Fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale ar fi livrat informații serviciilor secrete ale Federației Ruse

The Insider anunță că a obținut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova, Igor Gorgan, în care ar purta discuții cu curatorul său GRU, colonelul Alexei Makarov. Astfel, conform publicației internaționale, Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din țară și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate, scrie unimedia.info.

Gorgan a activat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, când noua președintă Maia Sandu l-a demis. Și în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, a luat un loc de muncă la ONU. Folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei, Gorgan rămâne un informator important pentru GRU, scrie The Insider.

Igor Gorgan și Alexey Makarov au început să contacteze deosebit de activ în aprilie 2022, adică după începerea invaziei a Ucrainei de către Rusia.

Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit: „Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune una din scrisorile generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Generalul Gorgan a raportat imediat: „Ukroboronexport încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Mulțumesc”, a răspuns colonelul Makarov.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan a fost bântuit și de furnizarea de arme către Ucraina prin România și îi dă un sfat colonelului Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

Caz șocant în Capitală: Un bărbat, înjunghiat mortal de un adolescent. Victima s-a stins pe patul de spital

Un adolescent de 17 ani a fost reținut pentru 24 de ore fiind suspectat de vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii soldat cu decesul persoanei.

Astăzi, polițiștii sectorului Rîșcani al capitalei, au fost sesizați despre decesul unei persoane ca urmare a unui conflict într-un apartament de pe str. Albișoara din capitală.

La fața locului preliminar, polițiștii au stabilit că aseară, 18 iunie, între victimă, un bărbat de 54 de ani și un minor ar fi izbucnit un conflict, iar ca urmare tânărul l-ar fi înjunghiat cu un cuțit.

În rezultatul leziunilor corporale, victima a decedat astăzi la spital.

În acest caz a fost inițiată o cauză penală pentru vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii, soldată cu decesul persoanei.

Conform legislației în vigoare, persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 12 la 15 de ani.

Dumitru Spoială nu-și găsește liniștea. Mesaj profund după înmormântarea fratelui: „Viața ne-a oferit o lecție dureroasă”

Dumitru Spoială, fratele lui regretatului regizor Arcadie Spoială, decedat recent în urma unui tragic accident la odihnă, fiind strivit de un copac, a venit cu un mesaj după înmormântarea acestuia: „Scopurile pe care ni le-am pus împreună vor fi, de acum, o motivație și mai mare pentru a ajunge acolo unde visa Arcadie!”, a scris Dumitru Spoială în ultima sa postare.

”Viața ne-a oferit o lecție dureroasă din care avem multe de învățat. Scopurile pe care ni le-am pus împreună vor fi, de acum, o motivație și mai mare pentru a ajunge acolo unde visa Arcadie! În pofida durerii profunde, mergem înainte cu putere și forță pentru a realiza proiecte frumoase! Toate evenimentele programate pentru 2024-2025 continuă în același format! Echipa SpoialaBrothers merge mai departe! Mulțumim colegilor pentru toată susținerea profesională!”, se arată într-un mesaj publicat pe pagina oficială SpoialaBrothers.

 Arcadie și Dumitru Spoială, regizori și producători de film din Republica Moldova, s-au făcut cunoscuți pentru contribuțiile lor la cinematografia moldovenească și românească. Ei au fondat compania Spoiala Brothers, sub egida căreia au produs și regizat mai multe filme și proiecte cinematografice.

Arcadie Spoială s-a născut în 24 februarie 1980, a fost regizor, producător, scenarist. A absolvit Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău și a fost cunoscut pentru abordarea sa umanistă și atentă la detalii, punând accent pe relațiile interpersonale și dinamica socială în filmele sale.

  • „Visuri în amurg” (2009). Un film despre întoarcerea unui bărbat în satul natal după mulți ani, explorând teme de redescoperire și reconciliere.
  • „Ecoul pașilor” (2014). Abordează tematica migrației și efectele ei asupra comunităților și familiilor rămase în urmă.
  • „Umbra vântului” (2020). Un thriller psihologic ce analizează complexitatea relațiilor umane și traumele din trecut.

Arcadie s-a stins pe 11 iunie, la 36 de ani, după ce peste cortul în care se afla pe malul Nistrului, la odihnă, cu familia și câțiva prieteni, din cauza furtunii puternice, a căzut o creangă imensă. Acesta s-a stins în ochii copiilor și a soției sale, deoarece nu a reușit să iasă din cort când a început furtuna.

Lăsau bătrânii și persoanele social-vulnerabile fără locuințe. Angajați ai Direcției generale asistență socială din Bălți, cercetați penal într-o schemă de corupție revoltătoare

O schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile, aflate la evidența Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, a fost deconspirată de CNA și procurori. Cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate. 

Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate. 

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său. 

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu. 

În urma perchezițiilor efectuate astăzi la mai multe adrese, ofițerii CNA au reținut pentru 72 de ore o șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei mun. Bălți. De la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială etc. Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii mun. Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu. Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

,,Ca pe-un trandafir eu te-am crescut”. Dragostea nemărginită a părinților pentru copii, cântată în noul videoclip emoționant lansat de Cornelia și Marcel Ștefăneț
Articolul anterior
Accident în centrul Capitalei! O tânără a fost lovită de o mașină pe zebră
Articolul următor