Foștii președinți ai țării nu vor mai beneficia de birou și asistent personal

Foștii președinți ai Republicii Moldova nu vor mai beneficia de birou de lucru și asistent personal, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor. Deputații au votat, astăzi, o inițiativă legislativă care prevede acest lucru.

Totodată, documentul conține și o serie de prevederi care urmăresc eficientizarea activității Cancelariei de Stat. Inițiativa prevede instituirea Oficiului de coordonare a implementării priorităților Guvernului, structură care se va subordona direct Prim-ministrului. Oficiul va coordona procesul de planificare, elaborare a proiectelor de dezvoltare și a acțiunilor de reformă care vizează realizarea priorităților de nivel înalt ale Guvernului și va monitoriza implementarea acestora de către ministere, autoritățile administrative centrale și alte structuri organizaționale din sfera lor de competență.

De asemenea, este prevăzută preluarea de către Cancelaria de Stat a sarcinii de elaborare, promovare şi monitorizare a implementării politicii statului în domeniul controlului de stat asupra activității de întreprinzător, având ca scop eficientizarea și monitorizarea procesului. În același context, sunt  concretizate atribuțiile Cancelariei de Stat, ținând cont de sarcinile proprii unui Centru al Guvernului. Printre acestea se numără asigurarea asistenței organizatorice a activității Guvernului; coordonarea activității ministerelor și autorităților administrative centrale în vederea realizării obiectivului strategic prioritar – integrarea europeană a țări; coordonarea, organizarea și monitorizarea procesului de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene; asigurarea colaborării Guvernului cu autoritățile publice etc. Inițiativa legislativă mai prevede instituirea unei funcții de secretar de stat al Guvernului.

Inițiativa legislativă, care aparține președintei Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, a fost adoptată, în lectura a doua, cu votul a 69 de deputați.

SUA anulează un sprijin financiar de 22 milioane de dolari pentru R. Moldova

Departamentul de Eficiență Guvernamentală al SUA, condus de Elon Musk, anulează alocarea a 22 milioane de dolari pentru Republica Moldova. Anunţul a fost făcut pe o reţea socială.

Asistenţa financiară făcea parte din programul intitulat „Consorțiul pentru Alegeri și Consolidarea Procesului Politic”, în valoare de 486 de milioane de dolari, adresat mai multor ţări printre care şi Republica Moldova. Fondurile erau destinate susținerii unui proces politic incluziv și participativ.

Autorităţile de la Chişinău au declarat că aceşti bani urmau să ajungă la societatea civilă pentru diverse programe.

Miliardarul Elon Musk, pe care noul lider american Donald Trump l-a numit în fruntea Departamentului de Eficiență Guvernamentală, a declarat „că fără tăieri bugetare, Statele Unite riscă să ajungă la faliment”.

Marfă ascunsă pe corp și în bagaj, deconspirată de vameșii de la Palanca

La postul vamal Palanca, un nerezident de 43 de ani a încercat să transporte ilegal o cantitate de suplimente alimentare și produse cosmetice, ascunzându-le sub haine.

În momentul în care a fost întrebat de funcționarii vamali dacă are ceva de declarat, acesta a răspuns negativ.

Bărbatul intenționa să traverseze pista de intrare în țară a postului vamal Palanca în calitate de pieton.Totuși, în urma unui control fizic amănunțit, s-au descoperit produsele ascunse atât în bagajul personal, cât și pe corpul bărbatului. Astfel, funcționarii vamali au reușit să împiedice transportul ilicit al acestora.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana documentată riscă să fie sancționată contravențional.

Marco Rubio și Serghei Lavrov au vorbit la telefon să pregătească întâlnirea dintre Trump și Putin

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov şi omologul său american Marco Rubio au avut o convorbire telefonică şi au convenit să reia dialogul întrerupt de ofensiva rusă în Ucraina, informează AFP.

„Serghei Lavrov şi Marco Rubio au confirmat că sunt gata să conlucreze la restabilirea unui dialog interguvernamental reciproc respectuos, conform tonului dat de preşedinţi”, a anunţat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe rus.

„Ei au convenit să reia contactele regulat, inclusiv pentru a pregăti un summit ruso-american la cel mai înalt nivel”, adaugă comunicatul.

Această convorbire între Lavrov şi Rubio a avut loc după discuţia telefonică de miercuri între Donald Trump şi Vladimir Putin, care au convenit să înceapă negocieri pentru a pune capăt „imediat” războiului din Ucraina. Chiar dacă Trump l-a informat pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu privire la această convorbire a sa cu Putin, el nu a căutat să discute cu el în prealabil în legătură cu o strategie de negociere, notează AFP, citată de Agerpres. Aceste iniţiative îngrijorează partenerii tradiţionali ai Washingtonului.

În acest context, preşedintele francez Emmanuel Macron i-a convocat pe liderii europeni la o reuniune luni, la Paris.

Vehiculele vor putea fi înregistrate fără prezentarea documentului ce confirmă achitarea taxei pentru folosirea drumurilor
Articolul anterior
Cum se vor calcula compensaţiile în 2023. Ce se va lua în considerare
Articolul următor