Foștii președinți ai Republicii Moldova nu vor mai beneficia de birou de lucru și asistent personal, în caz de expirare a mandatului, de demisie sau de imposibilitate definitivă de exercitare a atribuțiilor. Deputații au votat, astăzi, o inițiativă legislativă care prevede acest lucru.
Totodată, documentul conține și o serie de prevederi care urmăresc eficientizarea activității Cancelariei de Stat. Inițiativa prevede instituirea Oficiului de coordonare a implementării priorităților Guvernului, structură care se va subordona direct Prim-ministrului. Oficiul va coordona procesul de planificare, elaborare a proiectelor de dezvoltare și a acțiunilor de reformă care vizează realizarea priorităților de nivel înalt ale Guvernului și va monitoriza implementarea acestora de către ministere, autoritățile administrative centrale și alte structuri organizaționale din sfera lor de competență.
De asemenea, este prevăzută preluarea de către Cancelaria de Stat a sarcinii de elaborare, promovare şi monitorizare a implementării politicii statului în domeniul controlului de stat asupra activității de întreprinzător, având ca scop eficientizarea și monitorizarea procesului. În același context, sunt concretizate atribuțiile Cancelariei de Stat, ținând cont de sarcinile proprii unui Centru al Guvernului. Printre acestea se numără asigurarea asistenței organizatorice a activității Guvernului; coordonarea activității ministerelor și autorităților administrative centrale în vederea realizării obiectivului strategic prioritar – integrarea europeană a țări; coordonarea, organizarea și monitorizarea procesului de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene; asigurarea colaborării Guvernului cu autoritățile publice etc. Inițiativa legislativă mai prevede instituirea unei funcții de secretar de stat al Guvernului.
Inițiativa legislativă, care aparține președintei Comisiei administrație publică și dezvoltare regională, Larisa Voloh, a fost adoptată, în lectura a doua, cu votul a 69 de deputați.