Fotograful Petru Cliofos a devenit tată pentru a doua oară

Bucurie în familia fotografului Petru Cliofos, după ce a venit pe lume al doilea bebeluș. Anunțul a fost făcut chiar de fericitul tată, prin intermediul unui mesaj deosebit împărtășit cu prietenii săi virtuali.

separator

Fotograful a devenit tată a doi băieți, părinții au ales numele Crin pentru mezinul lor.

„Martisor cu gust de lapte,

L-am prins la piept in zi de Marte!

In zorii de azi m-am trezit cu o altfel de alarma, alarma Fericirii!

Crinule, bine ai venit!”, a scris fotograful în dreptul unei imagani surprinse chiar în sala de naștere.

Sănătate și multe împliniri pentru tânăra familie!

Furt dintr-un oficiu din sectorul Buiucani al Capitalei. Trei indivizi reținuți

Trei bărbați cu vârstele de 24, 59 și 61 de ani, domiciliați în municipiul Chișinău, au fost reținuți, fiind suspectați de comiterea unui furt dintr-un oficiu din sectorul Buiucani al capitalei.

Sesizarea a fost făcută de către directorul întreprinderii, care a comunicat că la sosirea la serviciu a depistat dispariția unei sume de 1.500.000 de lei din safeul instituției.

În urma investigațiilor desfășurate de ofițerii Secției Investigare Infracțiuni a Inspectoratului Buiucani, în colaborare cu polițiștii Direcției de Poliție Chișinău și procurorul Procuraturii municipiului Chișinău- oficiul Buiucani, suspecții au fost identificați și reținuți.

În automobilul unuia dintre au fost depistate uneltele și obiectele utilizate pentru pătrunderea în oficiu.

Cei trei au fost plasați în arest pentru 30 de zile. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 5 la 10 ani.

Poliția continuă investigațiile pentru stabilirea posibilei implicări a suspecților în alte infracțiuni comise.

Romgaz se pregătește să devină furnizor de gaze. Până la sfârșitul anului, compania vrea să facă primele oferte comerciale

Romgaz vrea să devină furnizor de gaze și ar putea să vină cu oferte foarte bune pentru populație și firme, chiar mai mici și cu 15% față de plafonul care există în prezent. Compania vrea să facă primele oferte comerciale până la finalul acestui an.   0 seconds of 1 minute, 31 secondsVolume 29%, scrie digi24.ro.  

Pentru că se pregătește să devină furnizor de gaze naturale pentru populație și firme, Romgaz a lansat o licitație de 8,6 milioane de lei pentru achiziția unei platforme IT, care ar trebui să fie gata până în vară, astfel încât până la finalul acestui an compania să poată să facă primele oferte comerciale. Extinderea activității Romgaz în zona de furnizare vine pe modelul Hidroelectrica.

Această companie a devenit furnizor de energie electrică în 2021 și cu oferte foarte competitive a reușit să ajungă la peste jumătate de milion de clienți. Extinderea activității Romgaz spre zona de furnizare este un plan mai vechi. A fost cerută de mai mulți miniștri ai Energiei. De altfel, Romgaz a fost interesată de achiziția E.ON Energie, care până la urmă a bătut palma cu ungurii de la MVM pentru 200 de milioane de euro. Potrivit informațiilor Digi24 și discuțiilor cu oamenii din piață, Romgaz ar putea să vină cu oferte foarte bune pentru populație și firme, chiar mai mici și cu 15% față de plafonul care există în prezent, 0, 31 de lei pe kilowatt-oră.

Ce a provocat infernul din Los Angeles

În timp ce focul răspândit de vânturi puternice continuă să ardă în unele părți din Los Angeles, incendiile provocând cel puțin pierderea 24 de vieți și distrugerea a peste 12.000 de proprietăți, Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene a confirmat vineri că 2024 este oficial cel mai fierbinte an înregistrat vreodată. Însă este prea devreme pentru a determina clar rolul creșterii temperaturii globale în aceste incendii de vegetație din California, deoarece nu toate pot fi legate de schimbările climatice, notează DW citat de digi24.ro.

Studiile de la World Weather Attribution, un colectiv de oameni de știință care analizează evenimentele meteorologice extreme, au găsit legături între încălzirea planetară și unele incendii majore recente.

Incendii care au fost legate de schimbările climatice

Zonele umede Pantanal din Brazilia au suferit incendii devastatoare în iunie anul trecut – în afara sezonului în care se așteaptă astfel de evenimente – care au dus la distrugerea a aproximativ 440.000 de hectare de pământ în decurs de o lună. Oamenii de știință au stabilit, de asemenea, o legătură între creșterea temperaturilor globale și incendiile care au măturat estul Canadei la sfârșitul primăverii anului 2023.

Cu mai și iunie, lunile cele mai calde din 1940 încoace, cercetarea a concluzionat că schimbările climatice au dublat probabilitatea condițiilor care au alimentat incendiile devastatoare. Au fost atât de severe încât au reprezentat mai mult de un sfert din toate pădurile pierdute la nivel mondial pentru 2023. În timp ce incendiile de vegetație sunt o întâmplare obișnuită în California, în special în timpul verii și toamnei, schimbările climatice au crescut suprafețele arse din stat cu 172% în ultimele decenii, potrivit unei analize de anul trecut. În general, incendiile de vegetație devin din ce în ce mai răspândite în multe regiuni ale lumii, numărul s-a dublat în ultimii douăzeci de ani. De asemenea, sunt din ce în ce mai intense. În timp ce incendiile de vegetație sunt obișnuite în California, oamenii de știință spun că schimbările climatice măresc suprafața pe care focul o arde. De asemenea, incendiile forestiere devin din ce în ce mai frecvente. Un studiu arată că cel puțin de două ori mai mult teren acoperit de copaci se pierde acum în incendii, comparativ cu două decenii în urmă. Aproximativ 70% din suprafețele împădurite pierdute din cauza flăcărilor între 2001 și 2023 au avut loc în țări cu păduri mari, precum Canada și Rusia. Schimbările climatice sunt văzute ca principalul motor.

Ce a provocat dezastrul din California

Incendiile în sine nu sunt cauzate de schimbările climatice, majoritatea fiind provocate de activitatea umană. Cu toate acestea, arderea combustibililor fosili care pompează emisiile de gaze cu efect de seră în atmosferă a dus la creșterea temperaturilor globale și la creșterea probabilității și intensității căldurii extreme. O planetă mai caldă poate înrăutăți așa-numita „vreme” de incendiu, punând bazele ideale pentru răspândirea flăcărilor. Condițiile uscate care pot duce la secetă – o cantitate mai mică decât media de precipitații într-o anumită regiune – sunt mai dificil de legat de schimbările climatice. Cauzele pot depinde de tipul și locația secetei. Oamenii de știință spun că secetele legate de umiditatea scăzută a solului arată legături mai clare cu schimbările climatice decât cele cauzate de nivelurile scăzute ale apelor subterane sau ale râurilor. Regiunile mai expuse riscului acestor tipuri de secetă includ vestul Americii de Nord, Marea Mediterană, părți din Africa și nord-estul Americii de Sud. În cazul incendiilor din Los Angeles, cercetătorii indică schimbările rapide între vremea extrem de umedă și cea uscată – numită „hidroclimat whiplash” (schimbări bruște ale vremii) – ca principal factor climatic. Potrivit unui articol publicat joi, o iarnă neobișnuit de umedă în perioada 2022/2023 a ajutat iarba și tufișurile să crească. Acestea au fost apoi transformate în potențial combustibil pentru incendiu, din cauza unei veri secetoase record în 2024 și a unui început târziu al sezonului ploios din acest an. Schimbările climatice prelungesc, de asemenea, sezoanele incendiilor din întreaga lume cu o medie de două săptămâni, iar acestea nu mai au loc doar în aceste perioade, așa cum arată incendiile din California din acest an. De Anul Nou, Los Angeles a avut de 40 de ori mai multe alerte de incendiu decât în aceeași perioadă din 2012-2024, potrivit World Resources Institute, o organizație de cercetare din SUA. Din cauza incendiilor de vegetație mai frecvente și mai răspândite, Europa își extinde capacitatea de răspuns la incendiu.

,,Stau acasă”!
Articolul anterior
Meghan Markle și Prinţul Harry au pozat ca doi oameni obișnuiți la un eveniment privat de la palat
Articolul următor