărbat de 74 de ani. În urma impactului, șoferul din Toyota a decedat pe loc, iar cel din microbuz a fost transportat la spital pentru investigații medicale.

Potrivit medicilor, acesta suferă de diabet zaharat și și-ar fi pierdut cunoștința în timpul conducerii mijlocului de transport. A fost inițiată o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului.

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat un set de măsuri pentru a asigura cetățenii din zona de securitate cu energie electrică și gaz

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate, care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Astfel, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic, în prezent, la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale ÎCS „Premier Energy Distribution” SA. Operatorul urmează să prezinte, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții, cu reflectarea obiectelor investiționale menționate. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare de la prezentarea acestora. Totodată, satele Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hîrbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fîrlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA „Moldovagaz”. Aceștia vor prezenta, în termen de 5 zile lucrătoare de la adoptarea deciziei CSE, un proiect în acest sens, iar, ulterior,  ANRE va aproba propunerile în termen de 3 zile lucrătoare.„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani, dar acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie sa aducem această infrastructură la aceste sate, dar să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Dar este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va transmite generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari. Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 de mii de lei pentru procurarea bunurilor materiale. Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină. Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta, cu titlu gratuit, motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. 

De ce o parte din creștini sărbătoresc nașterea lui Hristos în luna ianuarie

Majoritatea creștinilor ortodocși sărbătoresc astăzi, 7 ianuarie, Crăciunul pe stil vechi – cea mai mare și așteptată sărbătoare de iarnă. În această zi este celebrată nașterea lui Iisus Hristos. Crăciunul pentru creștinii ortodocși de rit vechi este sărbătorit pe 7 ianuarie. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile față de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924, transmite TV8.

Calendarul iulian și gregorian

Înainte de Hristos existau două sisteme de calculare a timpului unui an: unul al egiptenilor – care era mai corect, dar nici el perfect – de 365 de zile, altul, al romanilor, care era de 355 de zile. Însă, rămânea anual o diferență de timp de zece zile între aceste două sisteme și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar.

După această constatare, s-a simțit nevoia de îndreptare a lor și a punerii lor în acord cu calendarul ceresc. Astfel, împăratul roman Iuliu Cezar, în anul 46 i.Hr., adoptă sistemul de calcul egiptean, sistem care s-a numit “calendarul iulian”. Acest calendar a fost folosit de întreaga creștinătate, timp de 15 secole. Și tot de calendarul iulian s-au servit și Sfinții Părinți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325), la calcularea datei Paștilor.

Deoarece între calculul calendarului iulian de 365 de zile și 6 ore și cel al calendarului solar de 365 de zile, 5 ore, 43 de minute și 46 de secunde rezulta anual o diferență de 11 minute și 14 secunde, s-a ajuns după 330 de ani la o diferență de trei zile (cu cât a rămas în urma calendarului iulian).Publicitate

Astfel că, în vremea Sinodului I Ecumenic, echinocțiul de primăvară se afla la 21 martie în loc de 24 martie, cât a fost în anul 46 i.Hr., când împăratul Iuliu Cezar a îndreptat calendarul. De atunci, Sinodul a luat ca punct de plecare în calcularea datei Paștilor, ziua de 21 martie, când a fost atunci echinocțiul de primăvară.

Specialiștii astronomi au constatat că, și după aceea, din 123 în 123 de ani echinocțiul de primăvară retrogradează cu o zi. Acest lucru fiind constatat de-a lungul secolelor, învățații vremii – în Răsărit ca și în Apus – au sesizat faptul și au propus conducătorilor Bisericii îndreptarea calendarului, pentru că tabelele pascale nu mai corespundeau cu ziua lunii pline astronomice.

La 24 februarie 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut o reformă, suprimând zece zile din calendar, astfel încât data de 5 octombrie a devenit 14 octombrie. De atunci calendarul s-a numit “gregorian” sau “stilul nou”.

În fiecare an, pe 6 și 7 ianuarie, milioane de creștini ortodocși din întreaga lume sărbătoresc Crăciunul la aproape trei săptămâni după ce mulți oameni din Occident au sărbătorit deja și au început Anul Nou.

Pentru țări precum Rusia, Georgia, Armenia, Armenia, Belarus, Serbia, Egipt, Etiopia și Kazahstan, 6 ianuarie este ajunul Crăciunului.

În România, Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi. Astfel, pentru ruşii lipoveni care trăiesc în judeţul Suceava, în comunităţi din Climăuţi, comuna Muşeniţa, Lipoveni, comuna Mitocu Dragomirnei, Manolea, comuna Forăşti, în municipiile Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi în oraşul Gura Humorului, dar şi pentru cei care s-au stabilit în Dobrogea, sărbătorile de iarnă încep în data de 7 ianuarie, când este Crăciunul pe stil vechi.

Diferența se datorează modului în care creștinii catolici și ortodocși folosesc calendare diferite pentru a marca ziua sfântă.

Diferența dintre calendarul gregorian și calendarul iulian

Introdus de Papa Grigore al XIII-lea în 1582, calendarul gregorian este cel mai răspândit calendar civil din lume și acesta este cel pe care creștinii catolici îl folosesc pentru a sărbători Crăciunul la 25 decembrie. 

Calendarul a fost propus inițial pentru a schimba data Paștelui, astfel încât acesta să cadă întotdeauna aproape de echinocțiul de primăvară.

Biserica Ortodoxă Greacă din Grecia, Cipru și Bulgaria a adoptat calendarul gregorian în 1923. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924.

Ortodocșii din Ierusalim sărbătoresc, de asemenea, Crăciunul după calendarul gregorian.

Pentru creștinii din calendarul gregorian, 6 ianuarie marchează Boboteaza sau ziua Epifaniei – ziua în care se sărbătorește revelarea lui Dumnezeu în formă umană sub forma lui Iisus. Este, de asemenea, ziua în care cei trei magi, urmărind o stea pe cerul nopții din deșert, au apărut în Betleem alături de Iisus după nașterea sa.

România și calendarul gregorian

În anul 1923, la Consfătuirea interortodoxă de la Constantinopol, cele mai multe Biserici Ortodoxe au hotărât să renunţe la calendarul iulian şi să adopte calendarul gregorian. Cu toate acestea, data Sfintelor Paşti se calculează tot pe baza calendarului iulian, în care echinocţiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu, de aici provenind neconcordanţa cu data Paştelui din Biserica Catolică.

Biserica noastră, făcând parte din rândul Bisericilor Ortodoxe, a adoptat calendarul gregorian după Consfătuirea de la Constantinopol din 1923, care a hotărât suprimarea diferenţei de 13 zile. Calendarul iulian îndreptat la Consfătuirea de la Constantinopol avea să devină mai corect decât cel gregorian prin adoptarea unui nou sistem al anilor bisecţi, adăugând o zi în plus, din patru în patru ani, lunii februarie, care va avea 29 de zile în loc de 28.

Au rămas, însă, câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian neîndreptat – Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă şi Biserica Sârbă, precum şi Mănăstirile din Sf. Munte Athos, cu excepţia Vatopedului, care se numesc „pe stil vechi”, pentru că prăznuiesc Sfintele Paşti şi toate sărbătorile după vechiul calendar (adică după „stilul vechi”).

Ce tradiții se respectă în ajunul și ziua Crăciunului pe rit vechi

Începând cu data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși din Europa de Est postesc în mod tradițional până la apariția primei stele pe cerul nopții care simbolizează nașterea lui Iisus.

Este tradițional să saluți prietenii și familia cu „Hristos s-a născut!” și să răspunzi cu „Slavă Lui!”.

Masa din Ajunul Crăciunului este, în mod tradițional, fără carne și fără alcool. De obicei, este alcătuită din 12 feluri de mâncare care simbolizează cei 12 apostoli.

Un fel tradițional este „kutia”: un fel de mâncare rece, asemănătoare unui terci, făcută din grâu integral, semințe de mac, stafide, nuci și miere. Restul mesei variază, dar include în mod frecvent pește prăjit și supă de sfeclă roșie preparată cu bulion de legume, fasole și varză.

Ziua de Crăciun pe rit vechi, din 7 ianuarie, începe cu o vizită la biserică. Unii creștini ortodocși preferă să meargă la o slujbă la miezul nopții în Ajunul Crăciunului.

Prânzul din ziua de Crăciun cuprinde o varietate de feluri de mâncare, având ca piesă centrală o friptură de porc de lapte sau de gâscă.

Spre deosebire de Crăciunul catolic, în tradiția ortodoxă nu se obișnuiește să se ofere cadouri. Creștinii ortodocși de rit vechi obișnuiesc să împartă cadouri pe 19 decembrie, de Sfântul Nicolae, sau în ajunul Anului Nou – 31 decembrie.

Multe țări creștine ortodoxe folosesc calendarul gregorian în viața de zi cu zi, dar adesea revin la calendarul iulian pentru sărbătorile lor sfinte.

Anul Nou, conform calendarului iulian, este pe 13-14 ianuarie, iar ziua Epifaniei, sărbătorită pe 6 ianuarie, este celebrată de creștinii ortodocși de rit vechi pe 19 ianuarie.

În ziua Epifaniei, în țările care au adoptat calendarul gregorian, inclusiv România, preoții aruncă adesea cruciulițe în râuri sau lacuri în care credincioșii se scufundă apoi pentru a le recupera.

În Ucraina, perioada dintre 6 și 19 ianuarie este perioada în care se desfășoară „Vertep” – un spectacol de teatru de păpuși de stradă care este o variantă a piesei Nașterii.

„Vertep” este însoțit de cântece și dansuri și are legături cu tradițiile precreștine. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai popular printre copii să organizeze spectacole de „Vertep” și să strângă sume mici de bani.

Debut spectaculos pentru Cristiano Ronaldo. Va fi căpitan de echipă în amicalul de lux contra lui Leo Messi
Articolul anterior
Oligarhii ruși au știut de război din timp și s-au grăbit să ascundă bunurile
Articolul următor